Çevrenizde sözleri, davranışları veya duruşları ile sizi etkileyen, harekete geçiren size ilham veren kişiler, topluluklar hatta şirketler var mı? Bu kişi veya kurumları bizi etkilemeye çalışan diğer herkesten ayıran ve kanaat önderlerine dönüştüren özellikler neler? Dünyaca ünlü liderlik uzmanı, yazar ve motivasyon konuşmacısı Simon Sinek‘e göre cevabı çok basit: “Nedenlerini biliyorlar.” Sinek’e göre tüm liderler belki bilerek belki de doğal olarak hep aynı döngüyü takip ediyorlar: Neden, nasıl ve ne? Altın Çember Metodu adı verilen bu döngü, bireysel aksiyonlarımızdan büyük şirketlerin başarısına kadar hepimizin neyi neden yaptığını anlamamıza yardımcı oluyor. Bu sayede de daha başarılı olmanın, daha çok para kazanmanın, etkili bir kişi olmanın yolunu gösteriyor.
Simon Sinek kimdir?
Kendisini “yılmayan bir optimist” olarak gören ve insanların hem kendileri hem de tüm toplum için parlak bir gelecek inşaa etme gücü ve yetisine sahip olduklarına inanan Simon Sinek, tüm profesyonel yaşantısını kariyer gelişimine adıyor. New York Times Çok Satanlar listesinde yer alan Neden ile Başla ve Kendi Nedenini Bul kitapları ve neredeyse 80 milyon kişi tarafından izlenmiş TEDx konuşmaları ile büyük bir kitleyi daha iyi bir gelecek için harekete geçirmeye çalışıyor. Şirketi The Optimism Company ve konuşmaları aracılığıyla hem kişisel hem de marka bazında herkesin gerçek potansiyellerine erişebilmeleri ve kalıcı bir etki bırakabilmeleri için gerekli araç ve önerileri paylaşıyor. Bu doğrultuda geliştirdiği Altın Çember Metodu ise Sinek’in en popüler, etkili ve çok yönlü büyüme, gelişme ve başarıya ulaşma yollarından birini oluşturuyor.
Altın Çember Metodu nedir?
Altın Çember Metodu üç ana aşamadan oluşuyor: Neden, nasıl ve ne?
Neden?
Birbiri içinde duran 3 çember olarak resmedilen bu metodun kalbinde “Neden?” sorusu yatıyor. Sinek’e göre çok az insan, topluluk, şirket hatta siyasi organizasyon bir aksiyonu neden yaptıklarını yeterince net bir şekilde söylüyor.
- Bizi harekete geçiren amaç, neden, inanç ne?
- Yaptığımız işi neden yapıyoruz?
- Neden her sabah yataktan çıkıyoruz?
- İnsanlar yaptığımız işi neden umursamalı?
Yukarıdaki soruların cevabını hem kendimize hem de dış dünyaya net ve açık şekilde dile getirebilmemiz gerekiyor.
Nasıl?
Sinek’e göre birçoğumuz neyi neden yaptığımızı bilmesek de nasıl yapmamız gerektiğini biliriz. Hatta çevremize anlatmakta da zorluk çekmeyiz. Nitekim “Nasıl?” sorusunun cevabı sadece işimizi nasıl yaptığımız ile sınırlı kalmıyor. Hepimizin “Nasıl”ı, doğal olarak en iyi olduğumuz işi yaparken yani kendi “Neden”imizi yaşıyorken yaptığımız tüm aksiyonlardan oluşuyor. Bu soru bizi harekete geçiren aksiyonları nasıl hayata geçirdiğimizi ve bizi herkesten farklı, özel kılan özelliklerimizi öne çıkarıyor.
Ne?
Sinek’e göre tüm insanlar ve topluluklar ne yaptığını bilir. Herkes yaptığı işi, çalıştığı kurumu, sattığı ürünü veya verdiği servisi anlatabilir. Sıklıkla “Neden” ile karıştırılan “Ne” sorusu aslında bu üçü arasında en az etkiye sahip olan en kolaylıkla fark edilebilir harekete geçiricimizdir.
Altın Çember Metodu beynimizi nasıl etkiliyor?
Altın Çember Metodu bireysel düzeyden yüzlerce kişinin çalıştığı uluslararası bir şirkete kadar herkes için aynı sırada ve şekilde geçerli oluyor. Herkesin başarıya ulaşmak için içeriden dışarıya doğru düşünmesi, hareket etmesi ve iletişim kurması gerekiyor çünkü bilişsel bir seviyede hepimiz “Ne?” sorusu ile değil, “Neden?” sorusu ile harekete geçiyor ve cevap veriyoruz.
İçgüdüsel olarak karar vermemizi, güven duymamızı, sadık olmamızı beynimizin limbik bölgesi sağlıyor. Bir kişinin veya bir şirketin neyi, neden ve nasıl yaptığını duyduğumuzda da beynimizin limbik bölgesi harekete geçiyor. Yani “Neden?” ve “Nasıl?” sorularının cevabı sadakat ve güven duygularımızı uyandırıyor.
Öte yandan “Ne?” sorusunun cevabını duyduğumuzda beynimizin neokorteksi devreye giriyor. Yani duyularımızı algıladığımız, dilleri öğrendiğimiz, analitik olarak düşündüğümüz merkez. Bu merkez uyandığında bizi harekete geçiren duygularımız veya güdülerimiz değil, mantıksal olarak verdiğimiz kararlar oluyor. Bu nedenle de limbik bölge gibi uzun süreli sadakat ve güven duyguları yaratamıyor.
Altın Çember Metodu ile neler başarabiliriz?
Sinek’e göre iyi liderler çevrelerindeki insanları harekete geçirebilen, onları amaçlarına ulaştırabilen öz güvenli, kendilerini adamış, cesur kişiler oluyor. Aynı zamanda iyi liderler “Neden?” sorusunun gücünü kullanabilen, ilham verici bir liderlik sergileyen, yeniliği ve gelişimi destekleyen kişiler oluyor. Altın Çember Metodu, herkesin bu özelliklerini keşfetmesini sağlıyor.