Hayatın yaşamın hızına, yapmanız gerekenlere yetişemiyor musunuz? Modern hayat bize koşturarak bir yerlere yetişmeyi şart koşuyor. Oysa bunca koşturma ve stres sadece vücut ağrılarına değil, her türlü psikolojik ve fiziksel hastalığa da kapı açıyor. İşte “hayatın hızına yetişememe” hissinden kurtulmanıza yardımcı olacak 5 öneri!
Hayatın hızına yetişememe nedir?
Hayatın hızına yetişememe nedir size bir örnek ile açıklayacağım. Bu örnekte eminim ki birçoğunuz ya kendini görecek ya da aklına yakını biri gelecek.
Çok sevdiğim bir kadın var hayatımda. Çocuğuna, işine, evine, sokak hayvanlarına, gönüllü yaptığı işlere, sevdiklerine, oradan oraya koşturup duruyor. Hep yetişmeye çalışıyor, hiçbirine yetişemiyor. Onu her gördüğümde kafesinin içinde oradan oraya kanat çırparak uçmaya çalışan bir kuş görüyorum. Bir süredir bedeni isyan ediyor, ağrıları var. Bir yandan onları iyileştirmeye çalışıyor, bir yandan koşmaya devam ediyor.
Hayatın hızına yetişememe karşısında ne yapabiliriz?
1. Her şeyi bırakın, önce kendinize yetişin
Bir zen özdeyişi şöyle der: “Eğer çok meşgul biri değilseniz, her gün yirmi dakika meditasyonda oturmalısınız. Aksi halde, her gün bir saat oturmalısınız.” Bunun sebebi meditasyonun konsantrasyon üzerindeki tartışılmaz etkisi.
Ayrıca siz birçok yere koştururken içinizdeki insan, ruhunuz çaresizce sizin onunla ilgilenmenizi bekliyor. Kafanız karışık yönsüz bir şekilde koşturur ve herkese yetişmeye çalışırken hem mutsuz oluyor, hem de kimseyi mutlu edemiyorsunuz.
Koşturmanızın büyük bir kısmı bu kafa karışıklığından. Bu halden kurtulmanın, bedeniniz ve zihninizle uyum içine girmenin yollarını arayın. En çok vakti kendinize ayırın. Kimse ölmeyecek, merak etmeyin. Siz daha iyi oldukça çevrenizle de daha fazla uyum içine gireceksiniz.
2. Gün içinde ne kadar zamanınızı nelere harcadığınızı hesaplayın
Trafik, sosyal medya, şikayet etmek ve diğer işler zamanınızın ne kadarını alıyor? Bunu belirlemek çok önemli bir adım. Eğer zihniniz odaklı değilse, boşa vakit harcama olasılığınız da yükselir. Bu boşa vakit sosyal medya, televizyona dalmak ya da gereksiz tartışmalar olabilir.
3. Yönünüzü belirleyin
Hedefiniz ne? Nereye varmak istiyorsunuz? Eğer dört yöne birden aynı anda koşmaya çalışırsanız dağılırsınız. Hedefiniz belli olsun. Çocuğunuz konusunda, aileniz, işiniz, sosyal hayatınız, sosyal projeleriniz…
4. Sonra önceliklerinizi doğru belirleyin
Koşturmaca içinde olan kişilerin en önemli sorunu önceliklerini doğru belirleyememek. Eğer maddi anlamda sıkıntıdaysanız, önce kendinizi kurtarın. Tıpkı oksijen maskesini çocuğunuzdan önce kendinize takmanız gerektiği gibi. Kendinizi kurtardığınız zaman daha çok kişiye, hayvana, iyilik projesine yetişebilirsiniz. Aklınızın bir köşesinde ödemeniz gereken faturalar varken önceliği başka işlere vermek, maddi konularınızı görmezden geldiğiniz, inkar ettiğiniz anlamına gelir.
5. Bırakmanız gerekenleri sakince yere bırakın ve olay yerinden uzaklaşın
Hedefleriniz ve önceliklerinizle ilgisi olmayan ve zamanınızı fazlaca yiyen şeyleri bırakın. Koşturmacacıların en belirgin özelliği bırakamamak, bunu unutmayın.