YAZAN: DYT. DENİZ HAZAR

Gençlik iksiri arayışımızın son nefesimize kadar devam edeceğine inanıyorum. Yaşlanma karşıtı besinlere, kremlere, takviyelere her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Science dergisinin Haziran 2023 sayısında yayımlanan bir makale, bir tür amino asit olan taurin’i uzun ömürlülük ile ilişkilendirdi. Taurin’in bir dizi hayvan türünde yaşlanmayı yavaşlatabileceğini gösteren sonuçları bildirildi. Aynı araştırma ekibi taurin seviyelerinin yaşla birlikte azaldığını ve egzersizle artırılabileceğini de paylaştı. Taurin nedir, ne işe yarar, hangi besinlerde bulunur ve yaşlanma karşıtı olarak kullanılabilir mi? Bu önemli amino asit hakkında bilmeniz gerekenleri sizler için derledim.


Taurin nedir?

Taurin; çoğunlukla beyin, kalp ve üreme organlarında doğal olarak üretilen bir amino asittir.  Bu amino asit vücudumuz tarafından üretilebilir ya da beslenme veya takviye yoluyla dışarıdan alınabilir. Hastalık ve stres durumunda gerekli olan önemli bir amino asittir.

Taurin, özellikle beyin, gözler, kalp ve kaslarda yoğunlaşır. Sporcular uzun yıllardır enerji ve performansı artırmak için taurinden faydalanır. Aynı zamanda obezite tedavilerinde de kullanılır. Bu amino asit şimdi ise yaşlanma karşıtı faydası ile gündemde.

Taurin, kanatlandırması ile meşhur enerji içeceğinin içeriğinde de yer alıyor. Bu içeceğin içeriğindeki taurin’in boğa menisi veya idrarından elde edildiği söylentisi vardır. İşin aslı içeriğindeki taurin, 1827 yılında bir öküzün safrasından izole edilmiştir. Öküzün Latince adı “Bos taurus”tur ve amino asidin adı da buradan gelmektedir.

Taurinin faydaları nelerdir?

Taurin, fiziksel performansı artırmak ve dayanıklılığı geliştirmek için sporcular tarafından uzun yıllardır kullanılır. Bir çalışmada, sekiz orta mesafe koşucusu koşmadan iki saat önce 1.000 miligram taurin tüketmiş ve performanslarının ortalama yüzde 1,7 oranında arttığı görülmüştür.

Japonya’da yapılan bir başka çalışma, taurin takviyesinin, antioksidan olarak hareket etme ve egzersize bağlı DNA hasarına karşı koruma yeteneği sayesinde güç ve dayanıklılıktaki gelişmelerle bağlantılı olduğunu göstermiştir. Hayvan ve insan çalışmalarında taurin’in kas hasarını önlemeye ve egzersiz sırasında yağ yakımını artırmaya yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir.

Taurin yaşlanmayı yavaşlatmaya yardımcı olabilir mi?

2023 yılında yayımlanan makale, vücutta taurin düşüşünü önlemenin veya tersine çevirmenin ömrü uzatabileceği ve sağlığı iyileştirebileceğini öne sürdü.  Bu çalışma, dolaşımda oluşabilecek taurin düşüşünün insanlar da dahil olmak üzere birçok türde yaşlanma ile ilişkisi gözlemlendi. Ayrıca bu amino asit seviyesinin insan ve hayvan ömrü boyunca yaklaşık %80 oranında düştüğü belirtildi.

Yapılan araştırmada solucanlar, fareler ve maymunlar da dahil olmak üzere çeşitli hayvan türleri kullanıldı. Henüz insan türü üzerinde yapılan çalışma verileri bulunmuyor.

Taurin hangi besinlerde bulunur?

Taurin çeşitli et ve süt ürünlerinde doğal olarak bulunuyor. Dengeli beslenen bir yetişkin, gıdalardan ihtiyacı olan taurin’i sağlar.

Hayvansal ve bitkisel bazlı beslenen tipik bir hepçil hayvan günde 9-400 mg arasında taurin sağlar. Lakto-ovo vejetaryen bir diyetle alınan taurin’in günde yaklaşık 17 mg olduğu tahmin edilmektedir ve birçok vegan diyetinde bu önemli amino asit tamamen eksiktir.

Bununla birlikte, yoğun hastalık ve stres anları dışında, vücut kendi başına taurin üretebilir. Bazı araştırmalar, alımın düşük olduğu durumlarda vücudun seviyeleri korumak için daha az salgılayabileceğini de öne sürmektedir.

Bu önemli amino asit, genellikle sporcu içeceklerinde ve takviyelerinde bulunsa da pek çok doğal kaynağı da mevcuttur. Taurin’i alabileceğimiz en iyi kaynaklardan birkaçı şöyle:

  • Et ve kümes hayvanlarının 100 gramında: 11-306 mg
  • Deniz ürünlerinin 100 gramında: 11-827 mg
  • Süt ürünlerinin 100 gramında: 2-8 mg
  • Anne sütü ve bebek mamasının 100 ml’sinde: 4-7 mg

Yaşlanma karşıtı iksir olarak taurin’den yararlanabilir miyiz?

Söz konusu atletik performansı artırmak olduğunda taurin’in faydası araştırmalar ile destekleniyor. Ancak yaşlanma karşıtı etkisi üzerine bulgular umut vaat edici olsa da henüz yeterli değil, daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç duyuyoruz. Egzersiz yaparak taurin seviyelerinizi doğal yollarla artırabilir, böylece sağlıklı ve uzun bir yaşam için kendinizi destekleyebilirsiniz.



Dyt. Deniz Hazar

1982 yılında, İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini İşletme-İktisat alanında İstanbul Bilgi Üniversitesinde tamamladı. Pazarlama ve iletişim alanında Türkiye ve yurtdışındaki kurumsal firmalarda çalıştı. Yurtdışında çalışırken ilgi alanı olan mesleği yapmaya karar vererek, ikinci üniversite eğitimini Haliç Üniversite’si Beslenme ve Diyetetik Bölümünde Diyetisyen olarak tamamladı. Bugün kurucusu olduğu Healthy Bites Co.’da...



BLOOM SHOP