Saçlarımızı havluyla mı, saç kurutma makinesiyle mi yoksa kendi haline bırakarak mı kurutmak en sağlıklısı? Saç uzmanlarına göre bu sorunun tek bir doğru cevabı yok. Öte yandan farklı saç tipleri ve şekillendirme stillerine göre daha etkili olabilecek farklı saç kurutma teknikleri bulunuyor. Duş alma günlerini uzun saatler alan bir meşgaleye çevirebilen saç kurutma sürecini daha kısa, etkili ve güvenli hale nasıl getirebiliriz? En hassas halindeyken saç sağlığınızı ve kalitenizi koruyabilmeniz, elektriklenme ve kabarmayı önlemeniz için bilmeniz gereken tüm saç kurutma tüyolarını sizin için derledik.


Saçlarımızın kabarmasında ve yıpranmasında suçlu saç kurutma rutinimiz olabilir mi?

Eğer saçlarımızı doğru şekilde kurutmazsak, saçımıza zarar verme ihtimalimiz bulunuyor çünkü saç, en çok ıslak olduğu zaman hasara karşı savunmasız oluyor. Bu nedenle saçlara en az zararı verecek ideal bir saç kurutma rutini aslında saç ıslakken, duşun içerisinde başlıyor.

Saç diplerinin yeterince iyi temizlenememesi, birikmiş yağ ve ölü deri sebebiyle saçların daha zor kurumasına sebep olabiliyor. Bu nedenle daha hızlı kuruyan saçlar için saç derimizi iyice temizlediğimizden emin olmamız gerekiyor. Fazla sebum problemi yaşayan kişiler için uzmanlar mümkünse haftada bir kere saç derisi peeling’i yapmayı öneriyor.

Şampuandan sonra da atlanmaması gereken diğer adım saç kremi oluyor. Nemi saça hapsetmeye yarayan saç kremi, eğer silikon içeriyorsa, bir su itici olarak etki gösteriyor. Bu da saçların daha kolay kurumasına yardımcı oluyor. Uzmanlar bir profesyonel ipucu olarak saç kremini soğuk su ile arındırmayı öneriyor. Kısa süreliğine de olsa saçı soğuk su ile durulamak saç kutiküllerinin kapanmasını sağlıyor. Bu sayede de saç daha hızlı ve minimum şekilde hasar alarak kuruyabiliyor.

Elektriklenme ve kırılmalara karşı en doğru saç kurutma rutini nasıl olmalı?

Saç kurutma rutinlerimizde birçoğumuzun yaptığı ilk hata suyu kapattığımız ilk anda yaşanıyor. Daha havluya uzanmamışken hepimiz saçımızdaki fazla suyu saçlarımızı bükerek, çekerek ve sıkarak akıtmaya çalışıyoruz. Saçın en ıslak anında böylesi sert bir aksiyona maruz kalması saç tellerinin kırılmasına yol açıyor. Saçı büküp sıkmak yerine ellerimizi paralel, düz şekilde tutmamız ve fazla suyu saça hafif şekilde vurarak almamız gerekiyor.

Saçı havlu ile kurutmak

İşlem görmüş, kuru, ince telli saçlar için önerilen saç kurutma tekniklerinden biri de saça havlu sarmak oluyor. Saçın daha hızlı kurumasına yardımcı olan bu teknikte en önemli detay, saçları havluya sürtmemekte gizleniyor. Sürtünme, ıslak saçların kırılmasına ve dökülmesine neden olabiliyor. En güçlü ve sağlıklı saçlar bile bu masumane görünen sürtünmeden zarar görebiliyor.

Buna ek olarak eğer kalın telli saçlara sahipsek saç havlumuzu nemi daha iyi çeken mikrofiber bir materyalden seçmek saçlarımızın daha hızlı kurumasına yardımcı oluyor. Eğer saçımız ince telli ise mikrofiber bir havlu yerine yüzde yüz koton, giymediğimiz temiz bir t-shirt ile de saçlarımızı kurutabiliyoruz.

Saçı açık bırakarak kurutmak

Saçı dışarıdan herhangi bir ısı uygulamadan, kendiliğinden kurumaya bırakmak özellikle yaz aylarında veya ev yeterince sıcak olduğu zamanlarda en konforlu metot olarak kabul ediliyor. Ek bir ısı veya şekillendirme aracı kullanılmadığı için de saçın “dinlenebildiği” düşünülüyor. İlk bakışta en sağlıklı seçenek, saçı havada kurutmak gibi gelebiliyor. Nitekim saçların kendi kendine kurumasının artıları olduğu kadar eksileri de bulunuyor. Bu yöntem ısı hasarını ortadan kaldırırken saçların daha uzun süreler ıslak kalmasına neden olduğu için saçları çevresel hasarlara daha savunmasız bırakıyor. Aynı zamanda leave-in sprey veya yağ gibi herhangi bir elektriklenme karşıtı ürün sürülmeden kendi haline bırakılan saçlar kuruduğunda daha kabarık ve elektriklenmiş olabiliyor.

Eğer saçlarımızın kendiliğinden kurumasını istiyorsak uzmanlar duş öncesi saç uçlarına yağ sürmeyi ve duştan sonra saçın fazla nemini aldıktan sonra elektriklenme karşıtı ürünler uygulamayı öneriyor. Saçları tararken de geniş dişli bir tarak kullanmak saç tellerinin arasına hava girmesini sağlayarak daha hızlı kurumalarına yardımcı oluyor.

Saç kurutma makinesi kullanmak

Saça ısı uygulamak her zaman özel ilgi ve dikkat gerektiriyor. Yanlış bir teknik ile kronik şekilde saçı yüksek ısıya maruz bırakmak, saç tellerinin kırılmasına, kopmasına ve dökülmesine neden olabiliyor. Nitekim doğru ilgi ve bakım verildiği zaman ısı ile kurutulan saçlar, görünümlerini ve şekillerini diğer tüm metotlara oranla daha uzun süre koruyabiliyorlar. Saçların daha geç yağlanmasına da yardımcı olan bu teknik, yıkama günlerinin arasının açılmasına yardımcı olabiliyor. Aşağıdaki adımları izlemek, kurutma makinesini en az hasar ile kullanmamızı sağlıyor:

  • Saçlarınızı kurutmaya her daim hafif kuru saçlar ile başlayın. Uzmanlar ısı uygulamanın en doğru anının saçın yüzde 60-70’i kuruyken olduğunu söylüyor. Bu sayede saç daha kısa süre ısıya yani hasara maruz kalmış oluyor.
  • Eğer saç kurutma faslında doğru bir şekillendirici ürün uygularsak (Örneğin saçlarımızın dalgalı olmasını istiyorsak bukle belirginleştirici bir krem uygulamak) daha sonrasında şekillendirici bir alet kullanma isteğimizi azaltabiliyor. Kurutma makinesinden sonra hemen maşa veya düzleştirici kullanmak yerine hafif nemli saçınıza doğru şekillendirici ürünü sürmeyi deneyin!
  • Saçlarınızı her daim aynı yönde ısıya maruz bırakın. Hava akımını aynı açıdan saça göndermek, kütiküllerin kapanmasına, böylelikle hasarın ve elektriklenmenin minimize edilmesine yardımcı oluyor.
  • Kurutma makinenizin ısı ayarını orta-hafifte tutun. Özellikle ince telli, kuru, yıpranmış saçlara sahip kişilerin hiçbir şekillendirici alette 200 dereceyi geçmemesi gerekiyor.
  • Eğer saçlarınıza bir fırça yardımıyla fön çekecekseniz, kurutma makinesini saç tellerinize değdirmenize gerek yok. Uzmanlara göre kurutma makinesinin ağzı saç tellerine ne kadar yakınsa o kadar hasar verici olabiliyor.
  • Eğer mümkünse saç kurutma makinesi tercihinizi negatif iyon teknolojisine sahip bir modelden yana kullanın. Negatif iyonlar ıslak saçtaki su moleküllerini kırarak saçın daha hızlı kurumasına yardımcı olur.
  • Saçınız tamamen kuruduktan sonra bir tur en soğuk üfleme ayarında saçınızı soğutun. Bu son dokunuş saçın yeni şeklinin ve dokusunun daha iyi oturmasını sağlıyor.


Burcu Erbaş

Burcu Erbaş, 2024 yılında Domus Academy Milano'da Visual Brand Design alanında yüksek lisansını, 2020 yılında ise Galatasaray Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi lisansını tamamladı. Live to Bloom'da dört yıldır içerik ve proje yöneticisi olarak görev yapan Burcu platformun görsel iletişiminde de aktif olarak rol alıyor. İyi yaşam alanında yazdığı içeriklerinde özellikle bütünsel...



BLOOM SHOP