Çok hızlı koşarken birden durduğunuzu düşünün. Kalbiniz güm güm çarpıyor, daha hızlı nefes alıp vermeye başlıyorsunuz ve ter döktüğünüzü fark ediyorsunuz. Duygular da bazen böyle bir seyirde ilerleyebilir. Bir kriz anının içinden geçerken ne kadar yorulduğunuzu veya bedeninizde oluşan herhangi bir değişikliği fark etmeyebilirsiniz. Ne zaman ki kriz anı atlatılır, o zaman bedeninizde bir şeyler olduğunu hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu beraberinde kafa karışıklığı da yaratabilir. Ben iyiydim, ne oldu birden?
Duygusal salınım nedir?
Duygusal salınım duygularımızın seyrini anlamlandırmayı ve ifade etmeyi içeren içsel bir yolculuktur. Bu yöntemi gündelik hayatımıza entegre ederek zihnimizde yeni bir kapıyı aralama fırsatımız olur. Hızlı tempolu ve sıklıkla kaygı ve stres uyandıran günümüz dünyasında duygularımızı etkili bir şekilde yönlendirmeyi, zihinsel ve bedensel iyi hali desteklemeyi sağlar.
Bazen duygular bizi hapsediyormuş gibi gelir. Yoğunluğu bizi o kadar sarmış olur ki ondan çıkma isteğini ya da sıyrılma yolunu görmek zorlaşır. Duygusal salınım bu duyguları tanımlamak, nasıl ve nelerden ötürü tezahür ettiklerini anlamak ve ifade etmek için ihtiyacımız olan materyaller sunar. Bu duyguların varlıklarını ifşa ederken aynı zamanda bizi bunaltmasının veya yönlendirmesinin önüne geçmemizi sağlayabilir.
Duygusal salınımı nasıl öğrenebiliriz?
Duygusal salınımı öğrenmek duygusal zekamızın bir parçasıdır. Bu geliştirilebilir ve hayata entegre edilebilir nüanslara sahip bir öğrenme şeklidir. Bunun için birçok teknik var fakat benim en etkili bulduklarımdan biri yoga ve felsefesi üzerine çalışmak.
Yoga kişiyi bedeniyle bağlantıda tutarak kendi dünyasını araştırma yolculuğuna çıkarır. Hem bedensel hem zihinsel bir pratiğe alan açar. Bu bütüncül yaklaşım duygusal salınım yolculuğuna derin iç görüler katabilir. Kökleri Hint felsefesine dayanan yoganın, iyi hali destekleyen bütüncüllüğü; fiziksel duruşlar (asanalar), nefes çalışmaları (pranayama), meditasyon ve kadim felsefi bilgileri kapsar.
Yoga ve duygusal salınım arasında nasıl bir ilişki var?
Yoganın temelinde duyguların bedende hareket halindeki enerji olduğu yatar. Yogayı pratik etmek bu enerjiye harmoni ve denge katmayı amaçlar. Her yoga pozunda belirli bir zaman durmak, poza iyice yerleşmek ve derinleşmek aslında kişinin kendiyle ilgili olan meselesinin ve kendine olan yatırımının -onlar her ne ise- ortaya çıkmasını sağlar. Bu dağ pozu gibi dışarıdan basit görünen ama içeride aslında birçok yere dokunan pozda bile gerçekleşir. Dışarıdan sanki sadece ayakta duruyormuşuz gibi gözükür fakat örneğin bacaklarımızı, kollarımızı, yüz kaslarımızı nasıl konumlandırdığımıza dikkat vermek, onları belirli bir hizaya getirmek içsel enerjiyi dengeleyebilmeyi ve bedenin her köşesinde uyum sağlayabilmeyi yaratır. Bunlar hem bedensel olarak bir akışı hem de ruhsal olarak bir salınımı sağlar. Bu süreci fark etmek ve derinlemesine deneyimleyebilmek için her yoga pratiğinin başlangıcında bir niyet belirlemek yol gösterici olabilir.
Nefes teknikleri
Yoganın bir diğer çalışması olan nefes, yani pranayama teknikleri, duygusal salınımın yapı taşlarından biridir. Bu teknik nefesi bilinçli olarak kontrol etmeyi ve düzenlemeyi, böylelikle sinir sistemini sakinleştirmeyi amaçlar. Dikkatli ve derin nefes çalışmaları duygu durumumuzla bağlantı kurmamıza olanak sağlar. Bu sırada hareket halindeki enerjiye beden ve zihin aracılığıyla temas etme fırsatı buluruz. Tıpkı bulutlar gibi geçişlerini izlemek, onlara metanet göstermek zamanla mümkün olmaya başlar. Bazen kara bulutlar gibi gözükebilirler bazen ise güneşli açık bir havada birkaç tane tatlı bulut gibi kalabilirler.
Yoganın bir diğer basamağı olan meditasyonun tezahürü uygulayan kişide dışarıdan oldukça durağan gözükse de içeride oldukça canlıdır. Yine tıpkı bulutların gelip geçişi gibi duyguları yargılamadan, hemen bir anlam atfetmeden onları sadece tanımlamaya ve işlemeye alan açabilir. Bu, pranayama çalışmasıyla paralel olarak, iyi olma halimizi zaman içinde destekleyen ve böylelikle duygusal dayanıklılığımızı artıran etkili bir yöntemdir.
Yoga felsefesi ve Bhagavat Gita
Yoga felsefesi çok geniş ve hayatın her noktasına sirayet edebilen kadim bilgilere sahip. Eğer ilginizi çekiyorsa sizi bu noktada konu üzerine okumalar yapmaya davet etmek isterim. Savaş ortamında, sıkışmışlık içinde yaratılmış, derin öğretilere sahip olan Hint kutsal kitabı Bhagavat Gita eserinin başlangıcında “İnsanın gerçek düşmanı, yanlış yönlendirdiği bilincidir” yazar. Kitap, Krishna biçiminde bedenlenen tanrı Vishnu’nun ağzından insanın doğasını değiştirmesinin yollarını anlatır. Gerçek salınımın ise tüm canlılardaki özün benzerliğini kavramak olduğunu gösterir. En yüce huzur, tüm zıtlıklara karşı aynı kalabilme eylemidir.
Neye gönül verirsek orası yeşerir. Yogaya gönül vermek ise hem pratiğimizi yeşertir hem de beden, zihin bütünlüğümüzü destekler. Birey olarak, kendimizde ortaya çıkanlara bakmaya cesaret ettiğimizde doğamızdaki değişim başlar. Tüm kaosa karşı dingin ve huzurlu olabilmek, bunu şefkatle yapabilmek, özümüzde hepimizin benzer yolculuklarda olduğunu ve yalnız olmadığımızı kavramamızı sağlayabilir mi?
Yenilenen Wings ile hayatınıza değer katmaya, alışveriş keyfini ayrıcalıklara dönüştürmeye hazır mısınız? Siz de Wings’in ayrıcalıklı dünyasına katılmak ve size özel programlarını incelemek için link üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz!