YAZAN: DİLA ATTEPE
In partnership with Wings

Sabah uyanıp akşam uyuyana kadar yaptığınız her şeyin beyninizi nasıl etkilediğini biliyor musunuz? Gün içinde eylemlere döktüğümüz şeyler, bütünsel sağlığımızı etkiliyor ve tahmin ettiğimizden daha önemli bir konumda karşımıza çıkıyor. Ünlü beyin koçu Jim Kwik’in podcast’ine katılan Amerika’nın ünlü psikiyatristlerinden Dr. Daniel Amen, kitabı Change Your Brain Everyday’de de bahsettiği, daha sağlıklı bir beyin için iyileştirici küçük günlük alışkanlıkları anlatıyor.


Dr. Daniel Amen’e göre beyin sağlığımızı nasıl geliştirebiliriz?

Amerika’nın en ünlü psikiyatristlerinden biri olan Dr. Daniel Amen, yazdığı birçok kitap ile ruh ve beyin sağlığını nasıl geliştirebileceğimiz konusunu aktarıyor. Change Your Brain Everyday kitabında ise beyin sağlığını her gün hayatımıza entegre edebileceğimiz minik alışkanlıklar ile destekleyebileceğimizden bahsediyor. Amen, bu alışkanlıkları toplu olarak, birden yapmaya çalışmak yerine küçük parçalara ayırarak günlük yaşamımıza katmanın daha kolay olduğunu ve bu şekilde etkilerini açık şekilde görebileceğimizi, hissedebileceğimizi söylüyor.

Dr. Daniel Amen, beyin sağlığımızı güçlendirmemize yardımcı olacak günlük alışkanlıklar geliştirmenin bütünsel sağlığımızın anahtarı olduğunu belirtiyor. Fiziksel sağlığımız, hafızamız, ruh halimiz ve sosyal ilişkilerimiz beyin sağlığımızla doğrudan ilişkili bir konumda bulunuyor. Sürekli gözümüzün önünde olmadığından, beynimizin önemini hatta bir noktada varlığını bile unutabiliyoruz. Bedenimize iyi gelmesi, zayıflamak ya da güçlenmek için düzenli olarak yaptığımız fiziksel aktiviteler gibi beynimizin sağlığı için de günlük alışkanlıklar edinmemiz uzun vadede göstereceği iyileşme ile bizlere yardımcı oluyor.

“Asla beyin hücrelerini kaybetme.”

Amen’in koyduğu birinci kural olan “beyin hücrelerini asla kaybetmemek”, gündelik hayatımızda yaptığımız her şeyin beynimizde nasıl etkisini gösterdiğinin farkında olmamızı sağlıyor. İkinci kural ise asla birinci maddeyi unutmamak! Amen’in “brain envy” olarak adlandırdığı beynimizi sevme eylemi ise daha sağlıklı bir beyin için onu sevip geliştirme yollarını uygulamaktan geçiyor. Yaptığımız küçük şeylerde bile kendimize “Bunu yapmamın beynime nasıl bir etkisi var?” diye sormak, beynin farkına varıp daha dikkatli davranmamızı, sonuç olarak da beyin sağlığımızı iyileştirmeye giden yolun önünü açmamızı sağlıyor.

Tüketim ve beyin sağlığı arasında nasıl bir ilişki var?

Mutlu olma haline sevdiğimiz yiyecekler ile ulaşıyor olabiliriz fakat günün sonunda beyin sağlığımıza nasıl etki ettiğinin farkına varıyor muyuz? Vücudumuza enerjiyi depoladığımız beslenme eylemi de beyin sağlığımız için oldukça etkili. Ruh sağlığımız ve beslenmemiz ortak bir alan olan beynimizde kendini gösteriyor. Sevdiğimiz sağlıksız yiyecekleri tüketmek, beyin sağlığımız için bir anahtar niteliğinde olan kan dolaşımımızda kendini gösteriyor. Dr. Daniel Amen, kan dolaşımımızı desteklemek için yaptığımız her şeyin beyin sağlığımıza da bir o kadar faydalı olduğunu söylüyor.

Ayrıca, tüketimimizin beyin hücrelerine olan etkisini alkol kullanımı ile dile getiren Amen, kırmızı şarabın sağlığa yararlı olduğu bilgisi karşısında, yaptığı beyin taramalarında aksini gördüğünü söylüyor. Alkol tüketen beyinler, olduğundan daha yaşlı bir görünüme sahipler ve alkol tüketimi beyin sağlığını aşağı çeken bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle bizi, beynimizi, bedenimizi seven ve iyi gelen yiyecekleri, içecekleri tüketmemiz önem taşıyor.

Daha sağlıklı bir beyin için hangi günlük alışkanlıkları rutinimize dahil edebiliriz?

Dr. Daniel Amen, tüketimimizden fiziksel aktivitemize kadar yaptığımız eylemlerin beyin sağlığını nasıl iyileştirebileceğini kitabında 365 güne yayarak anlatıyor. Sizler için kitapta bahsedilen günlük alışkanlıklarınıza kolayca dahil edebileceğiniz maddeleri derledik.

Yeterli su tüketin

%70’i su olan vücudumuzun genel sağlığını desteklemek için söylenen bu öneriyle çokça karşılaşmışsınızdır. Elbette %80’i su olan beynimiz için de aynı şey geçerli! Günde kilomuzun ons ölçü birimiyle yarısı kadar su tüketmek, beyin sisinden kurtulmaya yardımcı oluyor ve daha iyi hissetmemizi sağlıyor. Günlük su tüketimimiz yeterli olmadığında bedenimizdeki tüm sistemler ve dolaşımımızın yanında beynimiz de olumsuz etkileniyor.

Vitaminlerinizi alarak güne başlayın

Amen, vitamin alımının da beyin sağlığını desteklediğini öne sürüyor. D vitamini, hafıza ve beyin işleyişi açısından büyük bir öneme sahip. Yapılan araştırmalarda, D vitamini kullanan kişilerin ileri yaşlarda Alzheimer hastalığına yakalanma riski %40 daha düşük olarak kendini gösteriyor. Ayrıca D vitamini seviyelerinin düşük olduğu kişilerde beyin fonksiyonlarının körelmesi daha çok görülüyor. Bunun yanında doğal bir antioksidan olan safranı tüketmek ise antidepresan almakla aynı etkiyi gösteriyor, libidonuzu artırmaya ve hafızanızı geliştirmeye yardımcı oluyor.

Enflamasyona karşı bedeninizi koruyun

Bedenimizde bakteriler ve mikroplara karşı bağışıklık sistemimizin harekete geçtiği enflamasyonun beyin hastalıklarıyla doğrudan ilişkili olduğunu söyleyen Amen, bununla birlikte ağız sağlığımıza da dikkat etmeyi etkili bir yöntem olarak öneriyor. Diş eti sağlığı ve beyin sağlığı arasında paralel bir ilişki var. Bu paralel zeminde, diş eti hastalığı olan insanların beyin hastalığı sahibi olması da daha olası bir konumda kendini gösteriyor. Bunun yanında probiyotiklerin tüketilmesi de bağırsak sağlığını destekleyerek enflamasyona karşı savaşan bir görev üstleniyor. Bu yüzden paketli gıdalar tüketmek, yarattığı yangıdan dolayı beynimiz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. Bağırsaklarımız ne kadar sağlıklı olursa ve bedenimizdeki enflamasyon ne kadar az olursa, beynimiz de daha sağlıklı bir hale geliyor.

Araba kullanırken telefonla meşgul olmayın

Amen’in önerileri arasında yer alan, belki de günlük yaşantımızda en çok gözümüzden kaçan bu madde, elimizde olan ve farkındalıkla alışkanlık edinebileceğimiz bir öneri. Araba kullanırken mesajlaşmamak ve elbette dikkat dağıtıcı şeylerden uzak durmak kaza yapma ihtimalini düşürüyor. Psikiyatrik hastalıkları tetikleyen birinci sebep olarak karşımıza çıkan kafa travmalarının önlenmesi için bu madde önemli. Araba kullanırken bu günlük alışkanlığı kazanmak, beyin sağlığımızı koruma altına almak için üzerimize düşen sorumluluklardan biri olarak belirtiliyor.

Uyku düzeninize önem verin

Beynimizin dinlenmesi ve kendini yenilemesi için günün sonunda kaliteli ve yeterli uyku almamız oldukça mühim bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Erken uyumak, beynimizin kendine zaman ayırabilmesi için harika bir yol. Gece iyi bir uyku uyuduğumuzda beynimize kendini temizlemesi ve yenilemesi için gerekli olan zamanı vermiş oluyoruz. Erken uyumanın yanında, uyumadan önce gün içinde nelerin iyi gittiğini tekrar gözden geçirmek, iyi olmamızı destekleyen bir pratik olarak kendini gösteriyor. Uyumadan önce gün içerisinde deneyimlediğimiz iyi şeylere odaklanmak, uykuda göreceğimiz rüyaların da pozitif olmasına yardımcı oluyor.


Yenilenen Wings ile hayatınıza değer katmaya, alışveriş keyfini ayrıcalıklara dönüştürmeye hazır mısınız? Siz de Wings’in ayrıcalıklı dünyasına katılmak ve size özel programlarını incelemek için link üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz! 



Dila Attepe

1999 yılında Ankara’da doğan Dila, lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde tamamladı. Bitirme tezini kadınlarda beden algısı üzerine yazdıktan sonra kişisel gelişim ve psikoloji alanına yöneldi. Dila, beden algısı ve zihinsel sağlığı geliştirme konusundaki farkındalığı sayesinde sağlıklı yaşam camiasına ilham olacak içerikler üretmeyi amaçlıyor....



BLOOM SHOP