Fotoğraf: Hey Mama

Yoga dersinizin olmazsa olmazı nedir diye sorduklarında istisnasız her daim cevabım “niyet” oluyor. Güne pozitif başlamanın en önemli sırlarından biri benim için sabah niyeti.

Niyet; bir şeyi yapmayı zihinde tasarlama ve önceden isteyip düşünme halidir. Yani karar verme sürecinde yönelinen amaca dair istek ve düşünceyi derinleştirme, genişletme durumudur.

Yoga pratiğimin akışkanlığını, zorlandığım yerlerde bırakmadan devam etmemi, korkularımla yüzleşerek yapabileceğimi düşünmemiş olduğum pozları gerçekleştirmeyi, gerekirse pozun içinde kalabilme sabrını, her gün mat üstüne çıkmamı, disiplinimi, kendimle olmayı sağlayan aslında pratiğimin başında söylediğim sabah niyetleri sağlıyor.

Niyet; düşünülen, dile getirilen ve uygulanan her şey için gizli bir motivasyon

Niyet etmeden yaptığınız şeyler alt beyinde yani savaş-kaç dürtüsü ile yaşayan kısımda bilinçsizce hızlı tepkiler yaratırken bilinçli, daha bilge tepkilerin merkezi ön kortekste durum tam tersi oluyor ve yavaşlıyor.

Bilinç dışı beyin, kararlarımızla beraber davranışlarımızın büyük kısmı ile ilgilenen tarafımız. Niyette bulunmakla bilinçli düşünme halinizi ilkel duygusal dürtünüzle hizalamaya yardımcı oluyorsunuz. Yani kendinizle gün içinde bir çatışma haline girmek yerine bütünleşiyorsunuz.

Bir gece önce nasıl yatarsanız yatın sabah uyandığınızda yeni bir gün başlıyor. İlkel dürtülerimizle güven ararken niyetle beraber bağlantı kurmak, amaçlar, bireysel kimliğiniz ve merkezinizdeki değerler gibi motivasyon yaratan etkileri deneyimleyebilirsiniz. Gerçekleşmesini istediğiniz amaçlarınızı niyetlerinizle besleyebilirsiniz. 

Alt ve üst merkezleri birbirine bağlayan, iletişim kurmalarını sağlayan en basit motivasyon olan niyet ilegüne başlamak benim yoga pratiğimde deneyimlediğimden çok daha fazlasını yaşatıyor. Özellikle zor bir gün varsa önünüzde, istemediğiniz biri ile bir araya gelecekseniz, seni zorlayan bir şey yapmak zorundaysanız, korku hissettiğiniz bir durum içindeyseniz güne niyetle başlamak belki olayları yaşamanıza engel olmuyor fakat onlara olan tepkinizi dönüştürebiliyor. 

Şimdi sırada sabah gözünü açınca aramalarına, mesajlarına, e-maillerine, sosyal medyaya, internetteki haberlere bakanlara önereceğim kısa bir sabah niyeti çalışması var.

Beş adımda sabah niyeti!

Uyandığında yatakta dik bir oturuşa doğru yerleş, gerekirse sandalyeye otur

Gözlerini kapat ve baştan aşağı bedenini tara, bedenindeki hislere dikkati getir. Omurganın dik olmasına özen göstererek bedeninle bağlantıya geç. 1-2 dakika bile yeterli olur. Belki geceden kalan bir gerginlik var veya uykunun yarattığı hafiflik hali var. İyi veya kötü diye kategorize etmeden, olmalı veya olmamalı diye yargılamadan sadece bedenindeki hisleri gözlemle.

Derin ve uzun nefesler almaya başla

Burnundan göğüs kafesini dolduran ve genişleten derin nefesler al ve ağzından nefesini boşalt. Göğüs kafesin genişledikçe yer çekimi seni daha fazla köklenmen için aşağıya çekecek. Aslında bu görünür bir hareket olmasada enerjisel anlamda köklenmiş olacaksın. Niyetler sağlam olarak köklendiğinde bir bitki gibi çiçeklenir. 

Nefesini 3 kez arka arkayaderin alıp ağızdan verdikten sonra doğal nefeslerinle kal yani alıp verdiğin nefesleri değiştirmeden, yanlış veya doğru yargılamadan nasıllarsa o şekilde kal ve izle.

İlginizi çekebilir: Nefes Farkındalığı ile Anksiyetenizi Azaltın

Kendine “Bugün sahip olduğum hangi 3 şeye şükredebilirim?” diye sor

“Yaşamın amacı izlemek ve deneyimlemek. Her anından zevk ve keyif almak. Sakin, sessiz, yavaş, sade ortamlarda yaşamak. Sadece olmak… Yaşamın ideal olanı (grateful-great and full)  yüce ve tam olarak  yaşadığına şükretmek ve eğlenmek.” Yogi Bhajan

Her sabah uyandığında tek bir şeye şükretsen -belki sadece uyandığın için ya da yeni bir güne başladığın için- zihninde huzuru keşfeder ve evrenle bağlantıda olan biri olduğunu hatırlarsın.

Düşün: Bugün niyetin nedir? 

İlk sorduğunda aklına gelen her neyse onu balonun içine koy ve gökyüzüne doğru gönder. Eğer ne niyet söylemem lazım veya niyet nasıl söylenir diyorsan dünden kalanları, gün içinde yapılacakları göz önüne getir ve ihtiyaç duyduğum nedir, bugün kendimle bağlantıda kalmaya devam etmem için ne gerekiyor diye sor.

Zihnine gelen cevap niyetin olsun. Zamanla niyetler kendiliğinden oluşacak, merak etme. Sen de ustalaşacaksın. Hatta şimdiden bunu niyet edebilirsin. 

Gün içinde niyetini tazele

Dur, derin nefes al ve niyetini gözden geçir. Belki bir kağıda not et ve çıkarıp bak. Her gün niyetlerinin farkına vardıkça davranışlarının, ilişkilerinin ve duygu durumlarının sabah niyeti ile nasıl değiştiğini fark edebilirsin. 



Meltem Fakabasmaz

İstanbul’da doğan Meltem, Doğu Akdeniz Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, 2002’de Bilgi Üniversitesi’si Sinema-TV Yüksek lisans tamamladı. 10 yıla yakın medya dünyasında çalıştıktan sonra, 2015 yılında başladığı yogada uzmanlaşmayı seçerek, insanın iyi olma yolculuğu yoluna da başlamış oldu. E-RYT® 500, YACEP® Yoga Alliance onaylı sertifikalı yoga eğitmeni ve Ayurveda uygulayıcısı, aynı zamanda...



BLOOM SHOP