Fotoğraf/ Unsplash

Bir gün daha az eşya ile yaşamaya karar verirseniz, minimalist bir yaşama göz kırpmaya başlayabilirsiniz. Elbette minimalist yaşam tarzı sadece daha az eşya ile yaşamak değil, özgürlüğümüzü bulmaya yardımcı bir araç aslında. Korkularımızdan, endişelerimizden, suçluluk duygularımızdan, depresif halimizden ve tüketim kültürü alışkanlıklarımızdan kurtulma özgürlüğü. Kısaca gerçek bir özgürlük ve mutlu bir yaşam!

Minimalist ne demek?

Yanlış anlaşılmaması gereken nokta; aslında maddi bir varlığa sahip olmamızda herhangi bir sorun yok. Günümüzün sorunu onlara yüklediğimiz anlamda. Minimalist hareketin arkasındaki amaç, geçici heveslere sahip olmadan hayatı gereksiz olana nazaran bizim için neyin anlamlı olduğunu bilerek yaşamaktır. Aile kurmak, iyi bir kariyer yapmak, güzel bir ev ya da son model bir araba almak gibi kararlar hayatınızda gerçekten önemli bir yere sahipse, o zaman bu hedeflerinizi gerçekleştirin! İşin özü; hedeflerinizi daha bilinçli bir yaklaşım ile yapmanız. Minimalist hayata başlamanın yolu ise materyalist olmamaya çalışmak ve bazı şeyleri –maddi/manevi- hayatımızdan çıkararak neyi ne kadar yapabileceğimizi görmektir.

Minimalist yaşam için 6 öneri

1. Eşyalarınız statü sembolü olarak değil fayda sağlama aracı olarak hayatınızda yer edinmeli

Bazı eşyalarınızın, nasıl fark edildiğinize veya başkaları tarafından nasıl algılandığınıza olan önemine daha az vurgu yapmalısınız. Bazen eşyalar yaşam kalitenize ya da mutluluğunuza fayda sağlamaz.

2. Kişisel alanlarınızı temizleyin

Çoğu zaman kullanmadığınız veya anlam ifade etmeyen giysilerin, elektronik ürünlerin ve diğer eşyaların yığılması gerekli bir alanı işgal edebilir. Kullanmadığınız eşyaların temizlenmesi nefes almanıza yardımcı olur.

3. Sahip olmak istediğimiz eşyalar gerçekten gerekli mi?

Çoğumuz en son moda kıyafet, araba ya da elektronik eşyalarla sahip olmak isteyen takıntılı toplumlarda yaşıyoruz. İhtiyacınız olabileceğini varsaydığınız her küçük şeyin sahibi olmaksızın hayatı deneyimlemeye çalışın, ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz şeyleri aslında sadece istediğinizin farkına varın.

4. Maddiyatta aşırıya kaçıp kaçmadığınızı değerlendirin

Minimalist yaşam tarzı, “güzel ya da pahalı eşyaların” tamamen gereksiz ya da kötü bir alışkanlık olduğunu vurgulamamakta. Aslında daha minimalist bir yaşam biçimine geçerken çok fazla “güzel ya da pahalı eşyaya” sahip olup olmamanın gerekliliğini değerlendirmeyi vurgulamakta. Genellikle yer kaplayan, hem fiziksel hem de duygusal çöplük olan eşyalarla yaşıyoruz.

5. Minimalist giyim tarzı

Kabullenelim ki çok fazla kıyafete sahibiz! Yaşamımızdaki karmaşanın en yaygın alanlarından biri de dolaplarımız. Giymeyeceğinizi düşündüğünüz, artık fayda sağlamayan kıyafet ve aksesuarlara sıkı sıkıya sarılmanıza gerek yok. Dolabınızı boşaltıp giymediğiniz kıyafetlerinizi bağışla ihtiyacı olanlara verebilir ya da ikinci el sitelerde satabilirsiniz. Gerçekten içinde olmaktan mutlu olduğunuz kıyafetleri tutun ve geri kalanıyla vedalaşın!

6. Doğaya koşun

Yeşilin tonlarının cömertçe sergilendiği bir ormanda, parkta ya da sadece bir sokakta yürüyüş yapın. Sizi çevreleyen dünyanın farkına varın ve güzellikleri görmeye niyetli olun! Enerjinizi ve motivasyonunuzu artıracak aktivitelere katılın, doğayla iç içe olmaya gayret gösterin. Sizi gerçekten mutlu eden ve mutlu etmeyen şeyler arasındaki farkı daha net anlayacaksınız.

Kısaca daha minimalist bir yaşam tarzı yolculuğuna başlamak istediğinizde, bu basit adımlar ile kolay bir şekilde bu yaşam biçimine yönlenecek ve özgürlüğünüzün, mutluluğunuzun keyfine varabileceksiniz.

Kaynak: theminimalist.com, wiseandwell.co





BLOOM SHOP