Özgüven, başarıya ulaşırken kilidi açan en önemli anahtardır. Özgüven eksiliğinden dolayı zihnimizde kimi zaman yarattığımız yersiz korkular, yeteneklerimizi ve harcadığımız çabayı da yetersiz bırakacaktır. Fakat iyi haber, bu durumu değiştirebilmek mümkün!
Bu süreçte kararlı olmak ve düşünce şeklimizi değiştirmek için istekli olmak gerekir. Unutmayın ki, özgüven içinizde var olan ve açığa çıkmak için bekleyen bir özelliktir!
1. Konuşmanızı izleyin
Bir olayı anlatış şekliniz nasıl? Pozitif mi negatif mi? Pozitif anlatım sizi ilerlemeye teşvik ederken, negatif anlatım ise sizi sadece yerinizde saydıracaktır. Modunuzun düştüğünü fark edip korkularınızın sizi nasıl ele geçirdiğinin de ayırdına varın. Korkmak veya savunmasız hissetmek, olumsuz düşüncelerin sizi ele geçirmeye başladığı an demektir. Aslında kendimizi sadece korumak için bu tutumu sergiliyoruz ve “zor ya da tehlikeli bir durum” söz konusu olursa korkusundan korunmaya çalışıyoruz.
2. Kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayı bırakın
Evet, doğru duydunuz! Başkalarıyla kendinizi kıyaslamak size yardımcı olacak bir tutum değil, aksine bulunduğunuz yere sıkışmanıza neden olacak bahanelerdir. Zihniniz karşılaştırma yapmaya başladığında kendinize sorun, “Bu bana yardımcı olur mu? Bu durum beni hedeflerime yaklaştırır mı yoksa onlardan uzaklaştırır mı?”.
3. Ne istediğinizi bilin
Yönünüzü ve isteklerinizi belirleyin. Rotayı baştan çizmek güvenle ilerlemenize yardımcı olacaktır.
4. Güçlü yönlerinizi belirleyin
Hangi işi yaparsanız yapın, sağlam bir temeli olmadan ilerlemek zordur. Özgüveni, dört ayakla desteklenen bir masa olarak düşünün. Masayı desteklemek için her ayağın dengeli bir şekilde duruyor olması gerekir. Bu yüzden kuvvetli yönleriniz nelerdir ve hangi sağlam temel bu masayı taşıyacak? Hangi işte iyisiniz? Kusurlarınıza değil, iyi olduğunuz şeyler üzerine odaklanın.
5. “Kötü bir durum olursa ne yaparım?” demekten vazgeçin
Karşınıza çıkabilecek olumsuzlukları düşünmek tabi ki gereklidir. Ancak bu olumsuzluklara odaklanmak ve onlara takılıp kalmak, o masanın altına girip bacaklardan bazılarını kırmak demektir. “Ne yaparım” diye düşünmeye başladıktan sonra “Yaparım” diye düşünün.
6. Kusursuz olmaya çalışmaktan vazgeçin
Her şeyi mükemmel kılmak için kimi zaman fırsatların peşinden gidemeyebiliriz. Duruma nasıl yaklaşacağımızı, kendimizi nasıl ifade edeceğimizi düşünene kadar ya fırsat kaçar ya da aksiyon alamayacak hale geliriz. Bu durum alışkanlığa dönüşmeden önce, kontrol edemeyeceğiniz hiçbir işi mükemmelleştirmeye çalışmayın ve yola koyulun.
7. Konuşun
Dünyada bir iz bırakan herkes konuşmuş ve fikirlerini savunmuştur. İnandığınız şey ne ise onu söylemekten asla çekinmeyin. Hadi siz de bir şeyler söyleyin!
8. Esnek olun
Eleştiriler, motivasyonunuzu kırıcı diyaloglar her zaman olacaktır. Fakat bu durumun sizi yapacağınız işten alıkoymasına izin vermeyin. Eleştiriler sadece insanların düşünmesini sağladığınız anlamına gelir. Sağlam ve cesur adımlar atmış olan kişiler her zaman tepkilerle karşı karşıya kalmıştır. İnandığınız şeye odaklanın ve ilerleyin!
Bugün gününüz güvenle parlayacak mı?
Kaynak: thriveglobal.com