Her birey stresi farklı şekilde hisseder, yansıtır ve yönetir. Beş bin yıl önce Hindistan’da ortaya çıkan Ayurveda’nın bakış açısından bu farklılıklar 3 temel enerjiyi temsil eden dosha’lara göre değişir. Her bireyin eşsiz olarak görüldüğü bu bütünsel yaşam tarzında, kişinin yaratılışını temsil eden, baskın doshasını tanıması ve ona uygun yaşaması stresli dönemlerini daha rahat geçirmesini sağlayabilir. Stres ve endişe duygularıyla nasıl başa çıktığınızı anlamanızda yol gösterici olacak dosha tipinize özgü stres yönetme önerileri ile kendinizi daha iyi hissedin!

İlginizi çekebilir: Vata, Pitta ya da Kapha: Ayurveda Dosha’na Göre Nasıl Yaşamalısın?

Ayurveda beden tipi vata, kapha ve pita olarak 3’e ayrılır. Ayurveda’ya göre bütün dosha tipleri herkeste bulunsa da çoğu zaman biri veya iki tanesi daha baskın görülür. Bu baskınlık kişinin daha iyi hissetmesi için neleri tüketmesi, tüketmemesi ve nasıl yaşaması gerektiğini belirler, enerji karakterini oluşturur. Dosha karakterinizi bilmiyorsanız testi çözerek öğrenebilirsiniz.

Ayurveda beden tipi (doshanıza) göre stresinizi yönetme yöntemleri  

Vata dosha

Hava elementinin sembolize ettiği Vata dosha, özellikle soğuk kış aylarında, aşırı strese ve üzüntüye maruz kalınca dengesizlikler meydana gelir. Yaşanan bu değişimler, bedene artan endişe, üşüme, kas ve eklem ağrıları, şişkinlik hatta depresyon olarak yansır. Dengenin tekrar sağlanması ise günlük rahatlatıcı rutinlerin oluşturulmasıyla, ayrıca bedenin hem kıyafetlerle hem de besinlerle sıcak tutulmasıyla sağlanır. Her gün aynı saatlerde yapılan rahatlatıcı bir yoga veya meditasyon pratiği, düzenli uyku ve yeme alışkanlıkları sürekli düşüncelerle dolu olan Vata zihnini dinlendirecektir. 

Pitta dosha

Ateş ve su elementlerinin yönettiği Pitta dosha, stresli zamanlarda telaş içinde olma, kendine aşırı yüklenme ve yüksek beklentilere sahip olup bunları karşılayamama durumlarında dengesini yitirir. Bu huzursuz duygular ise bedende kendini artan sivilce, mide yanması, hazımsızlık ve kızgınlık olarak gösterir. Pittaların içlerinde yanan ateşi dindirebilmesi ve dengelerini geri kazanabilmesi için baharatsız yiyecek ve içecekler tüketmeli, pişmiş ve çiğ besin dengesini iyi kurmalı, orta seviye zorlukta yoga veya kardiyo yapmalıdır. 

Kapha dosha

Baskın olarak toprak ve su elementlerinin etkisinin hissedildiği Kapha dosha, evlerde uzun zaman geçirilen, hareketin kısıtlandığı ve normalden daha fazla uyku uyunan bu zamanlarda dengesini kaybederek ağırlık, isteksizlik, mutsuzluk hatta depresif duygular hissedebilir. Buzlu yiyecek ve içeceklerden uzak durmalı, yağlı ve ağır yiyecekler yememeli, hafif ve taze yiyecekler tercih etmelidir. Hazmı güçlendirmek için günde 2-3 bardak zencefil çayı içmelidir. Mümkün olduğunca hareket etmek ve daha az uyumak kaphaların stresli zamanları daha iyi yönetebilmesini ve dengelerini kazanmasını sağlayacaktır. 

İlginizi çekebilir: Ayurveda Beden Tipi Özelliklerine Göre Ayurvedik Beslenme





BLOOM SHOP