YAZAN: BURCU ERBAŞ

Günümüz toplumunda yavaşlamak, dinlenmek hatta sadece durmak mümkün değilmiş gibi geliyor. Her an verimli olunması, üretime devam edilmesi, para kazanılması ve eğer boş bir vakit varsa da en iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyormuş inanışı dinlenmeyi gereksiz hatta kötü bir konsepte çeviriyor. Dinlemek için kendine zaman ayırabilenlerse ya kendi içlerinde “üretken” olmadıkları için suçluluk duygusu hissediyor ya da çevreleri tarafından tembel olarak görülüyorlar. Bu daimi hareket hali spor rutinlerimize de yansıyor. Özellikle zamanımızın büyük çoğunluğunu evde geçirdiğimiz kısıtlamalar sırasında her gün, “en azından” spor yapmalı algısı zihinsel yorgunluk yaşattığı gibi bedenlerimizi de yıpratıyor. Neyse ki hem bedeni hem de zihni rahatlatmanın ve tekrardan enerji ile dolmanın oldukça kolay bir yolu var! Spor rutininize dahil edeceğiniz “dinlenme günü” bedeninize iyileşmesi ve gelişmesi için zaman yaratacakken zihninizin de yavaşlamasına alan açacak. 


Dinlenme günü ne demek? 

Dinlenme günü tam da anlaşıldığı gibi vücudun yoğun olarak kullanıldığı tüm fiziksel aktivitelere ara verilen bir tam güne denir. Asıl amacı yaptığınız spor sonucu oluşan mikro travmalardan iyileşebilmektir. Bu günün ardındaki basit mantık şuna indirgenebilir: Eğer yaptığınız egzersizler daha iyi bir versiyonunuzun mimarı ise dinlenme günleriniz o versiyonunuzun kurucusu müteahhitlerdir. 

Dinlenme günü vermenin yararları

  • Mikro travmaların iyileşmesine yardım eder.

Spor esnasında çalıştırılan kas, tendon ve eklemlerde gözle görülemeyecek kadar küçük travmalar meydana gelebilir. Özellikle kaslarda meydana gelen mikro yırtılmalar aslında daha güçlü ve büyük kas gruplarının oluşabilmesi için yaşanır. Dinlenme günü vererek vücudun bu mikro yaralanmaları iyileştirmesine zaman vermek daha güçlü bir bedene sahip olmanın ilk adımı olur. 

  • Büyük yaralanmaların yaşanma riskini düşürür. 

Mikro travmaların iyileşmesine izin verilmezse sürekli olarak fiziksel strese maruz bırakılan bedende spor esnasında yaralanma veya sürekli devam eden ağrı formunda kalıcı hasarlar yaşanabilir. Kemiklerin kendini yeniden şekillendirme süreci dahilinde spor sonucu yaşanan mikro çatlaklara iyileşme alanı tanınmazsa ciddi burkulmalara hatta kırılmalara yol açabilir. 

  • Vücut kendini yeniler. 

Dışarıdan ekstra bir fiziksel strese maruz kalmayan vücut kendi içinde dengelenme sürecine girer. Özellikle yeni bir egzersiz tipi veya spor günlük rutine dahil edilmeye başlanmışsa vücuda adapte olması için süre tanımak gerekir. Daha iyi bir kondisyona sahip olmak vücudun yapılan egzersizlere göre kas dokusunu, kemik yoğunluğunu ve kardiyovasküler hareketi uyarlamasından geçer. 

  • Tükenmişlik hissini engeller. 

Yapılan egzersiz rutininin sürdürülebilir olması sporun bir zorunluluk veya bir ödev olarak görülmemesine dayanır. Dinlenme günleri vermek bedeni rahatlatırken “spor yapma gerekliliğinin” zihinde yaratabileceği baskının azalmasını, duygusal olarak yaşanabilecek tükenmişlik, bıkkınlık hislerinin engellenmesini ve sporu tamamen terk etme hissinin önüne geçilmesini sağlar. 

Haftada kaç günü dinlenme gününe ayrılmalıyım? 

Dinlenme gününün sayısı kişinin yaptığı egzersizin yoğunluğuna, süresine, tipine göre değişirken orta-ileri seviye spor yapan herkesin haftada en az 1 günü dinlenmeye ayırmasına ihtiyacı var. Eğer spor rutininiz sadece yavaş tempolu egzersizleri 30-40 dakika gibi kısa sürelerde yapmaktan oluşuyorsa dinlenme günü vermemeniz haftada 3-4 gün koşuya çıkan birine kıyasla sağlıksal tehlike taşımıyor. Dinlenme günü yapmak yerine vücudun özel olarak çalıştırıldığı bölgeyi gün aşırı değiştirerek veya egzersiz tipini çeşitlendirerek vücudunuza iyileşmesi için alan tanıyabilirsiniz. 

Örneğin; daha çok karın bölgesine odaklanan bir Pilates egzersizin ertesi günü kol duruşlarına yoğunlaşan bir Yoga dersi yapabilir, ertesi gününde ise yürüyüşe veya koşuya çıkabilirsiniz. 

Dinlenme gününde neler yapabilirim? 

Vücudunuza ayıracağınız bu günde eğer istemiyorsanız tamamen yatakta yatmanız tabi ki de şart değil! Dinlenme gününü daha eğlenceli bir hale getirmek aynı zamanda zihni de dindirmek iyi yaşam rutinlerini dahil etmekle mümkün

  • Günlük meditasyon pratiği yapmak
  • Yeni bir diziye, filme başlamak veya baş ucunda uzun zamandır duran kitabı bitirmel
  • Ayurvedik ritüellere bir şans vermek
  • Epsom tuzu ve lavanta özlü rahatlatıcı banyo yapmak
  • Kuru fırçalama ile lenf dolaşımını hızlandırmak
  • Akupressür masajını denemek 
  • Olası sosyal aktivitelere hayır diyebilmek
  • Dijital mola vermek, FaceTime veya Zoom aramalarına bir ara vermek
  • 8 saatlik kaliteli uyku uyumak


Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP