Kendine güvenen, potansiyeline inanan, ruhen güçlü, zorluklar karşısında pes etmeyen, farkındalığını arttırmak ve kendini çok daha yakından tanımak için çaba gösteren güçlü kadınların sayısı günden güne artıyor!

Peki bizlere pozitiflik, güç ve özgüven aşılayan bu bakış açılarının hayatımıza yerleşmesi tam olarak nasıl oluyor? Aslında cevabı çok basit: Kötü alışkanlıkların yerine yeni ve olumlu duygular inşa eden alışkanlıklar koyarak!

Kendine güvenen bir kadın olarak hayatınızdan olabildiğince uzak tutmanız gereken 5 olumsuz duygu ve davranış türünü sizler için listeledik.

1. Başarıları önemsiz olarak görme/gösterme

Yapılan incelemeler, LinkedIn platformunda bile başarılar ve yetenekler kısmında kadınların erkeklere oranla çok daha az başarı ve yetenek sıraladığını ortaya koyuyor. Çoğu kadın, başardığı pek çok şeyi kendine saklamayı tercih ediyor ya da yaptıklarının değerini ve etkilerini fark edemeyebiliyor.

Potansiyeliniz ve çevrenize kattığınız değer fark edilmeyi ve teşekkür almayı hak ediyor. Kendinizi geri çekerek ya da yaptığınız işi küçümseyerek ne başkalarına ne de kendinize herhangi bir anlamda yardım etmiş olmuyorsunuz. Öyleyse bugünden başlayarak elde ettiğiniz başarıları sevdiklerinizle paylaşmaya ne dersiniz?

2. Kendini suçlama

Bir şeyler kötü gittiğinde hataların sorumluluğunu almak sağlıklıdır. İnsanın kendi hatalarını fark ederek objektif bir bakış açısıyla gerektiğinde özür dileyebilmesi dürüst ve erdemli bir harekettir. Ancak olay kendini suçlama, cezalandırma, hatayı takıntı haline getirme boyutuna gelirse bu durum, sakıncalı bir duruma işaret etmektedir.

Kendinize gereğinden fazla yüklendiğinizi hissettiğinizde belki de şu soruyu sorarak bakış açınızı objektif bir hale getirebilirsiniz: Bu durum bir arkadaşımın başına gelseydi ona nasıl bir tavsiye verirdim?

Sevdiklerinize nasıl şefkatli ve anlayışlı davranıyorsanız kendinize de aynı şefkat ve özenle davranabileceğinizi belki de her gün hatırlamayı deneyebilirsiniz.

3. Sessiz kalma

Sizi rahatsız eden bir şakaya tepki vermek, söylemek istediğiniz karşıt bir fikri dile getirmek, yanlış bulduğunuz durumlar karşısında sessiz kalmamak mental açıdan kendinizi gerçek anlamda ifade edebilmenize ve rahat hissetmenize yardımcı olur.

Sessizlik, hiçbir şekilde zayıflık göstergesi değildir. Ancak sizi rahatsız eden bir durumda bir şeyler söyleme ihtiyacı duyuyorsanız bu ihtiyacı bastırmamalı ve söyleyeceklerinizi içinizde tutmamalısınız.

Buna alışkın değilseniz ilk etapta zorlanmanız mümkün ama işe yakın hissettiğiniz insanlara fikirlerinizi açarak, yazma yöntemleri deneyerek, sorunu direkt ilgili kişiyle özel olarak paylaşarak başlayabilirsiniz.

4. Şüpheye kapılarak gelecek planlarını erteleme

Beynimiz sürekli olarak bir savaşma algısı yaratır. Bu nedenle sürekli mücadele etmek, sürekli inancımızı ve enerjimizi korumak zaman zaman bize zorlayıcı gelir. Böyle şüphe içeren zamanlarda yapmak istediklerimiz için motivasyonumuz zayıflayabilir ve gelecek planlarımız gözümüze ulaşılması zor planlar olarak görünebilir. Kendine güvenen kadınların uzak durması gereken 5 davranış arasında “erteleme huyu” geliyor.

Bu noktada düşündüğünüz her şeye inanmamanız, hissettiğiniz “başaramayacağım” duygusuna kulak asmamanız ve en iyi yapabildiğiniz şeye odaklanarak hedefleriniz doğrultusunda ilerlemeniz gerektiğini hatırlamanız gerekiyor.

5. Kendini başkalarıyla kıyaslama

Sizden daha mutlu, daha başarılı, daha güzel olarak tanımlandırdığınız insanları takip etmek, onlar hakkında konuşmak ve kendinizi onlarla kıyaslamak zamanınızı boşa harcamaktan ve sizi mutsuz etmekten başka bir işe yaramaz. Size hayatınızda neyin önemli olduğunu unutturur ve kafa karışıklıkları yaşamanıza neden olur.

Herkes kendine özel bir hayat yaşar ve bu hayatı özelleştirmek de güzelleştirmek de kişinin elindedir. Siz kendi hayatınız için neler yapmak istiyorsunuz? İşe bu soruyu cevaplandırarak başlamaya ne dersiniz?





BLOOM SHOP