YAZAN: ARZU ÖZEV

Ayurveda, üç bin yılı aşkın bir zaman önce Hindistan’da ortaya çıkmış, dünyanın en eski bütünsel sağlık felsefelerinden biri. Sankritçe’de “ayu” hayat, “veda” bilgi/bilim demek. Ayurveda, mümkün mertebe hastalıklardan uzak, zihin-beden-ruh bütünlüğünü gözeterek sağlıklı ve mutlu bir şekilde yaşamanın yollarını gösteriyor. Ayurveda’nın odağı, doğa ile uyum içinde günlük bir rutin, beslenme şekli ve yaşam biçimi belirleyerek tabiata uygun bir şekilde, hasta olmadan yaşamak için gerekli önlemleri almak. Panchakarma ise kadim Ayurveda protokolü olup, bir dizi kişiselleştirilmiş tedavi ve ileri düzey detoksifikasyon terapileri, özel olarak hazırlanmış yağlar, şifalı bitkiler ve yemekler yoluyla vücudu dengeye getirmeyi amaçlamaktadır.


Panchakarma nedir?

Panchakarma bedeni, zihni ve bilinci temizleyen, doshaları dengeye sokan ayurvedik ilkelere dayalı bir tedavi programıdır. Kadim ve tamamen doğal bir detoks yöntemi olan Panchakarma’nın, doğudan batıya doğru hızla bilinirliği artıyor. Pancha “beş”, karma ise “eylem” anlamına geliyor. Bu beş aşamalı prosedür dizisi Ayurveda’nın antik kayıtlarında mevcut.

Panchakarma ne için uygulanır?

Panchakarma, iyileştirici özelliğinin yanı sıra çeşitli duygusal birikimleri önlemek ve sağlığın sürdürülmesi amacıyla uzun ömür ve gençleştirme terapisi olarak da kullanılır. Şu amaçlar için uygulanabilir:

  • Kronik sağlık sorunlarını yönetmek.
  • Sağlık sorunlarını açığa çıkmadan önlemek.
  • Solunum sıkıntılarını gidermek.
  • Bedeni, zihni ve ruhu canlandırmak.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek.
  • Yorgunluk ve bitkinliğin üstesinden gelmek.
  • Otoimmün hastalıkların çözümü.
  • Aşırı kilo alımını veya kaybını yönetmek.
  • Kronik ağrının azaltılması.
  • Diyabeti yönetmek.
  • Cilt problemlerini ortadan kaldırmak.
  • Alerjileri azaltmak.
  • Sağlıksız alışkanlıklardan vazgeçmek.
  • Sindirim sorunlarının azaltılması.

Panchakarma, sağlığa ulaşmanın ve sağlığı korumanın güvenli, bütünsel, denenmiş ve test edilmiş bir yoludur.

Panchakarma’nın beş tedavisi nedir?

Panchakarma beş arınma etabından oluşur:

  • Kusma (Vamana)
  • Boşaltım (Virechana)
  • İlaçlı lavmanlar (Basti)
  • İlaçlı burun yağları (Nasya)
  • Zehirli kan eliminasyonu (Raktamokshan)

Vamana (Kusma)

Vamana, biriken toksinlerin kusma yoluyla dışarı atılmasıdır. Kapha dosha dengesizliğine bağlı olan hastalıkları iyileştirir. Vamana tedavisi genellikle sabahın erken saatlerinde (Kapha zamanında) aç karnına yapılır. Terapiden önceki gece hastaya Kapha’yı ağırlaştıran yiyecekler verilir. Tedavi günü hastanın durumuna göre göğüs bölgesine ve sırt kısmına ısı uygulanarak Kapha sıvılaştırılır. Bu prosedür, cilt sorunları, kronik astım, akciğer fibrozisi, hipotiroidizm, kalp bozuklukları, kronik rinit gibi önemli hastalıklara neden olan toksik formdaki Kapha’yı ortadan kaldırmak için gerçekleştirilir.

Kapha’nın vücutta sıvılaştırılmasından sonra hastaya kusmayı uyaran kızılcık suyu gibi özel ilaçlı bir içecek verilir. Kusmanın ardından yağ tedavisi ve buhar banyosu ile terapiye devam edilir. Vamana terapisine girdikten sonra uygun şekilde dinlenmek ve sonraki yedi gün boyunca uygun diyetin sürdürülmesi gerekir.

Virechana (Boşaltım)

Virechana, bitkisel müshil kullanarak toksinlerin vücuttan atılmasıdır. Ortaya çıkan bağırsak hareketi, sistemi Pitta ile ilgili zararlı kirliliklerden arındırır. Bu terapi sırasında gövdenin alt kısmındaki organlar (ince bağırsak, böbrek, kolon, karaciğer ve dalak) temizlenir. Ülser, gastrit, sarılık, böbrek şikayetleri, bağırsak kolik ve astımı nötralize eder. Cilt hastalıkları, burun kanaması, dalak bozuklukları, anemi, baş ağrısı, göz yanması, aşırı gözyaşı, kronik öksürük, huzursuz bağırsak sendromu, rinit, gut, jinekolojik bozukluklar, romatizmal durumlar, sindirim problemleri ve anoreksiyi azaltmaya veya iyileştirmeye yardımcı olur.

Basti (İlaçlı lavmanlar)

Basit bir ifadeyle ilaçlı lavmandır. İlaçlı sade yağ veya bitkisel yağlar, bu işlem için özel olarak tasarlanmış bir alet yardımıyla rektum içine uygulanır. Vata doshaya bağlı hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılır. Kolon bağırsağını ve kalın bağırsağı temizler.

Bel ağrısı, kısırlık, her türlü artrit, kireçlenme, felç, romatizma, spondiloz, siyatik, eklem sorunları, kas distrofisi, nörolojik problemler, kronik yorgunluk sendromu, jinekolojik bozukluklar, ülseratif kolit ve kronik kabızlık gibi hastalıklar için uygulanır.

Nasya (İlaçlı burun yağları)

Bu tedavi baş bölgesinin temizlenmesinde ve arındırılmasında son derece etkilidir. Tedavinin başlangıcında baş ve omuz bölgesine masaj yapılır. Sonra her iki burun deliğine de ilaçlı yağ uygulanır. Nefes açılır. Bu, tüm kafa bölgesinin temizlenmesini sağlar. Baş ağrıları, migren, saç problemleri, uyku bozukluğu, nörolojik bozukluklar, sinüzit, kronik rinit ve solunum rahatsızlıklarını azaltır.

Raktamokshan (Zehirli kan eliminasyonu)

Raktamokshan, kanda biriken toksinleri nötralize etmek için küçük miktarlardaki saf olmayan kanın kontrollü bir şekilde uzaklaştırıldığı etkili bir kan temizleme yöntemidir. Başlıca iki şekilde uygulanır:

  • Siravedha: Bu yöntemde, az miktarda kanın alınması için steril bir iğne kullanılarak damar delinir.
  • Prachchhana: Bu teknik ise sülük tedavisidir. Etkilenen bölgeye sülük yerleştirilir ve sülük doğal olarak kirli kanı emer.

Raktamokshan, her türlü cilt hastalıkları, sedef hastalığı, akne, kronik kaşıntılar, herpes, varis, ülser, enflamasyon, kalp hastalıkları, hipertansiyon, çeşitli alerjiler, gut, obezite, vertigo gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Ayurveda’ya göre sağlıklı bir insan nasıl olmalı?

Tüm doshaları dengede olmalı: Vata, pitta ve kapha dengeli bir halde olmalı. Doshalar dengeden çıktığında, arttığında veya azaldığında “vaishamya” yani hastalık oluşur.

Sindirim ateşi (agni) denge halinde olmalı: Ayurveda‘ya göre bir kişinin sağlığı, sindirim sisteminin kuvvetli olmasına bağlı. Güçlü bir sindirim, sağlığın anahtarı.

Dokular (dhatular) ve atıklar (malalar) normal olarak çalışmalı: Toksinlerin vücuttan düzenli bir şekilde atılımı (dışkı, idrar, ter) sağlığın bir başka işareti. Toksinler (ama) atılmadığı zaman vücutta tıkanıklıklara yol açarak bağışıklık sistemini zayıflatıyorlar.

Duyu organları, zihin ve ruh huşu halinde olmalı: Ayurveda’da sinir sistemine, duyu organlarına  ve zihin durumuna özellikle önem verilir. Bunlar denge içinde çalışmadıklarında hastalıklar ortaya çıkar. Ayurveda, sağlık tanımında, kişinin zihinsel sağlığı fiziksel sağlığından daha önemlidir.

Ayurveda, tüm hastalıkların bağırsakta başladığını, yiyecek seçimlerinin, stresin ve sağlıksız alışkanlıkların vücutta toksinlerin (ama) birikmesine neden olduğunu öğretiyor. Bu toksinler biriktiğinde fiziksel, psikolojik ve duygusal sağlık sorunları yaşarız.


Bu içerik bilgilendirme amaçlıdır. Profesyonel tıbbi tavsiye, teşhis veya tedavinin yerini almaz veya olması amaçlanmamıştır. Bir sağlık sorununuz varsa veya böyle bir sorununuz olduğundan şüpheleniyorsanız, mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. 



Arzu Özev

1983 yılında İstanbul’da doğan Arzu, Saint Joseph Lisesi’ni bitirdikten sonra University of Massachusetts Amherst’te psikoloji okuduğu yıllarda, Sudarshan Kriya nefes tekniği ve yoga öğretisiyle tanıştı. Hindistan başta olmak üzere, Yeni Zelanda, Güney Afrika, ABD ve Almanya’da kişisel gelişim ve yoga konusunda birçok eğitim alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Dünya çapında 150...



BLOOM SHOP