Ajahn Brahm ismini hiç duydunuz mu? Oldukça açık fikirli ve komik mizaçlı Budist bir rahip olan Brahm; kitapları, YouTube kanalı ve podcast’leriyle deyimi yerindeyse “21. yüzyıl keşişi”!

Bahsettiği konular ne kadar derin ve manevi olursa olsun samimi, anlaşılır ve komik tarzından hiçbir zaman ödün vermiyor ve teknolojinin nimetlerinden de faydalanarak dünyanın her yerine ulaşmayı başarıyor. “The Art of Disappearing: The Buddha’s Path to Lasting Joy” isimli kitabında, bu içten mizacıyla, zamanında kendisinin de mustarip olduğu fazla düşünme” yani “overthinking” problemi konusunda etkili olan bir yöntemden bahsediyor. İki kelimelik bir soru kalıbı ile bu problemini yenmiş olan Brahm, fazla düşünenler için “Peki sonra?” sorusunu öneriyor!

İlginizi çekebilir: Samuraylardan Stres Yönetimi Tüyoları

Budist bir rahip ve fazla düşünme problemi

Ajahn Brahm, “fazla düşünme”den bahsederken eskiden, yani bir rahip olmadan önce, kendisine bu konuda hâkim olamadığını, genellikle de âşık olmak ve aile kurmak hakkında fazla düşündüğünü söylüyor.

İşte o eski günlerde, zihninin içinde, hayali bir konuşmada olduğunu fark ettiği anlarda kendisine “Peki sonra?” sorusunu sorduğunu ve bunu ihtiyaç duyduğu sürece tekrarladığını anlatıyor. Ajahn Brahm:

Gençken sahip olduğum fantezilerimi, onların mantık zincirini kavrayarak çözmeyi öğrendim. Kendimi ne zaman bir tanesinin içinde bulsam, “Peki sonra? Peki sonra? ” diyerek, beni fazla düşünmeye iten bu hayali olayın, tüm detaylarını açığa çıkarmaya ve mantıksal tüm boşlukları doldurmaya çalıştım.

Nasıl mı?

Yeni başlayan projenize insanların vereceği tepkilerin ne olacağı hakkında fazla düşündüğünüzü varsayalım. Kendinize “peki sonra?” sorusunu sorun ve sonuca ulaşana kadar sormaya devam edin. Bu sorularla zihninizi, endişeleri hakkında bir sonuca yönlendirin.

Yani, insanların eleştirilerine verdiğiniz tepkilere veya övgülerini kabul edişinize kadar aynı olayı hayal edin. Sürekli olarak zihninize bir sonraki adımı sorun. Çok kısa bir süre sonra, zihninizin ürettiği o ilgi çekici hikâyenin artık o kadar da merak uyandırmadığını göreceksiniz!

Ajahn Brahm, bu metodun nasıl işe yaradığını ise şöyle anlatıyor:

Aşık olmak, evlenmek ve huzur içinde gün batımlarına doğru yol almak hakkındaki bütün fantezilerime “peki sonra?” diye sordum. Ne oldu biliyor musunuz? Bütün eğlencesi ve çekiciliği bir anda uçup gitti. Çünkü “sonra”sı bomboştu! Hiçbir renk, ışık, eğlence veya mutluluk yoktu. O, tamamen yaşanarak deneyimlenmesi gereken bir şeydi.

Yani bir dahaki sefere, kendinizi fazla düşünürken bulduğunuz zaman ilginizi kaybedene ve yapacak çok daha iyi işleriniz olduğunu hatırlayana veya gerçekten o konudan bunalana kadar kendinize “ya sonra?” sorusunu sormaya devam edin. İnanın işe yarıyor!

Kafanızın içinde, geçmişteki insanlarla kavga etmeyi veya belki de asla gerçekleşmeyecek olan mutlu sonların fantezilerini kurmayı bırakmak istiyorsanız bu tekniği uygulayarak zihninizin fazla düşünme kalıplarını kırabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Wu Wei ve Taoizm ile Hayatımızı Nasıl İyileştirebiliriz?



Sıla Bakır

1993 yılında doğan Sıla, lisans eğitimini 2017 yılında Bilkent Üniversitesi İletişim Tasarım Bölümü’nde tamamladı. Lisansüstü eğitimine devam etmeye karar vererek Politecnico di Milano’da Stratejik Tasarım Master’ı yapmaya başladı. Sağlıklı ve dengeli hayat tarzı konusundaki merakı sonucunda bol bol araştırma yapmakta, karşısında çıkan yeni fikirleri denemekten ve bunları paylaşmaktan büyük keyif...



BLOOM SHOP