Motivasyonu alışkanlık edinerek istediğiniz her şeyi zorlanmadan başarmaya hazır mısınız?

Bir düşünün. İnsanlar neden her gün hiç de sevmedikleri işlerine gider? Çünkü para, en güçlü motivasyonlardan bir tanesidir. Tıpkı işe gitmek için olduğu gibi, Netflix izlemek için de bir motivasyona ihtiyacımız vardır. Gerçek dünyadan kaçmak, uzun ve yorucu bir günün ardından rahatlamak veya merakımızı dindirmek bu konudaki motivasyonumuz olabilir.

Motivasyon, her gün alınan kararları şekillendiren temel unsurdur. Kendinizi motive etmenin yollarını arıyorsanız, ilk olarak motivasyonun ne olduğunu ve nasıl işlediğini anlamak size bu konuda zaman kazandırabilir. İşte motivasyonu anlamak, geliştirmek ve günlük hayata uygulamak için ihtiyacınız olan bilgiler!

İlginizi çekebilir: 10 Sayısı ile Daha Dengeli Bir Hayat

Motivasyon nedir?

Bilim insanları tarafından motivasyon, en genel haliyle, bir şey yapma isteği olarak tanımlanıyor. Bizi, bir aksiyon almaya mecbur bırakan bu psikolojik gücü, The War of Art kitabının yazarı Steven Pressfield, “yapmamanın verdiği rahatsızlığın, yapmanın verdiği rahatsızlıktan daha büyük olması” şeklinde açıklıyor.

Başka bir deyişle, konfor alanında kalıp, halimizden şikayet ederek kanepede oturmanın, spor salonunda biraz özgüvensiz hissetmekten çok daha zor bir hal aldığı nokta, motivasyon olarak tanımlanıyor.

Bir işe başlamak bitirmekten daha zor

Motivasyon hakkında bilinmesi gereken belki de en önemli detay, motivasyonun bir işe başlamadan önce değil, başladıktan sonra ortaya çıkması. Yani, motivasyon bir işe başlamanın nedeni olmuyor, sonucunda ortaya çıkıyor ve işe başladıktan sonra devam etmek çok daha kolay bir hal alıyor!

İlginizi çekebilir: 6 Adımda Hayallere Ulaşmak İçin Görsel Pano

Harekete geçmek için programlamak

Genellikle başlamak istediğimiz şeyler konusunda, “bir daha ne zaman devam edeceğim?” diye düşünerek harekete geçmek konusunda gecikiyoruz. Konunun spora başlamak, hobi edinmek, kendi işimizi kurmak veya yeni alışkanlıklar edinmek olması da fark etmiyor.

Spora gitmek veya işimiz üzerinde çalışmak için bir zaman belirlemediysek, her gün bunları yapmak için motivasyonumuzun belirmesini bekleyip duruyoruz. Yapmak istediğimiz işi, ne zaman veya nerede yapacağımız konusunda gereğinden fazla kaynak (enerji, zaman, para, vs.) harcayarak, işi yapma kapasitemiz sekteye uğratıyoruz.

Nasıl motive oluruz?

Planlar yapmak ve yapmak istediğimiz işler için zaman belirlemek oldukça etkili bir yöntem olsa da yaratıcı insanlar genellikle ritüellerin gücünden faydalanıyor.

The Creative Dancer kitabının yazarı, ünlü Dansçı ve Koreograf Twyla Tharp motivasyon konusunda ritüllerin gücünden şu şekilde bahsediyor:

“Her günüme bir ritüelle başlarım. 5:30’da kalkarım, çalışma kıyafetlerimi giyerim ve dışarıda yürüyüşe çıkarım. Ardından bir taksiye atlayıp Pumping Iron Gym’e gidip iki saat aralıksız çalışırım. Fakat benim ritüelim spor salonunda geçirdiğim saatler veya sabah yürüyüşüm değil, taksiye binmek. Taksiye kendimi atıp şoföre adresi söylediğim anda ritüelimi tamamlamış oluyorum!”

Basit davranışları, her gün aynı şekilde tekrarladığımız zaman alışkanlık haline geliyor ve kolaylıkla tekrar edilebilir bir hal alıyorlar. Başarılı kariyerleriyle tanınmış insanlar genellikle motivasyonu veya ilhamı beklemiyor. Onlar sabit bir rutin izliyor.

  • Daha sık egzersiz yapmak istiyorsanız her gün aynı ısınma rutinini kullanın.
  • Daha yaratıcı olmak istiyorsanız işe başlamadan yaratıcılığınızı arttırdığını düşündüğünüz bir rutin izleyin.
  • Daha iyi uyumak istiyorsanız yatmadan önce ekranlardan uzaklaşın.
  • Stresinizi azaltmak istiyorsanız sabahları beş dakika meditasyon yapın.

Bir işe başlamadan önce, aynı ritüeli takip etmek, zihnimiz farkına bile varmadan bizi o işe hazırlıyor. Ayrıca bu ritüeller “Nereden başlamalıyım?” ve “Nasıl yapmalıyım?” gibi soruları da elimine ederek işe başlamayı otomatik ve kolay bir hale dönüştürüyor.

İlginizi çekebilir: Verimli Bir Günlük Plan Oluşturmanın 4 Sırrı

3 adımda motivasyonu alışkanlık haline getirmek

1. Adım: Hayır diyemeyecek kadar kolay bir ritüel bulmak.

İlk adım olan ritüeliniz başlamak için motivasyona ihtiyacınız olmaz. Örneğin, spor yapmaya başlamadan önce bir bardak su içmek veya spor kıyafetlerini giymek gibi kolay bir görev edinebilirsiniz.

2. Adım: Sonuca doğru ilerlemek.

Mental motivasyon eksikliği genellikle fiziksel hareketsizlikle ilişkilendiriliyor. Kendinizi depresif, sıkılmış veya motivasyonsuz hissettiğiniz zaman fiziksel özelliklerinizi aklınıza getirin. Genel olarak çok hareketli olmadığınız zamanlardır. Bu durumun tam tersi de geçerlidir. Fiziksel olarak hareketinizi arttırarak mental motivasyonunuzu arttırmanız mümkün! Hedefiniz olan işi yaparken bedeninizin nasıl bir forma girdiğini hayal ederek kendinizi fiziksel olarak o forma getirmek kendinizi hazır hissetmenize yardımcı olur.

3. Adım: Her gün aynı davranışı takip etmek.

İki davranışı sürekli olarak birbirine bağlı şekilde gerçekleştirirseniz zihninizde bu iki davranış birbirine bağlanır. Yani siz başlangıç ritüelinizi uygulamaya başladığınızda yapmak istediğiniz iş için hazır hale gelirsiniz.



Sıla Bakır

1993 yılında doğan Sıla, lisans eğitimini 2017 yılında Bilkent Üniversitesi İletişim Tasarım Bölümü’nde tamamladı. Lisansüstü eğitimine devam etmeye karar vererek Politecnico di Milano’da Stratejik Tasarım Master’ı yapmaya başladı. Sağlıklı ve dengeli hayat tarzı konusundaki merakı sonucunda bol bol araştırma yapmakta, karşısında çıkan yeni fikirleri denemekten ve bunları paylaşmaktan büyük keyif...



BLOOM SHOP