Koyu yeşil sebzeler sağlıklı bir diyetin vazgeçilmez bir parçası olmalarına rağmen çoğu zaman göz ardı edilirler. Ege sofraları hariç, koyu yeşiller genellikle hak ettikleri yeri Türk sofralarında bulamazlar. Ebegümecinden kaya koruğuna, tilkişanından cibesotuna, şevketibostandan arap saçına, Ege’de ot şenliği yaşanır yaşanmasına da, ülkemizin geri kalanı bunca yeşillikten fazlaca nasibini alamaz. Bugün biraz koyu yeşilleri, otları ve yaprakları taçlandırmak, onların faydalarından bahsetmek istiyorum.

Dikkat ederseniz, biz salatalarda genellikle marul kullanırız. Marul da sağlıklıdır ve kesinlikle sofraların vazgeçilmezi olmalıdır. Ama marul tek başına koyu yeşillerin yerini tutmaz. Koyu yeşiller, antioksidan, vitamin, mineral ve lifler bakımından daha zengindir maruldan. Daha fazla enerji verirler. Ayrıca yapılan araştırmalara göre, kalp ve damar sağlığı için de birebirdirler. Kanser riskini azaltırlar. Sindirime destek, yaşlanmaya karşı çalışırlar. Göz sağlığı için de koyu yeşiller son derece önemlidir.

Özellikle makrobiyotik beslenmede ön plana çıkan koyu yeşillerden birkaç tanesini ele alacak olursak;

Kale

Sindirime destek olan kale, aynı zamanda demir zenginidir. Vücudu çeşitli kanserlere karşı koruyan, kalp, kan, cilt ve kemik sağlığı için gerekli olan K vitamini, A, C vitaminleri ve kalsiyum kaynağıdır.  

Pancar yaprakları

B6 vitamini, magnezyum, potasyum, bakır ve manganez, A ve C vitamini, kalsiyum ve demir bakımından zengindir.

Turp yaprakları (Turp Otu)

Turpun kendisine göre 6 kat daha fazla C vitaminine sahiptir. Aynı zamanda B6 vitamini, magnezyum, fosfor, demir, kalsiyum ve A vitamini zenginidir. Turp yeşillikleri aynı zamanda potasyum ve folik asit de içerir.

Roka

Kalp, kemikler ve cilt için faydalı olan K vitamini bakımından zengindir. Aynı zamanda B, C vitamini ve folat da içerir.  

Hardal Otu

K ve C vitaminleri bakımından zengindir. Karaciğeri ve kanı temizler.

Karalahana (Mor lahana ile karıştırmayın)

Karadeniz’lilerin sevgilisi karalahana (mor lahana ile karıştırmayın), C vitamini zenginidir. Aynı zamanda da A, B, E vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, kükürt, magnezyum, bakır ve demir bakımından zengindir (Karalahana iyot emilimini azalttığı için tiroit rahatsızlığınız varsa tüketirken dikkatli olmanız gerekir).

Bunlar haricinde semizotu, ıspanak, dereotu, maydonoz ve diğer koyu yeşillerle sofralarınızı şenlendirdiğiniz bir hafta diliyorum! 🙂

Not: Tek çeşit koyu yeşili sürekli olarak yemeyin. Karıştırarak tüketebilirsiniz. Koyu yeşil yaprakları 5 dakikadan fazla haşlamayın. Sağlık problemleriniz varsa tüketmeden önce ne kadar tüketmenizin uygun olduğu konusunda doktorunuza danışın.

Konu ile ilgili “daha fazla” bilgiye aşağıdaki yazılardan da ulaşabilirsiniz:

Kaynak: Super Life, Vegetarian Nutrition, Organic Facts, Mercola, Dr. Axe



Arzu Özev

1983 yılında İstanbul’da doğan Arzu, Saint Joseph Lisesi’ni bitirdikten sonra University of Massachusetts Amherst’te psikoloji okuduğu yıllarda, Sudarshan Kriya nefes tekniği ve yoga öğretisiyle tanıştı. Hindistan başta olmak üzere, Yeni Zelanda, Güney Afrika, ABD ve Almanya’da kişisel gelişim ve yoga konusunda birçok eğitim alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Dünya çapında 150...



BLOOM SHOP