Düzenli bir regl döngüsüne sahip olmak pek çok açıdan nimettir. Elbette şişkinlik, karın ağrısı ve değişen ruh halleri hepimizin problemi, ancak düzenli regl olduğumuzda üreme organlarımızın sorunsuz çalıştığını biliriz ve hatta tatil günlerimizi bile önceden belirleyebiliriz. Eğer hamile kalmaya çalışmıyorsanız ve buna rağmen regl döngünüzde gecikmeler oluyorsa, bu durum bir sağlık sorununa işaret ediyor olabileceği gibi sadece stresten de kaynaklanabilir. Biz de Doktor Alyssa Dweck’in “V Is For Vagina” kitabında yazdığı, regl gecikmesi nedenleri arasında sayılan en yaygın 7 sebebi derledik. 

Regl gecikmesinin belirtileri nelerdir?

Her beden farklı olduğu gibi herkesin regl döngüsü de kendine özgüdür. Tıbbi literatürde geçirilen iki regl arası beklenen süre; birinci reglin ilk günü ile bir sonraki reglin ilk günü arasındaki zaman 28 gün olarak belirtilse de gerçek hayatta bu süre 40 güne kadar çıkabilir. Bu nedenle regl gecikmesi olarak düşünülen 1-1.5 haftalık gecikmeler aslında bedenin normal ve sağlıklı akışında olduğunu da işaret edebilir.

  • Herhangi bir neden olmadan iki ay üst üste regl olmamak
  • Ağır bel ve karın ağrısı
  • 16 yaşına kadar hiç regl görmemiş olmak
  • Hamilelik testinde pozitif çıkması

Regl gecikmesi normal mi?

Regl gecikmesi hamilelik dışında birçok nedenden ötürü kaynaklanabilir. Çevresel etmenlere karşı oldukça duyarlı olan kadın hormonal dengesi stres gibi gündelik yaşamın içinden bir sebepten ötürü kolaylıkla dengesini yitirebilir ve regl döngüsünün bozulmasına neden olabilir. 1-2 kere regl gecikmesi veya düzensizliği yaşamak bireyde endişe ve rahatsılık hisleri uyandırsa da medikal anlamda alarm verici bir durum değildir. Öte yandan kronikleşen bir durum söz konusu olup nedeni konusunda kişinin bir bilgisi bulunmuyorsa uzman kontrolünde sorunun kökenine inmek, regl döngülerini yakın bir şekilde takip ederek iyileştirilmesi için ne gibi adımlar atılması gerektiğini bulmak gerekir.

Ne zaman doktora gözükmek gerekir?

  • Normalin dışında yaşanan ağır regl kanaması
  • 7 günün üzerinde süren regl kanaması
  • Ateş
  • Çok şiddetli alt karın ağrısı
  • Mide bulantısı, kusma
  • 1 sene önce girilen menopoz sonrası dönemde yaşanan kanama

Regl gecikmesi neden olur?

Regl gecikmesine beslenme ve spor tercihlerinden hormonal dengesizliklere kadar birçok farklı çevresel etmen neden olabilir. Birçok kadında ortak olarak rastlanan en yaygın 7 neden aşağıdaki gibidir.

Aşırı kilo alımı/ kaybı ya da yoğun egzersiz

Dweck, bunun regl gecikmesinin en yaygın sebeplerinden biri olduğunu söylüyor. Eğer vücut kitle endeksiniz 18,19 seviyelerinin altına hızla düşerse, regliniz gecikmeye başlayabilir. Ayrıca anoreksia ve blumia gibi önemli hastalıklar da regl döngüsünde değişimlere sebep olabilir. Ancak herhangi bir hastalık söz konusu olmasa da bir maratona hazırlanma döneminde ya da her zamankine göre daha yoğun egzersiz yaptığınız zamanlarda regl döneminizde gecikmeler olabilir.

Öte yandan aşırı kilo alımı; obezite de regl gecikmesinin bir sebebidir. Obezite kadın seks hormonlarından östrojenin aşırı sentezlenmesini tetikler. Bir sürü hormonun belirli düzeylerde beraber çalışması ile yaşanan regl döngüsü östrojen baskınlığı karşısında dengesini yitirebilir. Hatta reglin yaşanmasını bir süre boyunca komple kesebilir.

Dr. Dweck bu durumu, “Doğa, vücudunuz aşırı stres altında olduğunda sizi hamile kalmaktan korumaya çalışır. Bu nedenle eğer vücudunuz ovulasyon için yeterince östrojen salgılayamıyorsa hamile kalamazsınız ve regliniz gecikir.” sözleriyle özetliyor.

Stres

Aşırı stresli durumlarda “Hipotalamik Amenore” yaşanabilir. Bu durum, regl kanamasının hiç olmaması ya da başladıktan sonra hemen kesilmesi anlamına gelir. Doktor Dweck bu durumu şöyle açıklıyor: “Beyindeki hipotalamus alanı, hormonlarınızın çoğunun düzenlendiği yerdir. Hipotalamus stresten çok etkilenir.” Yani eğer büyük bir değişimden geçiyorsanız, bir ayrılık yaşadıysanız ya da ailevi bir probleminiz varsa; bunlar reglinizin gecikmesine neden olabilir.

İlginizi çekebilir: Stresi Azaltan Nefes Egzersizleri

Tiroid bozuklukları

Boynunuzda bulunan tiroid bezleri metabolizmanızı düzenler. Bu bezler vücudunuzdaki işleyişi sorunsuz sürdürmek için farklı sistemlerle de etkileşime girer. Doktor Dweck, tiroid bezlerinden kaynaklanan herhangi bir sorunun, regl gecikmesine neden olabileceğini söylüyor. Eğer böyle bir şüpheniz varsa, mutlaka doktorunuza danışmanızı öneririz.

Polikistik over sendromu

Polikistik Over Sendromu, yumurtlama eksikliğine neden olan bir hormon dengesizliğidir. Doktor Dweck, polikistik overin regl gecikmesine neden olabileceği gibi, regl döneminizi tamamen kaçırmanıza da neden olabileceğini söylüyor. Yüz ve göğüs bölgelerinde tüylenme, kilo verme zorluğu ve potansiyel doğurganlık sorunları polikistik over sendromuna işaret ediyor olabilir. Bu belirtileri taşıyorsanız bir kadın doğum doktorundan randevu alarak tedavi planınızı oluşturmanızı tavsiye ederiz.

İlginizi çekebilir: Adet Döngüsü ve Genel Sağlık Durumumuz

Kronik hastalıklar

Teşhis ve tedavi edilmemiş kronik hastalıklar, vücudunuzda stres yaratır. Doktor Dweck bu konuyu şu şekilde açıklıyor: “Çölyak benzeri kronik rahatsızlıklar, regl gecikmesine ve hatta regl döneminin tamamen kaçırılmasına neden olabilir”. Regl gecikmesine neden olan diğer kronik hastalıklar da aşağıdaki gibi sıralanır:

  • Cushing sendromu
  • Konjenital adrenal hiperplazi
  • Asherman sendromu

Doğum kontrol yöntemleri

İronik olsa da, doğum kontrol yöntemleri de regl döneminin gecikmesine neden olabilir. Doğum kontrolü için kullanılan ilaçlar hormon içerir. Bu ilaçlar, regl gecikmesi de dahil olmak üzere bazı yan etkilere neden olabilir. Doğum kontrol ilaçlarından kaynaklanan regl gecikmesi problemi, genellikle ilacı bıraktıktan sonra kesilir. Yine de regl döngünüzün tamamen normale dönmesi birkaç ayı bulabilir.

Erken menopoz

40’lı yaşlarının altındaki kadınlarda, hormon düzensizliğinden kaynaklanan erken menopoz meydana gelebilir. Erken menopozun regl gecikmesi, sıcak basmaları ve gece terlemeleri gibi belirtileri vardır. Doktor Dweck: “Bu çok da yaygın bir sebep değil, bunun için endişelenmeyin” diyor. Yine de bu belirtileri taşıyorsanız, kadın doğum doktorunuzdan bir randevu almanızda fayda var.

İlginizi çekebilir: Erken Menopoz Hakkında Tüm Bilinmesi Gerekenler





BLOOM SHOP