Yoga duruşlarının, vücudunuzu esnetirken beyin kimyanıza ve sinir sisteminize nasıl bir etki yarattığını biliyor musunuz? Kısaca açıklayalım; stres esnasında beynimizin “bilişsel” ve “duygusal” fonksiyonları önemli rol oynar.

Adrenalin ve kortizol hormonlarının dolaşım sistemimize salgılanması sonucu sempatik sinir sistemi yoluyla duygusal beyin “stres tepkisi”ni başlatır. Bilişsel beyindeki güçlü bağlantılar sayesinde duygusal beyin ve stres tepkisi de baskılanır. Böylelikle bilişsel beyniniz ne kadar güçlü olursa, stres ile başa çıkmakta o kadar kolay olur! Stres tepkisi baskılandığında, parasempatik sinir sisteminin sinyalleri de açık duruma gelir ve böylece bedeniniz rahatlar.

Stres tepkisi ve rahatlatıcı sinyaller, belli bir rota boyunca vücutta ilerler. Rotanın bazı bölümlerinde (örneğin; boyun bölgesi) sinyalleri açmak ve kapatmak için fiziksel olarak manipüle edilebilen küçük “anahtarlar” bulunmaktadır. Yoga ile bu anahtarları harekete geçirip rahatlayabilirsiniz!

Stres döngüsünü eğiterek dizginlerinizi ele alın!

Yoga, stres döngüsünü iki seviyede eğitir. İlk olarak, yoga duruşlarında dengenizi sağlamaya çalışırken poza konsantre olursunuz böylece bilişsel beyniniz harekete geçer. İleriye doğru esnediğinizde boynunuzdaki anahtarlar gevşeme sinyalleri göndermeye başlar. Harekete konsantre olarak hem bilişsel beyni hem de gevşeme sinyallerini aynı anda uyarabilirsiniz.

Geriye doğru esnemek ve kaslarınızın kasılması, anahtar noktalardaki stres sinyallerini tetikler. Yine pozda dengeli bir şekilde kalmaya çalışırken bilişsel beyin daha fazla efor harcar. Yoga duruşu boyunca konsantrasyonu sağlamak ve pozda belli bir süre kalmak stres sinyallerini elemine etmeye yardımcı olur. Böylece bilişsel beyniniz adeta bir kas gibi çalışır ve eğitilebilir.

Düşüncelerinizi kontrol altına alabilirsiniz!

Bir dizi yoga duruşunun ardından bilişsel beyin egzersiz yapmış olur. Bu süre zarfında bilişsel beyin, duygusal beynin sessiz kalmasını sağladığı için kendinizi zihinsel olarak daha sakin hissedersiniz. Belli bir süre ve düzenli olarak bilişsel beyninize bu şekilde egzersiz yaptırarak bilişsel beynin içindeki sinir bağlantılarının yeniden şekillenmesini sağlayabilirsiniz. Bu durum düşüncelerinizi kontrol altına almayı kolaylaştırır ve olumsuz düşüncelerin bertaraf edilmesini sağlar.

Bu yüzden yoga, depresyon ve kaygı bozukluklarına karşı iyi bir yol arkadaşıdır. Bilişsel beynin içindeki güçlü sinir bağlantıları sayesinde duygusal beynin baskılamaları ve stres tepkisini kontrol altında tutabilirsiniz. Böylelikle düşüncelerinizi istediğiniz yöne yönlendirebilme gücünü elde edip, stresin üstesinden gelebilirsiniz.

Püf noktası, her biri uzun süren, iyi formüle edilmiş bir sıralamayla yapılandırılmış yoga duruşlarını çalışarak stresle kısa süre içinde baş edebilirsiniz. Yapmamız gereken tek şey elimizdeki bu sihirli anahtarı doğru şekilde kullanmak.

Kaynak: Thinking Mind, Uplift Connect





BLOOM SHOP