Mindfulness şimdiki ana yumuşakça dikkat etmek, fark edilenleri aceleyle yargılamadan karşılamak, otomatik pilottan tepkiler vermek yerine bilinçli, farkında, kendi seçtiğimiz yanıtları vermek demek. Kendi içimizde takınacağımız tutumu, tavrı seçmek! İki unsur aynı sürecin içinde; “yumuşak dikkat” ve “tutum/tavır/yanıt”. Peki yaşamdan mindfulness ile keyif alınabileceğini biliyor musunuz?
İlginizi çekebilir: Memnuniyet Pratiği ile Neşe ve Dengenizi Arttırın
Mindfulness uygulamak ne demek?
Mindfulness, kavram olarak biliniyor ancak birçok kişi nasıl uygulandığını, bu bahsedilen yararların hayatlarında nasıl yer edineceğini maalesef bilmiyor. Mindfulness uygulamak dediğimizde aslında temelleri aldıktan sonra, basit bir kaç adımın günlük hayatımızda tekrarlanmasını kastediyoruz.
İlk olarak Mindfulness’ın ne olduğunu, ne olmadığını, pratik dediğimiz şeyin ne olduğunu, nasıl yapıldığını öğreniyoruz ve belki bir eğitmen desteği ile bu beceriyi geliştirmeye başlıyoruz. Sonra günlük hayatımıza döndüğümüzde, Mindfulness becerilerimizi geliştirmeye devam etmek için, aynı spor salonunda kasları çalıştırmak gibi, zihnin farkındalık kasımızı çalıştıracağımız bir düzen ile ilerliyoruz.
Mindfulness spor salonunda yapacaklarınız şöyle sıralanabilir;
Mindfulness meditasyonları uygulamak
Hazır ses kayıtlarını kullanarak 5 ile 30 dakika arasında değişen, farklı içerikleri, akışları olan meditasyonları günlük uyguluyoruz.
Rutin aktivitelerle pratik yapmak
Günlük hayatın içinde yaptığınız rutin aktivitelere farkındalık getirerek onları birer egzersize çeviriyoruz, gündelik aktivitelerle pratik yapıyoruz. Yemek yerken 5 duyumuzda neler olduğunun farkında olarak, dikkatimizi yemek yeme deneyimine yöneltmek ya da diş fırçalarken tamamen dikkatin o anda bedenimizin ne yaptığına ve duyularımızda neler olduğuna dönmesi örnek olarak verilebilir.
Meditasyon ve rutin aktivitelerle pratik yaptığınızda Mindfulness kasınızı çalıştırmış ve onu formda tutmuş oluyorsunuz.
İlginizi çekebilir: Yoğun Yaşamlarda Mindfulness Uygulamaları
Neden mindfulness uygulamalıyız?
Bunu yapmamızın nedeni aslında gözlerimiz açıkken, gündelik hayatımızı yaşarken olanların daha fazla farkında olmak. Ve fark ettiklerimizden yola çıkarak nasıl ilişki kurmak istediğimizi seçebilmek. Aynı spor salonunda geliştirdiğimiz ve aktif tuttuğumuz kaslar, nasıl gün içinde ağır bir objeyi kolaylıkla taşımamızı sağlıyorsa, pratiklerle aktif tuttuğumuz mindfulness becerisi de gün içinde yaşadığımız olay ve durumlara nasıl yaklaşacağımızı bize hatırlatıyor.
Peki yaşamdan mindfulness ile keyif almak nasıl olur?
Mindfulness pratiği yapmaya başladığımızda bizi zorlayan olay ve durumlara ve onların bizdeki etkisine (duygu, düşünce, bedensel hisler) nasıl yaklaşmak istediğimizi seçebiliyoruz. Böylece zorlukları fark edip, onları yok saymadan, onlardan kaçmadan getirdikleri deneyimi yaşamak için kendimize izin veriyoruz. Bu kabul edip onaylama, deneyimin rahatsız edici etkisini anında azaltıyor. Sonra da ona nasıl bir içsel tavır takınacağımızı seçiyoruz. Mesela sabır, öz şefkat göstermek veya yargısız kalmak gibi.
Yaşamdan keyif almak dediğimde çoğumuzun aklına “farklı ve keyif verici bir olay olacak ve o zaman hayatım daha güzel olacak” gibi bir yargı geliyor. Biliyorum. Çünkü ben de eskiden böyleydim. Sanki şimdi ve burada olanlarda bir sorun var, hepsi yetersiz, renksiz ve artık heyecan vermiyor. O yüzden mutlaka başka bir olay olmalı (!).
Mindfulness uygulamaya başladığımızda bu yargıları bırakıyoruz. Şimdi, burada, mevcutta var olanlarla ilişki geliştiriyoruz. Daha önce görmüş olsak, biliyor, tanıyor olsak da, daha keşfedilecek, deneyimlenecek çok şey olduğunu görüyoruz. Katmanları, detayları, sağını, solunu, önünü, arkasını inceliyor, onu içimize derin derin çekiyoruz.
Mindfulness uygulayan biri, gün içinde ona keyif veren ya da keyif verme potansiyeli olan olay ve durumları daha fazla fark eder hale geliyor ve bunların aslında ne kadar sık yaşandığını da görmeye başlıyor.
Mindfulness ile keyif almanın en kolay yolu
Aslında yaptığımız şey çok basit. Arada kendimize “Şu anda hoşuma giden, bana keyif veren ne oluyor?” sorusunu sıklıkla sormak.
Mesela sabah uyandık, ilk kahvemizi içmek üzereyken bir an için durup kahvenin rengine, kokusuna dikkat ediyoruz. Sonra belki odanın içine sızan ışığa bakıyoruz. Sonra yürürken eskiden düşünceler, planlar ile meşgulken, artık arada kafamızı kaldırıp, yanımızdaki ağaca, çiçeğe, manzaraya bakıyoruz.
Bazen aynı sokakta yürüsek de, kendimize soruyoruz “Bu sokakta daha önce fark etmediğim neler var?” Durup dururken, belki daha önce bin kez oturduğumuz sandalyede, masada, bilgisayarımızda çalışırken aynı soruyu soruyoruz. Kafamızı kaldırdığımızda pencereden görünen bir bulut, içeri sızan güneş ışığı, komşudan gelen enfes kurabiye kokusu ya da kedilerin, martıların sesini fark ediyoruz.
Bunların hepsi bir an için durup, yaşama açıldığımız ve yaşama açıldığımız için onun bize bıkmadan sunduğu güzellikleri fark ettiğimiz için oluyor.
Bir söz diyor ya:“En önemli şey en önemli şeyi hatırlamak.” Belki de en önemli şey, keyfin uzaklarda, dağların arkasında, farklı olaylarda ve durumlarda değil, şimdi ve burada olduğunu hatırlamaktır.
İlginizi çekebilir: Tibet Budizmi: Mutluluk Halini Artıran 6 Mükemmellik
Fotoğraf: Health photo created by freepik