Antik Çin Tıbbına göre, duygular ve düşünceler organlarla derin bir ilişkili içinde. Dolayısıyla belli başlı duyguların yoğunluğu veya tekrar eden düşünce kalıpları organlarda meydana gelen hastalıkların nedeni olabiliyor. Antik Çin Tıbbına göre bu bağı, tüm evrenin ve varoluşun da temelinde yattığına inanılan, 5 element sistemiyle açıklanabiliyor. İşte organlarımızdaki hastalıkların olası nedenleri!
5 element
Doğadaki döngüleri ve sistemleri anlamak için kullanılan bu teorideki her grup; bir mevsimi, yönü, hava olayını, organı, dokuyu, duyguyu, ruhani yönü, tadı ve rengi temsil eder. 5 element sitemine göre elementlerin bağlı oldukları organlar ve kavramlar şu şekildedir:
- Ateş: Kalp ve ince bağırsak. Genşlemek ve ifade etmek.
- Metal: Akciğer ve kalın bağırsak. Salıvermek.
- Tahta: Karaciğer ve safra kesesi.Yeni bakış açıları ve fikirler edinmek.
- Toprak: Dalak ve mide. Sabitlenmek ve merkezde kalmak.
- Su: Böbrekler ve idrar kesesi. Farkındalık.
İlginizi çekebilir: Çin Tıbbının Temeli Beş Element Teorisi
Normal şartlarda var oluşun ve evrenin temelinde bulunan bu bağlantılar hayatın akışını desteklese de duygular ve düşünceler aşırı uçlara gittiği zaman, vücut için hastalıklar kaçınılmaz oluyor. Antik Çin Tıbbına göre, belirli duyguların organları etkiliyor olmasına ek olarak, spesifik duygular da spesifik organlarda oluşur. Bu liste şu şekildedir:
- Mutluluk- Kalp
- Öfke- Karaciğer
- Endişe- Akciğer
- Üzüntü- Akciğer
- Sanrı ve aşırı düşünme- Dalak
- Korku- Böbrek
- Şok- Böbrek
Aşırı hissedilen duyguların zararları
Keyif: Aşırı keyif, neşe ve sevinç hali kalp enerjisini tüketir ve kalbi rahatlatır. Dolayısıyla kalp gerektiği gibi çalışamaz ve görevini yerine getiremez.
Öfke: Aşırı öfke, karaciğer enerjisini düşürür ve kafaya doğru yükselme eğilimi gösterir. Sonuç olarak da karaciğer problemlerinin yanı sıra, baş ağrısı, yüksek tansiyon ve en kötü senaryo olarak da felç riski artar.
Üzüntü ve endişe: Akciğer enerjisini tüketen bu duygular, aynı zamanda şişkinlik ve karın ağrılarına da neden olabilir.
Düşünceler: Dalak enerjisini düşüren aşırı düşünme hali, dalakta tıkanıklıkla sonuçlanabilir.
Korku ve şok: Aşırı korkular ve şok böbreklerin enerjisini aşağı çekerek alt vücutta gelişen sağlık sorunlarına ve üretkenliğinin düşmesine neden olabiliyor.
Kaynak: Parsley Health