Birkaç sene önceye kadar stüdyolarda nadir rastlandığınız Yoga Nidra, pandemide çevrim içi stüdyoların açılmasıyla beraber daha çok kişi tarafından yapılır oldu. Bunun nedeni ise uygulamanın uykuya yönelik olması ve kişilerin çalışma sonrası konforlu yataklarında rahatça uykuya dalabilmeleri. Rehber eşliğinde yapılan Yoga Nidra, klasik meditasyona benzese de aralarında birtakım farklılıklar mevcut. Yoga Nidra nedir, faydaları nelerdir? Yakından inceleyelim.
“Yoga Nidra, bilinçli ve kasıtlı bir uyku halidir.”
Yoga Nidra nedir?
Yogik uyku olarak da tanımlanan Yoga Nidra, tıpkı yoga gibi 5000 senelik bir tarihe sahip. Hinduizm ve Budizm geleneklerinden gelen uygulama, guru Swami Satyananda Saraswati ile bugünün dünyasına taşındı.
Sırt üstü rahat bir yatış pozisyonunda yapılan çalışma, kişiyi uyku ile uyanıklık arasında bir bilinç haline geçirip burada derin gevşeme durumuna getirir. Beden ve zihinde derin bir rahatlama sağlayarak stresi hayatınızdan uzaklaştırır. Dolayısıyla stresi azaltıcı ve sakinleştirici etkisi yüksek diyebiliriz. Kaygı, korku, öfke ve depresyonu yenme süreçlerinde yardımcı olur. Özellikle uyku problemi yaşayanlar için iyi bir tedavi yöntemidir.
“Yoga Nidra, zihni kasıtlı olarak sakinleştirmek ve uykuya hazırlamaktır. Uygulama sırasında, zihin uyku aşamalarından geçer ve bilinçli bir uyku durumuna girer”.
Yoga Nidra nasıl yapılır?
Öncelikle kendinize ortam hazırlayın
Uykuya geçmeden önce uygulamanızı önerdiğimiz Yoga Nidra için kendinizi hazırlayarak başlayın. Örneğin, ılık bir duş alın, cildinizi nemlendirin, yüzünüzü temizleyin, dişlerinizi fırçalayın, pijamanızı giyin… Yatağınıza geçmeden buhurdanlığınıza lavanta yağı koyabilir, odanızı mumlarla aydınlatabilirsiniz.
Başlamadan önce nefes çalışması yapmayı ihmal etmeyin
Nefes çalışmaları; zihni sakinleştirir, büyük ölçüde düşünceleri bırakmanızı ve şimdiki anda kalabilmenizi sağlar. Güne başlamadan ve uykuya dalmadan önce her gün en az 10’ar dakika kadar bir nefes tekniğini hayatınıza dahil etmenizi öneriyoruz.
Yoga Nidra’ya başlamadan önce de nefes çalışması yapabilirsiniz:
- İster rahat ve dik bir oturma ister yatma pozisyonuna geçin.
- Gözlerinizi kapatın. Nefesinizi burundan alıp burundan verirken, doğal akışını gözlemleyin.
- Ardından 4 sayıda nefes alıp 6 sayıda vermeye başlayın. Dilerseniz 8 sayıda da verebilirsiniz.
- 10 dakikanın ardından, eğer oturuyorsanız rahatça kendinizi sırt üstü yatağınıza bırakın.
Rahat bir yatma pozisyonu bulduktan sonra yönlendirmeli bir videoyla uygulamaya başlayabilirsiniz.