YAZAN: BAHAR BUZACIOĞLU

Modern yaşamın pek çok yönü bağışıklık sistemimizin işleyişini bozarak sağlıklı kalmamızı zorlaştırıyor. Az uyku, aşırı şeker tüketimi, yüksek stres seviyeleri bunlardan sadece bazıları. Bağışıklığımızı zayıflatan tetikleyicileri belirlemek ve bağışıklığımızı güçlendirmek için genellikle C ve D vitaminlerine yöneliriz fakat bağışıklık sistemini destekleme potansiyeliyle başvurabileceğimiz bir takviye daha var: Kuersetin. Daha önce muhtemelen elma, soğan ya da çay formunda tüketmiş olabileceğiniz Kuersetin nedir ve faydaları nelerdir? Sizler için derledik!


Kuersetin nedir?

Kuersetin, flavonoidler adı verilen bir grup bitki pigmentinin bir parçasıdır ve meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, domates, kabuklu yemişler ve tahıllar gibi çeşitli gıdalarda bulunur. Takviye formundaki kuersetin genellikle Japon pagoda ağacının kurutulmuş çiçeklerinden ve tomurcuklarından elde edilir.

Tüm flavonoidler gibi kuersetin de bir antioksidandır ve yaşlanmanın etkilerini hafifletmeye, enflamasyonu gidermeye ve birçok kronik rahatsızlığı tedavi etmeye katkı sağlar. En çok mevsimsel alerji semptomlarını hafifletmesiyle bilinir. Beslenmemizde en bol bulunan antioksidanlardan biri olarak kabul edilen kuersetin, sağlıklı bir beslenme düzeninde bolca bulunsa da konsantre takviye formunda da sık sık tercih edilir.

Sağlıklı bir diyetle bol miktarda kuersetin alabilme şansınız olsa da bazı insanlar daha da güçlü bir enfeksiyon giderici etki için bu bileşiği konsantre takviye formunda da alıyorlar.

Kuersetinin faydaları

Her madde gibi kuersetinin de tek başına sağlık ve bağışıklık için sihirli bir değnek olmadığını unutmamak gerekir. Ancak kuersetin üzerine yapılmış olan araştırmalar oldukça umut verici.

Soğuk algınlıklarından uçuklara kadar virüs riskini azaltabilir.

Bütünsel Tıp doktoru Vincent M. Pedre, kuersetinin bağışıklığı güçlendiren diğer besinlerle sinerjetik olarak hareket ettiğini, bir aracı görevi görerek doğal antiviral çinkoyu, viral replikasyonu hafifletmeye yardımcı olabileceği hücrelere soktuğunu söylüyor. Yapılan bir başka çalışmaya göre de günde 1000 mg kuersetin takviyesinin kışın açık havada yoğun bir egzersizden sonra üst solunum yolu enfeksiyonu riskini azalttığını kanıtlanmıştır.

Ünlü bütünsel tıp hekimi Robert Rountree, kuersetinin hastaları arasında uçuk sıklığı ve şiddetini azaltmaya yardımcı olduğunu belirtiyor. Rountree’ye göre kuersetinin virüslerle savaşma mekanizması tam olarak anlaşılamamakla birlikte, bağışıklık modülasyonunu sağlaması, hücrelere virüs girişinin önlenmesi ve viral replikasyonun önlemesinin bir kombinasyonudur.

Mevsimsel alerjilerin tedavisinde yardımcı olabilir.

Kuersetinin antienflamasyon özelliği alerjik semptomların önlenmesidir. En belirgin faydası histamin aracılı alerjik semptomların önlenmesidir. Histaminin aşırı aktivasyonunu önlemeye yardımcı olduğu için kaşıntı ve hapşurma gibi alerji semptomlarının azalmasını etkiler. Rountree yıllar boyunca belirtileri büyük ölçüde azalan hatta bazen sıfırlanan bir sürü kronik alerjiye sahip hasta tedavi ettiğini söylüyor.

Kronik enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir.

Vücuttaki serbest radikaller tarafından yaratılan enflamasyon ancak antioksidanların bu radikalleri nötrlemesi veya temizlemesiyle hafifleyebilir. Bu nedenle güçlü bir antioksidan olan kuersetinin enflamasyonu azaltmaya yardımcı olduğuna şaşırmamak gerekir. Yapılan araştırmalara göre günde yaklaşık 500 mg kuersetin takviyesi, kalp hastalıkları, metabolik sendrom ve diyabet gibi durumlarda yükselen CRP düzeyini düşürmeye yardımcı oluyor.

Bilişsel işlevi arttırabilir.

Araştırmalar kuersetinin antioksidan özelliklerinin Alzheimer ve demans gibi dejeneratif beyin bozukluklarına karşı yardımcı olabileceğini gösteriyor. Vücuttaki serbest radikallerin bolluğunun neden olduğu oksidatif stres ile şiddetlenen bu hastalıklar, kuersetinin antioksidan etkisiyle hafifliyor. Kuersetinin aynı zamanda beyindeki hücrelerin güç merkezi olan mitokondriyal biyogenezi destekleyerek bilişsel işlevi güçlendiriyor. İnsanlar üzerinden konuşmak için henüz erken olsa da, fareler üzerinde yapılan araştırmalarda kuersetin enjeksiyonlarının Alzheimer hastalığını çeşitli belirtilerini azalttığı ve hafıza testlerindeki performansı arttırdığı kanıtlanmış.

Kardiyovasküler sistemi ve kalp sağlığını birkaç yolla destekleyebilir.

Flavonoid antioksidanlar tarafından zengin beslenen kişiler, daha düşük kolesterol seviyelerine sahip olma eğilimindedir. Oksidatif stres vücuttaki yağlı yapılara zarar verebilir. Araştırmalara göre kuersetin kötü kolesterolün daha tehlikeli bir forma dönüşmesini önler, kan basıncını düşürmeye yardımcı olur.

Yukarıda yer alan yararlarına ek olarak kuersetinin kanıtlanmış birkaç faydası daha vardır.

  • Kronik prostatın tedavisine yardımcı olabilir.
  • Sistitin semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Atletik performansı artırabilir.

Kuersetin açısından zengin besinler

Kuersetinleri birçok bitkisel besinin kabuk veya dış tabakasında bulmak mümkündür. Bu gıdaların tüketimini arttırmak, yukarıda sıralanan rahatsızlıkları tedavi etmese de sağlığınızı destekleyecektir. Bitkisel gıdalarda bulunan miktar, nerede büyüdüklerine, ne kadar taze olduklarına, nasıl hazırlandıklarına bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Kuersetin açısından zengin yiyecekler ve içeceklerden bazıları şunlardır:

  • Kapari (en konsantre hali)
  • Kırmızı soğan
  • Arpacık soğan
  • Kırmızı elma
  • Taze soğan
  • Kale
  • Domates
  • Brokoli
  • Brüksel lahanası
  • Lahana
  • Turunçgiller
  • Böğürtlen
  • Yemişler
  • Siyah ve yeşil çay
  • Kırmızı şarap

Ne kadar kullanmalıyız?

Klinik araştırmalarda kullanılan kuersetin dozu günde 500 ila 1000 miligramdır. Alerjik semptomların önlenmesi için gerekli olan dozun is 500 ila 3000 miligram olduğu biliniyor. Rountree’ye göre çoğu insan yaygın bitki temelli besinlerden oluşan bir beslenmeyle genellikle günde 80 miligrama kadar kuersetin alabilir. Bu nedenle alerjilerle savaşmak, bağışıklığı desteklemek ya da burada listelenen faydaları deneyimlemek istiyorsanız doktorunuza danışarak takviyelere başvurmanız gerekebilir. Daha fazla besin değeri almak isteyenler için kuersetini C vitamini ile birleştirmek de önerilenler arasında. Fonksiyonel tıp uygulayıcısı ve diyetisyen Ali Miller, kuersetini kiraz ve turunçgiller gibi C vitamini kaynağı olan besinlerle almanın daha düşük dozlarda sonuç almayı sağlayacağını söylüyor.

30 yıldan daha fazla bir süredir kuersetini hastalarına reçete eden Dr. Robert Rountree, bunun en büyük nedeninin kuersetinin güvenli olması, işe yaraması ve kullanımının güvenilir kaynaklar tarafından kanıtlanmış olması olduğu söylüyor.

Bağışıklığı desteklemek konusunda hiçbir şeyden mucizeler bekleyemeyeceğimiz gibi, kuersetin de rutininizin yalnızca bir bileşeni olmalıdır. İyi uyku, düzenli beslenme, spor ve stresten uzak durmanın yanına eklediğinize bağışıklık sisteminize güçlü bir destek sağlayabilirsiniz.

* Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır. Profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini almaz veya olması amaçlanmamıştır. Bir sağlık sorununuz varsa veya böyle bir sorununuz olduğundan şüpheleniyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. 





BLOOM SHOP