YAZAN: ALEYNA TEPE
FOTOĞRAF: POPSUGAR

Botoks uygulaması günümüzde hem önleyici olarak hem de ciltte oluşan mevcut çizgileri tedavi etmek için sıkça kullanılan bir yöntem. Uygulamanın yaygınlaşmasıyla birlikte artık herkes için basit bir işlem olarak görülse de uygulama sonrasında özenli bir bakım ve dikkat gerektiriyor. Botoks sonrası doğru bakım rutini, enjeksiyon etkisini artırabilir ve olası problemleri önler. Henüz botoks yaptırmadıysanız ve yaptırmak kısa süreli planlarınız arasında yer alıyorsa, botoks işlemi ve sonrasında bakım için yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak faydalı olabilir. Botoks nedir, nasıl çalışır, hangi yaşta uygulanmalıdır ve uygulama sonrasında doğru cilt bakımı nasıl olmalıdır sorularını sizin için araştırdık.


Botoks nedir ve nasıl çalışır?

Botulinum toksini (Botolinum Toxin) olarak da bilinen botoks, Clostridium botulinum adlı bakteri tarafından üretilen bir toksindir. Yüksek miktarda kullanımında zehir etkisi olan bu toksin, yüz kırışıklıklarını azaltmak, migren ağrılarını hafifletmek ya da terlemeyi kontrol altına almak gibi tıbbı müdahalelerde çok az miktarda kullanıldığından tehlike yaratmaz. Botoks bedenin kas dokusuna uygulanan bir işlemdir, kasları geçici olarak felç ederek çalışır. Botoks enjekte edildiğinde, kasların kasılmasını sağlayan sinir sinyalleri engellenir. Kaslar gevşer ve istenmeyen kırışıklıklar azalır. Bu etki yaklaşık 3-6 ay sürer. Ardından botoks etkisi ortadan kalkar ve kaslar eski haline gelir.

Botoks için doğru yaş ne zamandır?

Botoksa ne zaman başlamak gerektiği konusunda kesin bir cevap vermek mümkün değil. Çeşitli genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak herkesin cildi farklılık gösterebilir. Öte yandan cildinizde kırışıklıklar meydana gelmesi botoks yaptırmanız gerektiği anlamına gelmez. Eğer cildinizdeki değişimler sizi rahatsız ediyorsa ve botoksa bir şans vermek istiyorsanız bunun zamanını doktorunuza da danışarak kişisel ihtiyaçlarınız doğrultusunda belirlemeniz en doğrusu olacaktır.

Cildinizdeki çizgiler derinleşmeden, kendilerini belli etmeye başladıkları andan itibaren önleyici botoksa başlayabilirsiniz. Kesin bir yaş aralığı vermek doğru olmayacağı gibi birçok kişi önleyici tedavilere 20’li yaşların sonu ve 30’lu yaşların başında başlıyor.

Botoks, 18 yaş ve üstü bireyler için onaylanmıştır ve çoğu uzman, orta ila geç 20’li yaşlar ve erken 30’lu yaşların önleyici botoks tedavisi için iyi bir zaman olduğunda hemfikirdir. Muhtemelen orta ila geç 20’li yaşlarınızdan önce dikkatinizi çeken cilt çizgileriniz olmayacağından bundan daha erken bir zamanda botoksu düşünmenize de gerek olmayacaktır.

Botoks sonrası nelere dikkat edilmeli?

Botoks hızlı ve basit bir prosedür olabilir ancak sonuçlardan maksimum verimi almak ve problem riskini en aza indirmek için tedavi sonrası bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Botoks enjekte edildikten hemen sonra, enjeksiyon bölgelerinde küçük pembe noktalar olabilir. Bu noktalar beş ila on dakika içinde veya en geç birkaç saat içinde kaybolur. Botoks randevunuzdan ayrıldığınızda, cildinizde hiçbir değişiklik olmadığını düşünebilirsiniz. Botoks etkisini işlemden hemen sonra göstermez. Çoğu zaman birkaç gün içinde çalışmaya başlar ve yaklaşık iki hafta içinde de etkisini gösterir. Fakat siz yine de yeni bir işlem yaptırdığınızın farkında olmalı ve botoks sonrası önlemlerinizi almalısınız.

Egzersize ara verin.

Doktorunuz daha fazlasını belirtmediği müddetçe botoks sonrası egzersiz yapmak için en az 24 saat beklemeniz önerilir. Fiziksel aktivite vücuttaki kan akışını hızlandırır ve bu durum enjekte edilen botoksun istenmeyen bölgelere yayılmasına ve enjeksiyon bölgesinde etkinliğinin azalmasına sebep olabilir. Egzersize bağlı olarak hızlanan kan akışı morarma riskini de artırabilir. Ek olarak, egzersiz botoksun rahatlatmayı amaçladığı kaslarınızda kasılmaya sebep olarak uygulanan botoksun etkisini azaltabilir.

Botoks sonrası makyaj yapmaktan kaçının.

Cildi temiz tutmak ve enfeksiyonları veya botoksun dağılması gibi olası sorunları önlemek için işlem sonrası yeniden makyaj yapmadan önce ideal olarak 24 saat beklenmesi önerilir. Sıvı fondöten, allık, yüz pudrası, göz farı ve hatta kaş kalemi uygulamak, botoksun istenmeyen bölgelere dağılmasına neden olabilir. 24 saatin sonrasında, özellikle botoks gibi herhangi bir kozmetik tedavinin ardından makyaj yaparken temiz fırçalar kullandığınızdan emin olmanız önemlidir.

Sırtüstü uyumayı tercih edin.

Botoks sonrası ilk gece, yüz kasları üzerindeki baskıyı en aza indirmek için mümkün olduğunca sırtüstü uyumaya çalışın. Özellikle kaz ayaklarının tedavisi için uygulanan botoks, tipik olarak yüz çevresine uygulanır. Eğer yan yatarak uyuma eğilimindeyseniz, uyurken dönmenizi engellemek için vücudunuzun yanına yastık koymayı deneyin. Enjekte edilen bölgelerin üzerinde uyumamak için elinizden geleni yapın. Bu, fiziksel baskıyı en aza indirerek botoksun kaslarınıza yerleşmesine izin verecektir.

Botoks sonrası alkol tüketmeyin.

Hem botoks öncesi hem de botoks sonrası alkol alımınızı sınırlandırmanız önerilir. İdeal olarak işlemden 24 saat önce alkol alımı durdurulmalı ve 24 saat sonraya kadar bu sınırlama devam etmelidir. Alkol kanı inceltir ve kan damarlarını genişleterek enjeksiyon bölgelerinde ve çevresinde morarma olasılığını artırabilir.

Cilt bakım rutininize minimumda devam edin.

Aklınıza gelen sorulardan biri de botoks sonrası yüzünüzü yıkayıp yıkayamayacağınızla ilgili olabilir. Botoks sonrası yüzünüzü yıkayabilir ve doktorunuz aksini belirtmedikçe normal cilt bakım rutininize devam edebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken şey ılık su kullanmak, yüzünüzü temizlerken nazik olmak ve tek kullanımlık havlu ile nazikçe kurulamak. Temiz içerikli bir cilt temizleme jeli ile cildinizi yıkayıp yine temiz bir nemlendirici ile bakımınızı tamamlayabilirsiniz. Ancak, cilt bakım rutininiz kimyasal içerikli bir ürün içeriyorsa bu adımı atlamanız faydalı olabilir.



Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP