Çocukluk arkadaşlıkları, sıra arkadaşlıkları, grup arkadaşlıkları veya iş arkadaşlıkları araya giren kilometreler nedeniyle zaman zaman sınava tabii tutulabiliyor. Bazısı bu sınavdan başarıyla geçerken bazı uzun mesafe arkadaşlıkları da yolun ortasında tıkanıp kalabiliyor.
Ne yazık ki hayat şartları nedeniyle her zaman sevdiğimiz arkadaşlarımızla aynı şehirde, ortak bir hayat sürdüremeyebiliyoruz. Aile, eğitim, evlilik, iş gibi pek çok faktör sebebiyle farklı şehir veya ülkelere taşınarak birbirimizden uzak kalıyor, aramızdaki iletişimin günden güne görüşememenin etkisiyle zayıfladığını hissedebiliyoruz.
Stony Brook Üniversitesi’nde profesör olan Anne Moyer; arkadaşlıkların kırılgan değil “esnek” yapıları olduğunu söylüyor. Yani araya giren mesafe arkadaşınızla aranızdaki iletişimi değiştirebiliyor ancak arkadaşlık bağınızı koparmak için yeterli bir sebep olarak kabul edilmiyor.
Peki, uzun mesafe arkadaşlıklarını yürütebilmenin yolları neler? Ayrı kaldığınız arkadaşlarınızla daha derin bir iletişim kurmanıza yardımcı olacak 6 faydalı ipucunu listeledik!
1. Teknolojiden faydalanın
Arkadaşınızla iletişim kurabileceğiniz pek çok teknolojik yöntem var. Whatsapp, Facetime, Skype gibi seçenekler üzerinden sesli ve görüntülü konuşarak mesaj dilinin mimik eksikliğinden kurtulabilirsiniz.
Konuşma modunda olmasanız bile sosyal medya aracılığıyla birbirinize gönderdiğiniz, ortak espirilerinizi hatırlatan komik gönderilerle gün içerisinde birbirinizi hatırlamanız mümkün.
2. Birbirinizi rahatsız etmekten çekinmeyin
Sosyolog Theresa DiDonato; açık iletişimin, samimiyetin, saat kaç olursa olsun birbirini arayabilme özgürlüğünün uzak mesafe ilişkilerini canlı tuttuğunu söylüyor. Hayatınızla ilgili önemli bir karar vermeniz gerektiğinde, kendinizi çok kötü hissettiğinizde ve ağlayacak bir omuza ihtiyacınız olduğunda ya da mutluluğunuzu paylaşmak istediğinizde bu duyguları daha sonra söylemek üzere ertelemeyin.
“Şimdi rahatsız etmeyeyim.” düşüncesiyle ertelenen tüm iletişim hamleleri daha sonra arkadaşınızla duygularınızı ve yaşadıklarınızı paylaşamayacak olmanıza sebep olabilir.
3. Arkadaşlığın tek taraflı olmadığını hatırlayın
Arkadaşlığınızda yalnızca bir taraf sürekli yazıyor, arıyor, görüşmek için sizin bulunduğunuz şehre geliyorsa ilişkinizde dengesiz bir durum var demektir. Bu dengesiz durum, zamanla daha fazla özveri gösteren kişiyi rahatsız edecek ve arkadaşlığınızda problem yaratacaktır.
Ne kadar meşgul olursanız olun, o an cevaplayamasanız bile arkadaşınızın aramaları ve mesajlarını daha sonra yanıtlamaya mutlaka özen gösterin.
4. Birbirinizi destekleyin, birlikte büyüyün
Yan yana olamasanız da yıllar geçmeye devam ediyor ve karşılıklı olarak değişiyorsunuz. Bu değişimi kabullenerek, arkadaşınızı geçmişte tanıdığınız günlerdeki gibi değerlendirmemeye özen gösterin. Hayatındaki değişkenleri kabul edin, anlamaya çalışın ve ona destek olun.
Farklı hayatlarınız olsa da birbirinizden kopmayarak, birbirinizin yeniliklerine açık olarak, birlikte büyümeyi deneyimleyin.
5. Kıskançlık yapmayın
Arkadaşınızın yeni bir çevresi, gerçekten vakit geçirebildiği, yan yana bir şeyler paylaşabildiği arkadaşları olacaktır. Bazen onlarla olduğunda sizinle konuşmaya veya mesajlaşmaya vakit bulamayacaktır.
Hayatın tüm yoğunluğuyla devam ettiğini unutmayın ve arkadaşınızın yeni sosyal çevrelerindeki diğer arkadaşlarını kıskanmamaya çalışın. Kıskançlık duygusu aranıza mesafe koyarak iletişim sorunu yaşamanıza neden olur ve sizi birbirinizden uzaklaştırır.
6. Birbirinize güvenin
Arkadaşlıklar çiçek bakmak gibi değildir; bir hafta sonu su vermeyi unutursanız ölmezler. Zaman zaman birbirinizden gerçekten uzaklaşabilir ve iletişimsiz kaldığınızı fark edebilirsiniz. Böyle zamanlarda arkadaşınızın sevgisini ve samimiyetini sorgulamaktansa ona güvenmeyi ve onun size verdiği değere inanmayı tercih edin.
Hayatta her şey olabilir, arkadaşınız 1-2 ay ortadan kaybolabilir, yanında sizi dahil kimseyi istemeyebilir. Böyle durumlarda alınmak, kırılmak, yargılamak yerine arkadaşınızın kısa zamanda tekrar kendisini size açmasını dileyerek onun yanında olmaya özen gösterin ve arkadaşlığınızın temelini sorgulamamaya çalışın.