RÖPORTAJ: BURCU ERBAŞ

Sürdürülebilir bir gelecek yaratmak için ileri dönüştürülen meyve sebze kabukları ve dökülen yapraklar gibi materyallerden estetik ve kaliteli ürünler tasarlayan Ottan Studio ilhamını doğadan alıyor! Çevre ve ekonomi konusunda pozitif bir etki yaratabilmek için sunduğu bu yenilikçi çözümü ve çok daha fazlasını Ottan Studio’dan dinledik. İşte daha yeşil bir gelecek için yapılması gerekenler!


Organik atıkları ileri dönüştürerek gündelik hayatta kullanılabilen ürünler yapıyorsunuz. Bu projenin yani Ottan Studio’nun çıkış noktası neydi?

İş fikrinin ilk tohumlarını 2016 senesinin sonuna doğru üniversitede okurken, meyve kabukları ve dökülen yapraklarla biyo-malzeme üretmeyi keşfettiğim dönemde attım. İnsanlar için doğayı koruyarak güzel ve faydalı şeyler üretmek hayattaki en önemli motivasyon kaynaklarımdan biriydi her zaman. Ottan Studio da bu amaca hizmet eden, tüm birikimimi bir araya getirerek hayata geçirdiğim bir iş oldu. Meyve kabuklarının yapısına, rengine ve dokularına hayranlık duyuyor ve onları işlerimde kullanmak istiyordum. Ancak ya çürüyor ya da kuruyup renklerini kaybediyorlardı. Onları toprağa karışmadan tüm ihtişamlarını koruyarak faydalı olabilecekleri bir forma dönüştürmenin bir yolunu bulmam gerekiyordu.

Sürdürülebilirliğin sıkça ikinci plana bırakıldığı Türkiye’de ileri dönüşüm gibi yenilikçi ve zorlu bir üretim sürecini yürütüyorsunuz. Ekip olarak sizi bu yolda en çok motive eden nokta nedir?

Sürdürülebilirlik bilinci dünyada her geçen gün artıyor ve şirketlerle birlikte devletler de bu konuda politikalar oluşturuyor. Binlerce yıllık alışkanlıkların değişmesi zaman alacak ve ülkemizin de bu olguları oturtması için biraz daha zamana ihtiyacı var. Bu noktada öncü olabilmek, doğaya fayda sağlayabilmek, daha önce yapılmayanı yapmak ve devamlı üretmek bizi en çok motive eden şeyler. Çünkü ürettiğimiz Ottan Malzemelerle kurduğumuz iş birlikleri ve aldığımız destekler doğru yolda olduğumuzu ve dünyaya gerçekten faydamızın dokunduğunu hissettiriyor.

Çoğu ev eşyasının ham maddesi olan ahşap, mermer gibi materyallerin doğal oldukları için çevreye zarar vermedikleri algısı var. Doğal malzemelerin kullanılması konusunda bile neden sürdürülebilirlik adımlarının atılması gerektiğini açıklayabilir misiniz?

Çevreye verdiğimiz zararın yanı sıra doğal kaynaklar da kullandıkça tükeniyor. Uzmanlara göre bu hızla tüketmeye devam edersek 79 yıl sonra ormanlarımız tükenecek. Binlerce yıllık geleneğimizi sürdürüp ahşap ve mermer kullanıyor olmak çok güzel ancak artık bilim ve teknoloji bu kadar gelişmişken bu konularda adımlar atmak gerektiğini düşünüyorum.

Mesela Ottan Studio’da dökülen yapraklar ve biçilen çimenlerden ahşap ve mermer kadar estetik ve dayanıklı ürünler üretiyoruz. Ahşap hiçbir zaman hayatımızdan tamamen kaybolmayacak bir malzeme ancak unutmamalıyız ki bir ağaç ortalama 70 senede yetişiyor ancak yapraklar her sene!

Kullandığınız atıkları nasıl temin ediyorsunuz? Müşterileriniz bu atık ağına dahil olabiliyor mu?

Çok fazla sayıda atıkla çalıştığımız için atık tedariği işin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Gıda atıklarını gıda üretici firmalardan, yaprak ve çimen gibi bahçesel atıkları ise belediyelerden temin ediyoruz. Mesela Petra Coffee’den ve Noir Pit’ten kahve posaları, Plus Kitchen’dan portakal-limon kabukları, Nestle’den fıstık kabukları alıyoruz. Ayrıca Fazla Gıda ile birlikte çalışıyoruz ve onların atıkları da döngümüze katılıyor. Müşterilerimiz de isterlerse, istedikleri ürünleri onlara kendi atıklarından yapıyoruz.

Şu an kullandığınız hammaddelere ek olarak yeni bir organik atık veya bir tasarım üzerine çalışıyor musunuz?

Tabii ki, her zaman! Ar-ge kısmının sürekli devam etmesinin yanı sıra, önümüzdeki günlerde üç yeni ürün çıkartacağız. Hem kendi ürünlerimiz hem diğer projeler için tasarım sürecimiz hiç durmuyor. Yakında daha güzel haberler vereceğiz. Doğa bize elinde olanı sundukça, biz de ona saygıyla verdiklerini en iyi şekilde kullanmak için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz.

Ottan Circular adlı bir proje başlattınız. Peki nedir Ottan Circular?

Evet, Circular Mind’ın kurucusu sevgili Oben Akyol ile döngüsel tasarım yaklaşım çerçevesinde atıkların ileri dönüşümünü odağımıza alarak markaların varoluş nedenlerini destekleyen bütünsel projeler tasarlıyoruz. Ottan Circular’la umudumuz; hep beraber yaşanabilir bir gelecek, sürdürülebilir işler ve tüketmeden üreten döngüsel bir sistem geliştirebilmek!

Silikon Vadisi yatırımcıları ile bir araya geliyorsunuz, tebrik ederiz! Bu Ottan Studio uluslararası bir projede veya iş birliğinde yer alacak anlamına mı geliyor? 

Çok teşekkür ederiz! Bizim için oldukça heyecanlı ve faydalı geçen bir süreçti. Yaptığımız çalışmalarla dünyanın her yerinden önemli insanların ilgi ve dikkatlerini çekmek gerçekten motive edici oluyor. İlk uluslararası projemize başladık bile, ikincisi de yolda. Proje süreçleri ilerleyen müthiş firmaları ve ortak çalışmalarımızın sonuçlarını sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz!



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP