YAZAN: BURCU ERBAŞ

Bedenimizde bulunan damarların toplam uzunluğu 100.000 km kadardır. Belki en etkileyici ve kompleks sistemlerden biri olan dolaşım sistemimiz sayesinde canlılığımızı sürdürmemiz yani hücrelerimize oksijen ve besin değerlerinin iletilebilmesi için damarların açık, kalbinse güçlü olması gerekir. Modern yaşam tarzı ise bu iki faktörü zayıflatacak dış etmenlere çok açıktır. Tam da bu nedenle uzun ve sağlıklı bir yaşam için kan dolaşımını desteklemenin 7 basit yolunu sizin için derledik!


Sağlıklı bir kan dolaşımı neden çok önemli?

Bütünsel sağlığın anahtarı, her hücrenin ihtiyaç duyduğu oksijen ve besin değerlerine ulaşabilmesi ile sağlanır. Bu iletimi de kanımız yapar. Sindirim ve solunum yolu ile bedene alınan oksijen ve besin değerleri, dolaşım sistemi aracılığıyla ilgili organlara, dokulara, hücrelere ulaştırılır. Sonucunda beden enerjik, zihin açık, kalp ve cilt sağlıklı olur.

Dolaşım sistemi oksijen ve besin değerlerinin yanı sıra bağışıklık sistemi ile de ele ele çalışır. Enfeksiyonlara, toksinlere, yaralara karşı bağışıklık tarafından üretilen tüm antikorlar dolaşım sistemine karışır. Özellikle COVID salgını gibi çevresel etmenlerin sertleştiği zamanlarda güçlü bir bağışıklık sistemi için sağlıklı bir dolaşım sistemine sahip olmak şarttır.

Dolaşım sistemi hangi durumlarda sağlığını yitirir?

Kan damarlarının incelmesi, dolaşımın güçsüzleşmesine neden olur. Yüksek beden kitle endeksi, sigara ve alkol kullanımı, kontrol altında tutulmayan diyabet, yüksek tansiyon ve kan pıhtısı riski, dolaşımı tehlikeye sokabilir.

Sağlıksız kan dolaşımının semptomları

  • Enerji ve konsantrasyon eksikliği.
  • Uzuvların; el ve ayakların soğuk olması.
  • Saç dökülmesi ve incelmesi.
  • Tırnakların zayıflaması, kırılması.
  • Yaraların, morlukların çok geç iyileşmesi.

Kan dolaşımını hızlandırmak için neler yapabiliriz?

Dolaşım sistemi dış etmenlerden negatif yönde etkilendiği gibi pozitif şekilde de desteklenebilir. Dengeli ve kalp dostu bir beslenme ile düzenli egzersizin rutinleştiği bir yaşam sürmek, dolaşım sisteminin uzun süre sağlıklı olmasını sağlar.

1. Antioksidan ve Omega-3 yağları açısından zengin beslenin

Antioksidanlar damarlardaki daralmanın genişletilmesine yardımcı olur. Bu da kanın kalp tarafından daha rahat pompalanabilmesini sağlar. Antioksidan açısından zengin olan içecekler; siyah ve yeşil çay, kardiyovasküler sağlık için ölçülü miktarlarda önerilir.

Omega-3 yağları ise özellikle kalp sağlığı açısından çok önemlidir. Sağlıklı bir kalp, dolaşımın güçlü olmasını sağlar. Aynı zamanda kandaki trigliserid seviyelerini dengede, trombosit sayılarını da düşük tutarak kan damarlarının temiz; engelsiz kalmasını sağlar. İyi kolesterol olarak bilinen HDL seviyelerini de yüksek tutmaya yardımcıdır. Deniz ürünleri veya takviye formunda beslenmeye eklenebilir.

2. Demir seviyelerinize dikkat edin

Dolaşım sisteminde yaşanan en önemli ve maalesef en yaygın durumlardan biri de demir eksikliğidir. Demirin görevi kan damarları içinde oksijeni taşımaktır. Eğer yeterince demir yoksa, hücreler oksijensiz kalır ve yeterince enerji üretemez. Bu nedenle dolaşım sağlığını desteklemenin belki de ilk adımı yeterince demir alındığına emin olmaktır. Eksikliği halinde beslenmeye kırmızı et, koyu yeşil yapraklı sebzeler, deniz yosunu, spiriluna veya takviye formunda eklenebilir.

3. Kuru fırçalama yapın

Kuru fırçalama dolaşım sistemine çok benzer bir yapısı olan bir tür boşaltım mekanizması olan lenfatik sisteme çok iyi geldiği gibi kan akışını da canlandırır. Duştan önce tüm vücudunuzu hafif baskı uygulayarak, el ve ayak parmaklarından kalbe doğru yuvarlak hareketler ile fırçalayabilirsiniz.

4. Basınçtan faydalanın

Basınçlı çoraplar ayaklardaki damarları sıkarak kanın uzuvlardan kalbe doğru pompalanmasını desteklemektir. Aynı zamanda ödem yaratan lenf sıvısının da boşaltımına destek olarak şişliğin dindirilmesine yardımcı olurlar. Aynı etki bacakların üst vücut düzeyine, hatta daha yukarısına, yükseltilmesi ile de elde edilebilir.

5. Kardiyovasküler egzersizler yapın

Egzersiz yapmak tüm vücudu -daha önce kullanılmamış kasları bile- harekete geçirebildiği için küçük kılcal damar oluşumuna katkıda bulunur. Bu da aslında dolaşım sistemi içerisinde kanın erişmesi gereken ama olası bir ana damar tıkanıklığı nedeniyle erişemediği anlarda besin ve oksijen aktarımına yardımcı olur.

Özellikle bazı egzersiz türleri; yürüyüş, yoga, koşu, bisiklet hatta basit esneme bile dolaşım sağlığı için çok destekleyicidir.

6. Sigara içmeyin

Sigaranın sayısız zararından bir tanesi de damarları daraltarak dolaşımın sağlıklı akışını engellemesidir. Uzmanlara göre sigarayı bıraktıktan 30 dakika sonra bile dolaşım sistemi kendine gelmeye başlar.

7. Infrared saunaya şans verin

Infrared saunalarda kullanılan infrared ısı terapisi elektromanyetik enerji kullanarak kan dolaşımının desteklenmesine, kan damarlarının en iç yapısını oluşturan endotel hücrelerinin sağlığının korunmasına yardımcı olur.



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP