Fotoğraf: Mindbodygreen.com

En çok tercih edilen besin takviyelerinin başında gelen spirulinanın keşfi 14. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Azteklerin önemli bir besin kaynağı olarak kabul ettiği spirulinanın faydaları ise 70’li yıllarda yeniden gündeme gelmiş. Denizlerin mucizesi spirulina nedir ve faydaları nelerdir, araştırdık!

Spirulina nedir?

Bu süreçte tabi tutulduğu laboratuvar testleri, Azteklerin günlük beslenmelerinde önemli bir yer tutan spirulinanın protein, vitamin ve mineral yönünden muhteşem bir kaynak olduğunu ortaya koydu. Bu testlerin bulgularından sonra farklı formlarda besin takviyesi olarak hayatımıza hızlı bir giriş yapan spirulina, dünyadaki ilk süper gıda olarak listedeki yerini aldı. 

Dünyadaki en eski yaşam formlarından bir tanesi olan bu mikroalg, okyanus ve tuzlu göllerde kendiliğinden yetişen bir organizmadır. Spirulina, yüksek miktarda bitki pigmenti içermesi ve fotosentez yapabilmesi nedeniyle bir süre bitki olarak sınıflandırılmış olsa da aslında bir mavi-yeşil alg türüdür. 

Spirulina faydaları nelerdir?

Spirulinanın faydaları ise saymakla bitmiyor. Gözle görünemeyecek kadar küçük olan bu yaşam formunun insan bedenine olan mucizevi faydalarının en belirgin olanlarını sizler için listeledik.

1. Yüksek besin değerleri

Protein, vitamin, mineral ve sağlıklı yağ bakımından oldukça değerli bir kaynaktır. Günlük doz olarak 10 grama kadar tüketilebilen spirulina, protein, B1, B2, B3 vitaminleri, bakır, kalsiyum, aminoasitler, demir, magnezyum, potasyum, Omega 3 ve 6 deposudur. Dünyadaki en besleyici gıda olarak nitelendirilen spirulina, doz başına ortalama 20 kalorilik bir değere sahiptir. 

2. Antioksidan etkileri

Hücre hasarlarını engelleyen proteinler bakımından zengin bir gıda olan spirulina, oldukça güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Barındırdığı anfi-enflamlatuar gücüyle bilinen antioksidan maddesi fikosiyan sayesinde vücuttaki iltihaplanmanın da önüne geçmektedir. 

İçeriğindeki antioksidanların bir kısmının spor sırasında kas kazanımını desteklediği yönünde araştırma bulguları bulunmaktadır. Ayrıca kanser karşıtı bir içeriği olan spirulinanın düzenli kullanımla tümör boyutlarını küçülttüğü de kanıtlanmıştır. 

3. Ağır metal temizliği

Vücutta zaman içinde biriken ağır metalleri temizlemeye yardımcı olan spirulina, oldukça güçlü bir toksin temizleyicidir. İçeriğindeki klorofil sayesinde kanı temizleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren spirulina, çinko ile kullanıldığı zaman vücutta bulunan arsenik kalıntılarını temizlemektedir. Yapılan araştırmalar, spirulinanın radyoaktivite hasarlarını düzelttiğini ve iyileşme sağladığını da ortaya koymaktadır. 

4. Kan şekeri dengesi

Kan şekerini dengelemek konusunda reçeteli ilaçlarla benzer bir etki gösteren spirulina, aynı zamanda HbA1c seviyesini düşürerek kan şekeri dengesini uzun vadeli olarak iyileştirmektedir. 

5. Alerjik semptomlara etkileri

Spirulinanın alerjileri ve alerjik reaksiyonları olumlu yinde etkileyerek kontrol altına aldığı konusunda bilimsel bulgular bulunmaktadır. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırık ve kaşıntı gibi semptomları hafiflettiği de bilinmektedir. 

6. Tansiyon üzerinde etkileri

Kalp krizi, felç ve kronik hastalıkların en büyük nedenlerinden bir tanesi olan yüksek tansiyon üzerinde de etkili olan spirulina, düzenli kullanımlarda kan basıncını normal düzeylerde tutmaya yardımcı olur. Kullanımıyla vücuttaki nitrik oksit seviyesini arttıran ve dolayısıyla damarlarda rahatlama ve genişleme yaratan spirulinanın bu konudaki olumlu etkileri de laboratuvar sonuçları ile kanıtlanmıştır. 

İlginizi Çekebilir: Buğday Çimi: Doğanın Mucize Bitkisi



Sıla Bakır

1993 yılında doğan Sıla, lisans eğitimini 2017 yılında Bilkent Üniversitesi İletişim Tasarım Bölümü’nde tamamladı. Lisansüstü eğitimine devam etmeye karar vererek Politecnico di Milano’da Stratejik Tasarım Master’ı yapmaya başladı. Sağlıklı ve dengeli hayat tarzı konusundaki merakı sonucunda bol bol araştırma yapmakta, karşısında çıkan yeni fikirleri denemekten ve bunları paylaşmaktan büyük keyif...



BLOOM SHOP