“Sen hiç kalbine atmayı bırak diyebilir misin?”

Gittiğim inzivaların birinde öğretmen bize bu soruyu sordu ve devam etti; “Zihnin görevi ve var olma sebebi düşünmek ve düşünce üretmek; ondan durmasını bekleyemezsin!” 

Meditasyon gerçekte nedir?

Meditasyon ile ilgili en yaygın yanılgılardan biri zihni ve düşünceleri durdurmamız gerektiğine olan inancımız. Birçok insanın meditasyon hakkında bilgisi var; ancak nereden başlayacağını ya da tam olarak ne yapması gerektiğini bilemiyor. Bilse bile uygulama kısmında zorluk çekebiliyor. 

Meditasyonda sanılanın aksine amaç; zihni ve düşünceleri durdurmak değil, düşünceleri izleyebilmektir. İlk meditasyon deneyiminden sonra kendinizi başarısız, yetersiz ve beceriksiz hissedebilir, hatta içinizi kaygı ve öfke duyguları kaplayabilir. Bunun en büyük sebebi zihninizi durduramamış ve bu yüzden meditasyonu yanlış yaptığınıza inanıyor olmanızdır.

Kirtan Kriya meditasyonu nedir?

Düşüncelerim tarafından yönetildiğim ve bu durumun farkında bile olmadığım bir dönemimde iken Kirtan Kriya meditasyonu ile tanıştım. Bu meditasyonun içinde dikkat edilecek, beni kafamın içindekilerden uzaklaştıracak birçok nokta vardı; mantra, mudra, ses, nefes, imgeleme. 

Kirtan Kriya; Hindistan’da ortaya çıkmış, binlerce yıldır uygulanan bir meditasyon olup Yogi Bhajan tarafından Batı Amerika’ya aktarılmıştır. Kirtan Kriya belirli mudralar yapılarak söylenen bir kundalini yoga meditasyonu. “Mantra” Sanskrit dilinde ‘tekrar eden ses ve kelimeler’, “Mudra” ise ‘enerji akışını kolaylaştıran ve enerjiyi mühürlemek/kapatmak için kullanılan belirli el hareketleri’ olarak tanımlanır.

Bu kadar eylemi aynı anda gerçekleştirecek olmanın kaygısı ile birlikte meditasyona oturduğumda; tam tersi bunların her birinin bana meditasyonun mantığını daha iyi anlama, meditasyon içinde odaklanma ve konsantre olma, günlük meditasyon pratiği disiplini kazanma alanlarında çok destek olduğunu görmeye başladım. 

Bununla birlikte günlük hayattaki hafıza, odak ve konsantrasyonum arttı. Beni yöneten bazı düşüncelerin bilinçaltında hangi kök düşünce ve inançlara bağlı olduğunu fark ettim. Bedensel ağrı ve bedendeki sıkışmış enerjilerin gevşediğini, nefesimin bedenim içindeki rahatlamış hareketini hissetmeye başladım. Uykuya dalışlarım daha rahat, gün içindeki enerjim çok daha yüksek oldu.

Kirtan Kriya meditasyonu üzerine yapılan bilimsel çalışmalar

Kirtan Kriya üzerine yapılmış bilimsel çalışmalar gösteriyor ki bu meditasyon kortizol seviyesini düşürerek stres seviyesini azaltıyor, serebral kan akımını artırıyor, epifiz ve hipofiz bezlerini aktive ediyor, beyin kimyasallarını dengelemesini sağlıyor ve beyin fonksiyonlarını artırıyor. Ayrıca depresyon, anksiyete, panik atak, migren gibi birçok rahatsızlığın iyileşmesine de destek oluyor.

Buna ek olarak; Arizona’daki Alzheimer Araştırma ve Önleme Vakfı’nın (“Alzheimer Research and Prevention Foundation”) yapmış olduğu araştırmalara göre; 8 hafta boyunca her gün 12 dakikalık Kirtan Kriya meditasyonu yapan kişilerin telomerazlarının (yaşlanmayı engelleyen enzim) yüzde 43 oranında uzadığı kanıtlanmıştır. Bu uzama şu ana kadar görülen en uzun uzama olarak kayıtlara geçmiştir.

Öğrendim ki;

  • Seni yoran, bazen işkenceciye dönüşebilen bir zihni sana hizmet eden bir zihne dönüştürebilirsin, 
  • Seni kontrol eden zihinin ve düşüncelerinin çalışma mekanizmasını anlayabilir ve düşüncelerini izleyen olmaya başlayabilirsin,
  • Gelen her şeye anlam çıkarmadan, araştırmadan, hissetmeye çalışmadan bakabilir; küçük, heyecanlı ve meraklı bir çocuk gibi sadece izleyebilirsin,
  • Duygu ve düşünce döngülerini fark edebilir ve bu döngüleri dönüştürüp bütünleyebilirsin,
  • Zihnin dengelendikçe hayatındaki dengeyi de gözlemlemeye başlayabilirsin,
  • Bedenin, zihnin ve ruhun arasındaki o kutsal köprüyü fark edebilirsin,
  • Meditasyon sırasında ağzından çıkan her bir hecede, alıp verdiğin her bir nefeste kalbindeki titreşimini hissedebilir ve bu titreşimi hayatına aktarmaya başlayabilirsin,
  • Kelimelerin ve seslerin arkasındaki gizemi fark etmeye başlayabilirsin,
  • Sessizliğin içindeki sesi yeniden ve tekrardan duyabilirsin…

“Tüm yarım kalmış işleri halletmek, odaklanmak ve konsantre olmak mı istiyorsunuz? İşte alışkanlıklarınızı pekiştirmenize ve değiştirmenize yardımcı olacak bir mantra. Bu mantra değişim için bir katalizördür. Bu nedenle, ruhsal temizlik süreciniz büyük ölçüde hızlanırsa şaşırmayın! “

Shakti Parwha Kaur

Kirtan Kriya meditasyonu nasıl uygulanır?

Meditasyonda mantranın yeri:

Bu meditasyonda sırası ile Sa, Ta, Na, Ma heceleri söylenir.

  • “Sa” doğumu, başlangıcı, şimdiye kadar var olmuş ve olacak olanların bütününü,
  • “Ta” yaşamı, sonsuzluktan tezahür eden var oluşu,
  • “Na”ölümü, bilincin değişimini,
  • “Ma” yeniden doğuş ve yenilenmeyi, deneyimlerimize açılan yeni alanları simgeler.
  • “SaTaNaMa” aynı zamanda “SatNam” yani “Gerçek benim kimliğimdir, gerçek benim özümdür, ben gerçeğim.” mantrasının dilsel köküdür.

Meditasyonda sesin kullanımı:

Bu mantrayı söylerken ses üç farklı şekilde kullanılır; sesli, fısıltılı ve sessiz. Dilin damağa değmesi ile damakta bulunan 84 akupunktur noktası uyarılmış olur.

Meditasyonda mudranın kullanımı:

  • “Sa” sesinde baş parmak ile işaret parmağı birleşir (Gyan Mudra); sınırların ötesine geçmeye ve ihtiyaç hissedilen bilginin gelmesine alan açılır,
  • “Ta” sesinde baş parmak ile orta parmak birleşir (Shuni Mudra); sabır, bilgelik, ayırt edicilik ve saflık deneyimlenir,
  • “Na” sesinde baş parmak ile yüzük parmağı birleşir (Surya Ravi Mudra); dirilik, yaşam gücü ve canlılık hissedilir,
  • “Ma” sesinde başparmak ile serçe parmak birleşir (Buddhi Mudra); berrak ve net bir iletişimin varlığı fark edilir.

Meditasyon için ek bilgiler:

Meditasyonun başından sonuna kadar başın tepesinden girip (7. çakra) 2 kaşın ortasından (6. çakra) çıkan L şeklinde bir enerji akışı imgelenir. Bu imgeleme epifiz ve hipofiz bezlerinin uyarılmasını sağlar.  

Bu meditasyonda oturma kemikleri, omurga ve boyun hizalı ve dik bir şekilde oturulur, hafif bir çene kilidi uygulanabilir. Yatarak yapma tercih edilirse uyuya kalmamak için dizler kırılarak ve ayak tabanları yer ile temas edecek şekilde bir duruş uygulanabilir. 

İsteğe göre 12 dakika, 31 dakika ya da 62 dakika yapılabilir (sesin kullanımı süreye göre farklılık gösterecektir). Meditasyon boyunca rahat karın nefesleri alınır. Meditasyon bittikten sonra gözleri açmadan önce sakin ve genişlemiş nefes ile 1-2 dakika bedendeki titreşim ve enerji akışı izlenir.

Melda Yasemin Bolayır kimdir?

1990 yılında doğan Melda, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Londra ve Shanghai’da Uluslararası İşletme yüksek lisansını tamamladı ve İstanbul’da kurumsal bir firmada Risk Danışmanı, Ankara’da da Finans Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. 2018 yılında nefes ile tanıştı, Nefes ve Yaşam Koçluğu ve Nefes Eğitmenliği eğitimlerini aldı. Sürecine Theta Healing Uygulayıcısı eğitimini alarak devam etti. Yolculuğun büyük bir kısmının deneyim olduğunun bilinci ile günlük pratiğinde meditasyon, nefes ve yogaya geniş bir yer vermektedir. Bütüncül şifayı kapsayan, içinde bir çok nefes, meditasyon ve theta healing tekniklerini de barındıran koçluk seansları yapmaktadır. Birçok atölye ve inziva çalışmasına katılıp öğrendiklerini insanlarla paylaşmayı sürdürürken, Kadim Öğretiler, Tasavvuf ve Ayurveda alanlarında aldığı eğitimleri devam etmektedir. Daha büyük kitlelere ulaşıp destek olabilmek ve fayda sağlamak için yeni açmış olduğu @this.is.melda Instagram hesabı üzerinden paylaşım yapmaya başlamıştır.





BLOOM SHOP