Son yıllarda son derece yaygın bir kavram olan “stalking”i mercek altına aldım.

Hayatımızın her yerine virüs gibi yayılan sosyal medya sayesinde çokça yaşadığımız bir durum olan stalking kısaca birini gizlice takip etme durumu. Çoğu insanın günlük rutini haline geldiği için Instagram bu sağlıksız durumu önlemeye yönelik belli düzeltmeler yapmaya başladı. Haberler sekmesi kaldırıldığı için takip ettiğimiz kişiler hangi fotoğrafları beğenmiş, partneriniz kimleri takip etmiş gibi detayları artık göremeyeceğiz.

Bundan 15 sene kadar önce herhangi birinden, özellikle de hoşlandığım kişiden ancak o bana SMS gönderirse haber alabiliyordum ya da ortak arkadaşımız olması gerekiyordu. Hayatımda sosyal medya yoktu. Yani merak ettiğim kişiyi görebilmemin tek yolu sokağa çıkıp onunla karşılaşma ihtimalimdi.

Bu yazıyı yazmadan önce, etrafımdaki herkese eski partnerlerini sosyal medya üzerinden gizlice takip edip etmediklerini sordum.

Bazı arkadaşlarım 5-6 tane sahte hesap açıp oradan takip ettiklerini itiraf ettiklerinde şoka uğradım. Gerçekten efor sarf edip sırf takip edebilmek için sahte hesap açtıklarına inanamadım.

Sahte hesap açmayan bir kitle daha var ama onlar da sosyal medyada geçirdiği gereğinden fazla uzun sürede eski partnerlerinin profillerinde kayboluyor. Üstelik bunu sadece kadınlar yapmıyor; erkekler eski partnerlerini ya da flörtlerini kadınlardan daha çok stalklayabiliyor. Sadece bunu itiraf etmeyecek kadar gururlular.

Eski partneri ya da hiçbir bağımız olmayan insanları sosyal medya üzerinden stalklamak bir alışkanlık haline gelmiş durumda.

Ayrılık sonrası herkes birbirini merak eder ve sosyal medya üzerinden izleme eğilimi gösterir. Fakat bu, zaten üzgün olan kişiyi daha da kötü bir psikolojiye sürüklemekten başka bir işe yaramaz. Bunu engelleyebilmenin ve kendinize bu mazoşistliği yapmayı bırakabilmenizin yolu muhtemelen o kişiyi engellemenizden geçiyor. Engellemenize rağmen gizlice profiline girip bakıyorsanız da uygulamayı silebilir ve kendinize stalking konusunda şunu sorabilirsiniz: “Bunu yapmak bana kendimi daha iyi hissettirecek mi?”.

İlginizi çekebilir: Dijital Detoks: Oturumu Kapatın

Sosyal medya bize bu kolaylığı sunduğu için elbet çoğumuz en az 4-5 kişiyi stalklıyoruz ve bu istemsizce bizim rutinimiz haline geliyor. Niçin 3-4 dakikamızı ayırıp eski eşimizi veya sevgilimizi stalklama ihtiyacı duyuyoruz? Yurtdışına gidip eğleniyor olması bize ne kazandırıyor? Onun mutlu görünmesi üzgün olan bizleri ayrılık sürecinde mutlu edebilir mi?

Ya da şunu düşünün, diyelim şu an mutlu giden bir ilişkiniz var. Partneriniz sosyal medyadan “günlük rutin” sebebiyle eski partnerini stalklasa, mutlu diye adlandırdığınız ilişkinizin sağlıklı olduğunu hala düşünür müydünüz?

Evet bu bir aldatma değil ama oldukça da gereksiz bir alışkanlık. Kopması gereken ilişki bağı, sağlıksız sosyal medya alışkanlıklarımızdan ötürü bir türlü kopmuyor ve gereksiz yerlerde zaman kaybediyoruz.

İlginizi çekebilir: Nedir “Mutlu İlişkinin Sırrı” Dedikleri?

Bu sağlıksız alışkanlık için artık Instagram -stalklama onun sayesinde yaygınlaşsa da- bir düzeltme yapıyor. Ama bizler birey olarak biz kendimizi bu konuda ne kadar düzeltebileceğiz? Stalklama konusunda kendimizi engelleyebiliyor muyuz, bunun bize olan zararının farkında mıyız gibi soruları kendimize sorup bu soruların da cevabını dürüstçe verebilmemiz gerekiyor.



Öykü Gökler

1988 yılında Ankara'da doğdu. 2011 yılında lisans eğitimini ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde tamamladıktan sonra kendi tasarımlarını üreten bir ayakkabı atölyesinde, kendi koleksiyonunu oluşturarak ayakkabı tasarlamaya başladı. Aynı zamanda çocuk hikayeleri kitabı çıkarmak üzere editörlük eğitimi almakta. Yoga, pilates, fotoğraf çekmek ve müzik dinlemek en keyif aldığı aktiviteler...



BLOOM SHOP