Hızla değişen beslenme alışkanlıkları, pek çok gıdanın “sağlıksız” olarak etiketlenmesine ve yeni alternatiflerinin ortaya çıkmasına neden oldu. Tüketilen gıdalardaki besleyici içeriklerin önem kazanmasıyla geleneksel ve rafine ürünler yerini güncel ve sağlıklı versiyonlarına bıraktı. Bu geleneksel gıdalardan belki de en çok alternatifi bulunanı ise “un” oldu. İlk olarak rafine beyaz un yerini tam tahıllara bıraktı, ardından daha da besleyici içerikler kendine bu alanda yer buldu. Badem, Hindistan cevizi, pirinç, yulaf ve daha pek çok içerikten üretilen un alternatiflerine hiç beklenmedik bir yenisi daha eklendi: Muz unu!
İlginizi çekebilir: Mide ve Bağırsak Problemlerini Yatıştırmaya Yardımcı 7 Yiyecek
Muz unu nedir?
Yeşil ve olmamış muzların kabuklarının soyulup pişirildikten sonra toz haline getirilmesiyle hazırlanan muz unu, hafif şekerli bir tada ve hafif bir yapıya sahiptir. Şekerli tadı nedeniyle özellikle tatlı fırın mamullerinde tercih edilen muz unu, tuzlu yapımında da kullanılıyor. Karayipler, Jamaika ve Afrika’da oldukça yaygın olan bu alternatif unun glütensiz yapısı ve besleyici içeriği dünyada da adını duyurmasına neden olur. Bağırsak dostu bakterilerin oluşumunu da destekleyen yüksek lif içeriğiyle tüm dünyaya yayılan muz unu, alternatiflerine göre oldukça sağlıklı bir karbonhidrat içeriğine de sahip.
Muz ununun besin değerleri
Yüksek karbonhidrat oranına sahip olan muz ununun içeriğinde lif ve protein de bulunmaktadır. Yağ oranı ise sıfırdır. Potasyum yönünden de oldukça zengin olan muz ununun, kalp ve kas sağlığını korumaya yardımcı olduğu bilinmektedir.
Yüksek lif oranı sayesinde prebiotik içeriğine sahiptir. Bağırsaklarımızdaki dost bakterilerin sağlıklı bir dengede kalmasında önemli bir rol üstlenen prebiyotikler, sağlıklı bir mikrobiyata için olmazsa olmazdır.
Kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçen bu yeni alternatif, yeşil ve olmamış muzlardan yapıldığı için şeker oranı ve glisemik indeksi oldukça düşüktür.
Çinko, magnezyum, fosfor ve manganez içeriği sayesinde iyi bir mineral deposu olan muz unu, kas yenilenmesi, bağışıklığın güçlendirilmesi, vücuttaki pH seviyesinin dengede kalması, kilo kontrolü ve beyin fonksiyonları gibi pek çok konuda olumlu etki yaratmaktadır.
İştah kontrolü üzerindeki etkisi
Yüksek lif seviyesi sayesinde yavaş sindirilen ve uzun süre tok tutan yapısı olan muz unu, yüksek nişasta oranı nedeniyle buğday ununa göre miktarı yüzde 25-30 azaltılarak kullanılıyor. Kalori değerleri baz alındığı zaman daha az kalori tüketimi anlamına gelen bu oran, kilo kontrolünü destekliyor.