YAZAN: UZMAN KLİNİK PSK. İREM EZİCİ

Çocuklarla ve ebeveynlerle çalışan bir klinik psikolog olarak, pandemi döneminde ebeveynlerin desteğe çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle tüm ailenin güzel zaman geçirmesi için evde etkinlik önerileri hazırladım.


Bir yandan ev işleri ve kariyer, bir yandan çocukların okullarını ve günlük ihtiyaçlarını takip etmek derken zorlu bir dönemde süper kahraman gibi çalışıyorlar. Bu dönemden geçerken evde gerginlik, huzursuzluk biraz da bunalma yaşamayan ebeveyn var mıdır? Bu sebeple ebeveynlere yardımcı olacak, çocuklarıyla beraber yapabilecekleri bazı evde etkinlik önerileri vereceğim.

Etkinlikler neden önemli?

  • Bu etkinlikler öncelikli olarak pandemi döneminin eve yansıyan olumsuz, zorlayıcı atmosferini iyileştirecek.
  • Çocuklarınızın duygu yönetimine yardımcı olacak.
  • Aile içi ilişkileri güçlendirecek ve renklendirecek.
  • Çatışmaların çözülmesine yardımcı olacak.
  • Tüm aile bireylerini motive edecek.

Evde etkinlik önerileri

Öneri 1: Repliği canlandır

Tüm aile bireyleri olarak bir film izlemek üzere bir araya gelin. Eğlenceli ve aile değerlerinin önemini vurgulayan filmler şunlar olabilir: Ratatuy, Yukarı Bak, Ters Yüz, Unutulmaz Titanlar. Filmin duygusal, eğlenceli veya öğretici bulduğunuz bir sahnesinde filmi durdurun. Durduğunuz sahneyi aile üyelerinizle canlandırın. Canlandırdıktan sonra herkes duygu ve düşünceleri paylaşsın ve filmi izlemeye devam edin. Bunu çarpıcı olduğunu düşündüğünüz her sahne için yapabilirsiniz! Filmi İngilizce dilinde de izleyebilir ve hep beraber dil gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz.

Film izleme aktivitesine renk katacak, karakterlerle empati kurmanızı sağlayacak bir etkinliktir. Aynı zamanda duygu ve düşüncelerin kolayca açığa çıkmasını sağlayacak, yaratıcılığınızı konuşturacak ve aile içi iletişimizi zenginleştirecektir. Eğlenceli vakit geçirmeye hazır olun!

Öneri 2: Beden taraması

Tüm aile üyeleri olarak sessiz, rahatsız edilmeyeceğinizden emin olduğunuz, konforlu bir alanda olduğunuzdan emin olun. Bulunduğunuz alandayavaşça sırt üstü uzanın. Bunu günün herhangi bir saatinde, örneğin sabah kalktıktan sonra veya aile üyeleri olarak uykuya geçmede zorlanıyorsanız yatmadan önce yapabilirsiniz. Bir aile üyesi burada yazılanları sesli ve yavaş bir şekilde herkes için okusun:

Hazır olduğunuzda gözlerinizi kapatın ve sanki bir güneşin tepenizde olduğunu, onun tatlı tatlı sizi ısıttığını ve yaydığı enerjinin bir sıvıya dönüşüp bedeninizi doldurmaya başladığını hayal edin. Ayak parmak uçlarınızdan başlayarak sanki bir bardağı suyla dolduruyormuşçasına başınızın tepesine kadar hiç acele etmeden tüm beden bölgelerinize teker teker hep beraber odaklanın. (Gönüllü aile bireyi aşağıdan yukarı tüm beden bölgelerini sayabilir.) Bu sıvı enerjinin doldurduğu her bölgeyi hafiflettiğini ve iyileştirdiğini içinizden nazikçe tekrar edin. Acaba bu enerjinin bir rengi, bir şekli var mı?

Başınızın tepesine kadar geldikten sonra yavaş yavaş el ve ayak parmaklarınızı hareket ettirin. Böylelikle kan dolaşımınız hızlanacak ve tekrar bu ana gelebileceksiniz. Uyumadan önce yapıyorsanız harekete ihtiyaç olmayacaktır. Gün içerisinde yapıyorsanız herkes hazır olduğunda oturur pozisyona geçebilir ve birbirine deneyimini paylaşabilir. Hatta bedeninin resmini çizebilir!

Olumsuz duygular hepimizde kendini bedensel olarak ifade eder(baş veya sırt ağrısı, mide bulantısı vb). Bu etkinlik tüm aile bireyleri olarak bedeninize nazik bir şekilde odaklanmanıza, o bölgeleri sakinleştirmenize ve böylelikle duygularınızı yönetebilmenize yardımcı olacak. Bunu bir alışkanlık haline getirip ne kadar tekrarlarsanız o kadar olumlu etkilerini deneyimleyebilirsiniz.

Öneri 3: Sevgi bombardımanı

Tüm aile bireylerinin müsait olduğu bir zaman ayarlayın. Bir çember oluşturacak şekilde oturun. Bu etkinliği bir aile üyesi zor bir gün geçirdiği veya son zamanlarda aile içinde iletişimde kopukluk/gerginlik hissettiğiniz bir zamanda yapabilirsiniz. Her aile üyesi birbirine onunla ilgili olumlu bulduğu tüm özelliklerini bir kâğıda yazsın ve mektup haline getirsin. Mektubun üzerine hakkında yazdığı aile üyesinin ismini de eklesin. Mektupları karıştırın ve sahiplerine verin. Herkes mektubunu açsın ve sesli bir şekilde kendisi için yazılanları okusun. Ardından kimin yazdığını tahmin etmeye çalışır! Etkinlik sonunda herkes duygu ve düşüncelerini paylaşsın.

Olumsuz duygularla baş etmek, çatışmaları çözüme kavuşturmak için faydalı bir etkinliktir. Aile üyeleri hem başka bir aile üyesi hakkında olumlu özellikler yazarken hem de kendisiyle ilgili olumlu özellikleri okurken motive olacak, kendini daha iyi ve güvende hissedecektir.

Sevgili okurlar; tüm bu etkinliklerin amacı beraber kaliteli zaman geçirmeye ve karşılıklı paylaşımda bulmaya yardımcı olmaktır. İletişim kurmadan, kendimizi ifade etmeden, daha da önemlisi kendimizi ifade edecek ortam ve insan bulamadığımızda kendimizi olumsuz duygularla savaşırken buluruz. Bu hem çocuklar hem yetişkinler için geçerlidir. Bu nedenle etkinlikler dışında günde en az 1 saati sohbet etmeye ayırmak çok kıymetlidir. Bu sohbetin içeriği çok basit bir şekilde herkesin o gün neler yaşadığı, son zamanlarda ki duygu ve düşüncelerini paylaşması şeklinde olabilir. Bu bir alışkanlık haline geldiğinde ve herkes birbirini nezaketle dinlemeye özen gösterdiğinde bir şey deneyimleyeceksiniz… Evinizin hava durumunda zaman zaman fırtınalar esse de yani çatışmalar yaşansa da bunu çözecek becerilere sahip olduğunuzu fark edeceksiniz ve bir bakacaksınız ki tekrar güneş açmış…




Uzman Klinik Psk. İrem Ezici

1994 yılında İstanbul’da doğdu. İlk-orta-lise eğitimini Koç Okulunda aldı. 2016’da Bilgi Üniversitesi’nde Psikoloji dalı üzerine lisans eğitimini tamamladı. Daha sonra İngiltere’de Goldsmiths Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı. İngiltere’de bulunduğu süre boyunca Türk ve yabancı uyruklu bireylere psikoterapi hizmeti ve seminerler verdi. 2017’den beri İngiltere’de vermeye başladığı psikoterapi...



BLOOM SHOP