RÖPORTAJ: ALEYNA TEPE

Günümüzde popülerlik kazanan estetik uygulamalardan biri olan diş beyazlatma, dişlerin doğal beyazlığını artırmak için çeşitli yöntemlerle gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Bu işlem, marketlerde satılan reçetesiz ürünlerden, diş hekimlerinin kliniklerinde uyguladığı profesyonel yöntemlere kadar çeşitli şekillerde uygulanabiliyor. Size en uygun diş beyazlatma yöntemini belirleyebilmeniz ve işlem öncesinde, sonrasında uygun bakımı sağlayabilmeniz için tüm bilmeniz gerekenleri Diş Hekimi Berk Bozmaoğlu‘na sorduk!


Diş beyazlatma işlemi oldukça popüler ve birçok kişinin ihtiyaç duyduğu bir işlem. Peki, dişlerin doğal rengini kaybetmesinin ve beyazlatma işlemine ihtiyaç duyulmasının sebepleri nelerdir?

Diş sararması, genellikle diş minesinin renginin değişmesi sonucu oluşan bir durumdur. Bu durum, çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Diş sararmasının bazı yaygın nedenleri şunlardır:

  • Tüketilen yiyecek ve içecekler diş sararmasının en yaygın nedeni olarak bilinir. Çay, kahve, soda ve enerji içecekleri gibi kafeinli içeceklerin tüketilmesine bağlı olarak dişlerde sararma olabilir.
  • Sigara içmek, dişlerin sararmasına neden olan bir diğer yaygın faktördür. Sigara, dişlerin üzerinde birikerek sarımsı bir görünüm oluşmasına neden olur. Nikotin ve katran dişlerde sarımsı renk oluşturur, dolayısıyla tütün ürünleri kullanımı kısa sürede dişlerde sararmaya yol açar.
  • Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması ve diş ipi kullanılmaması, plak birikimine ve bu plak, dişlerde sararmaya neden olabilir.
  • Çocuklukta ve ergenlik döneminde kullanılan bazı antibiyotikler, diş minesinde renk değişikliğine neden olarak sararma meydana getirebilir.
  • Yaşlandıkça diş minesinin altında koyu bir tabaka oluşabilir, oluşan bu tabaka ise dişlerdeki sararmanın bir diğer sebebi olarak bilinir.

Beyazlatma ihtiyacı bu gibi sebepler sonucunda ortaya çıkar. Kişiler yüzlerinde gördükleri, beğenmedikleri ya da gördüklerinde mutsuz oldukları bölgeler olduğunda psikolojik olarak da kötü etkilenebilir. Diş beyazlatma, estetik kaygıyla yapılan bir işlem olmasina rağmen hastanın öz güveninin yükselmesini, mutlu hissetmesini ve gülüşünü gizlemeden göstermesini saglar.

Beyazlatan diş macunları, kalemler ya da bantlar gibi reçetesiz satılan ürünlere kıyasla profesyonel diş beyazlatmanın temel sürecini ve farklarını açıklayabilir misiniz?

Bu ürünlerin bazıları aşındırıcı ve boya içerikli olabiliyor, böyle olunca etkisi de kısa sürede geçiyor. Reçetesiz satılan ürünlerde çokça para ve zaman harcayıp istenilen beyazlığa ulaşılamayabiliyor. Ayrıca bu ürünlerin bazılarının ağız içi dokular için güvenilirliği hala tartışma konusu. Beyazlatıcı içeriklerin doğru koşullarda saklanması, içeriğin aktifliğinin devamı açısından oldukça önemli olduğundan bu ürünlerin tedariği sırasında doğru sıcaklık aralığında tutulması önemli. Bizlerin kliniklerde profesyonel olarak uyguladığımız ilaçlar, diş yüzeyindeki renklenmelerin çözülmesini sağlayan bir ilaçtır, boyama işlemi değildir. Dolayısıyla dişlerde aşınmaya sebep olmaz.

Hem profesyonel hem de reçetesiz diş beyazlatma tedavileriyle ilişkili herhangi bir potansiyel yan etki veya riskten bahsetmek mümkün mü?

Renklenmenin geri dönmesi, geçici hassasiyet oluşumu ve ağız içi dokularda geçici iritasyon görülebilir. Hassasiyet ve iritasyon uyguladığımız kimyasal içerikli ajandan kaynaklıdır. Genelde 1-3 günde geçer ve önemli bir komplikasyon değildir.

Farklı türlerde diş beyazlatma tedavileri mevcut mudur? Hangi tedavinin uygulanacağına karar verirken ne gibi faktörler göz önünde bulunduruluyor?

İki tip beyazlatma işlemi vardır; ofis tipi ve ev tipi. Ofis tipi beyazlatma klinikte uyguladığımız, birkaç yöntemle ilacı aktifleştirdiğimiz yöntemdir. Ev tipi beyazlatma ise diş hekimi tarafından verilen özel bir kalıp ve beyazlatma jeli kullanılarak evde uygulanan bir yöntemdir. Ev tipi beyazlatma yöntemi ofis tipine kıyasla daha uzun sürede etkisini gösterir. Bunun sebebi ofis tipinde uyguladığımız ilaç konsantresinin ev tipinde verdiğimizden iki kat daha fazla olmasıdır.

Eğer dişlerin rengi beyaza yakınsa ve yalnızca birkaç ton açılması isteniyorsa, sadece ev tipi beyazlatma yeterli olabilir. Ancak dişler sigara, kahve veya çaydan dolayı çokça koyulaşmış ise hastamız için en etkili ve verimli diş beyazlatma yöntemi kombine beyazlatma olur. Kombine beyazlatma çok kahve, çay ve sigara kullanan hastalarda ev ve ofis tipini birlikte uyguladığımız tedavi yöntemidir. Klinikte uyguladıktan sonra ev tipi beyazlatma ile desteklenir. Diş beyazlatma yöntemine karar verebilmemiz için mutlaka muayene olunması gerekir.

Profesyonel diş beyazlatma işleminin sonuçları genellikle ne kadar sürer ve etkisini daha uzun süre koruyabilmek için neler yapılabilir? İşlemin tekrarlanması için ne kadar süre beklemek gerekir?

Bu süre, hastanın çay, kahve, şarap, kola gibi renkli sıvılar ve sigara kullanımına göre değişir. Etkinin devamlılığı 6 ay ila 1 yıl arasında farklılık gösterir. İşlem sonrası özellikle ilk iki hafta renkli ve asitli sıvılardan ve tütün mamullerinden uzak durmak gerekir. Aksi takdirde erken dönemde beyazlatmanın etkisi azalabilir. Beyazlatma tedavisinin uzun ömürlü olması için beslenmeye de dikkat edilmeli, özellikle renkli ve boyalı gıdalardan kaçınılmalıdır.

Tedavi sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; diş fırçalamaya sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez devam edilmesidir. Beyazlatma işlemi sonrası hassasiyetin minimum olması için florürlü ve hassasiyet önleyici diş macunu önerilir. Diş beyazlatma işleminin tekrarlanması için bir önceki işlemden sonra minimum 6 ay beklenmesi gerekir.



Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP