YAZAN: BURCU ERBAŞ

Günümüzde kadın olmak ne demek? Sadece bir soruyla bile tarihsel, sosyolojik ve politik birçok konuyu uyandırabilme gücüne sahip olan “kadın olma” tek bir açıklama ile anlatılamayacak kadar kapsayıcı fakat her bir cevap kadar da kişisel bir olgu. Bu yüzden en iyi cevabı her görüşü içeren kitaplar veriyor! Birbirinden yetenekli kadın yazarların elinden, kadını güçlendiren en iyi kitap önerileri ile dünyadaki yerinizi anlamanız ve istediğiniz gibi şekillendirmeniz mümkün. Tüm zorluklara rağmen her daim kendi yerini arayan, yaratan ve kutlayan kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!


Ben, Malala – Malala Yusufzay

Nobel ödülüne sahip en genç insan olma onurunu taşıyan, kadın eğitimi savunucusu ve barışçıl protestoların simgesi Malala Yusufzay’ın hayatını kaleme aldığı Ben, Malala genç bir kızın dev hayallerine, ideallerine ve korkusuz dünyasına kapı aralıyor. 10 yaşında Pakistan’da yaşadığı bölge Taliban’ın kontrolü altına girince okula gitme hakkı elinden alınan Malala pes etmeden eğitim hakkı için savaştı. Henüz 15 yaşındayken barışçıl protestoları ile ses getirmeye başlayan Malala, okuldan evine dönerken Taliban’ın silahlı saldırısına uğrayarak neredeyse hayatını kaybediyordu. Şimdi ise dünyanın her köşesinde kadınların eğitim alması için savaşıyor. 


Feminist Manifesto – Chimamanda Ngozi Adichie 

Yazar Chimamanda’nın yeni bebek sahibi olan bir arkadaşının çocuğunu cinsiyet rollerinden uzakta yetiştirmek istediği fakat nasıl yapacağını bilmediğini söylediği bir mektubunun üzerine kaleme aldığı Feminist Manifesto başta ebeveynler olmak üzere herkese tam anlamıyla eşit bir dünyanın nasıl olması gerektiğini öğretiyor. Adichie; kendi deneyimlerinden, araştırmalarından yola çıkarak sadece 15 maddede toplumsal rollerden arınmış, ayrımcılığın, önyargıların olmadığı, kadınlar kadar erkekler için de özgür ve eşit bir yaşamın nasıl mümkün olabileceğini anlatıyor. 


Güç – Naomi Alderman

Tüm dünyadaki kadınlar bir gün parmaklarını şıklatarak ucu ölüme bile gidecek bir acı uyandırabileceklerini keşfederler. Bir anda tüm gücü kendi avuçları içinde bulan kadınlar ve bütün baskınlıklarını kaybeden erkekler arasında yaşanan bu yer değişimini konu alan distopik roman Güç korkuturken aydınlatıyor. 


Yükseliş – Melinda Gates

Melinda Gates’in kendi yaşamını kaleme aldığı Yükseliş toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle hayata her daim bir adım başlayan kadınların en tepeye çıkmalarını sağlayan o ilk ivmeyi simgeliyor. Kurduğu vakıfla dünyanın her tarafında kadınlara, genç kızlara 2000 yılından beri hayatın her alanında yardım eden Melinda anılarını, ona ilham olan kadınları, kendi evliliği içindeki eşitlik arayışını anlatıyor. 


Süt ve Bal – Rupi Kaur 

Modern feminist hareketin simgesi haline gelen Rupi Kaur’un henüz 24 yaşındayken kaleme aldığı Süt ve Bal kadınların kendilerini kabul etmeleri, sevmeleri ve affetmeleri ile güçlendiklerini anlatan kimi zaman kişisel kimi zamansa sadece kadın olma deneyimini konu alan şiirlerden oluşuyor. 


Benim Hikayem – Michelle Obama

Amerika’nın eski first lady’si Michelle Obama’nın ilham verici, başarılarla dolu hayatını ve kocası Obama ile 8 sene boyunca süren başkanlık serüvenlerini samimi bir dille anlattığı Benim Hikayem, her kadının örnek olarak aldığı bir kadına dönüşmenin hikayesini anlatıyor. Princeton Üniversitesi’nde hukuk okurken sınıfının tek siyah kadını olduğunu fark eden Michelle bu durumla Beyaz Saray’da dahil olmak üzere hayatında her alanında karşılaşıyor. Buna rağmen her daim güçlü kalan Obama, her yaştan, etnik kökenden ve görünümden kadına ayrımcılık karşısında ses oluyor. 


Kafesteki Kuş Neden Şakır, Bilirim – Maya Angelou

Kafesteki Kuş Neden Şakır, Bilirim çok küçük yaşta terk edilmeyle ve ırkçılığın zalim yüzüyle karşılaşan Maya Angelou’nun yazarlığa, şairliğe, şarkıcılığa ve öğretmenliğe uzanan ikonik hayatını kaleme aldığı otobiyografik romanlarında ilkini oluşturuyor. Irk ve cinsiyet eşitliği savunucusu haline dönüşmesinde büyük rol oynayan çocukluk dönemini tüm çıplaklığıyla anlattığı romanı küçük bir kızın genç bir kadına dönüşmesini konu alan ilham verici bir büyüme öyküsü.  


Talebe – Tara Westover

Mormon inanışları gereği doğum belgesi bile olmayan, hiç okula gitmemiş Tara Westover’ın bağnaz ve şiddete meyilli ailesinin içinde kendi kendini eğitmesini konu alan Talebe müthiş bir otobiyografi örneği. Tamamen kendi çabasıyla en prestijli üniversitelerden Cambridge’e gitme hakkı kazanan Tara’nın ailesinin etkisinden bir türlü çıkamaması kadınlar üzerine yüklenen ailevi rolleri sorgulamanıza neden olacak. 


Kötü Feminist – Roxane Gay

Modern yaşamda neden feminizme bu denli ihtiyacımız olduğunu merak ediyorsanız Roxane Gay Kötü Feminist isimli kitabında toplumsal olaylardan, popüler kültürden, kendi hayatından yola çıkan örneklerle anlatıyor. Şiddetin ve cinsel saldırıların giderek yaygınlaştığı, feminist olmanın bile kötü ilan edildiği dünyaya karşı bir manifesto görevi görüyor.




Burcu Erbaş

Burcu Erbaş, 2024 yılında Domus Academy Milano'da Visual Brand Design alanında yüksek lisansını, 2020 yılında ise Galatasaray Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi lisansını tamamladı. Live to Bloom'da dört yıldır içerik ve proje yöneticisi olarak görev yapan Burcu platformun görsel iletişiminde de aktif olarak rol alıyor. İyi yaşam alanında yazdığı içeriklerinde özellikle bütünsel...



BLOOM SHOP