YAZAN: UZMAN KLİNİK PSİKOLOG İREM EZİCİ

Bu yazıyı okumaya başlamadan önce bir dur. Arkana yaslan, omuzlarını yumuşat, sanki yere doğru eriyormuşsun gibi bırak bedenini. Şimdi kendine sor. 2021 senin için nasıl bir seneydi? Neler iyi geldi? Neler yolunda gitmedi? Peki, bunları 2021’e geçerken düşünmüş müydün? Aldığın yeni yıl kararları gerçekleşti mi?


Çoğumuz için şüphesiz zorlayıcı bir seneydi. Dünya olarak zorluklar içerisinden geçerken bunların bizlerde yansımalarını deneyimledik. Belki hastalık kaygısı belki ekonomik kaygılar derken hepimiz bambaşka süreçler atlattık. Güzel şeyler de oldu; anılar biriktirdik, farkındalıklar yaşadık. Bu süre zarfında yaşadığın ve deneyimlediğin her şeyden yola çıkarak zihninde yeni seneye yönelik bazı kararlar oluşuyor olabilir.

Çoğu kişisel gelişim yazısı da kararlar listesi yapmayı, onlara yeni yılda uymak için kendine söz verdirmeyi önerir. Bu sana iyi gelebilir. Belki oturup çoğunlukla bu yıl yolunda gitmemişlerden yola çıkarak 2022’de bunları, bunları asla yapmayacağım tarzında bir liste çıkarırken bulabilirsin kendini. Yanına dileklerin, gerçekleşmesini istediğin yeni oluşumlar da eşlik edebilir. 

Zihin ve beden aldığımız yeni yol kararlarını gerçekleştirmek için harekete geçer ama neden bu hareket yetersiz kalır veya engellerle karşılaşır? 

Zihin ve beden birbirini sürekli olarak etkiler ve yansıtır. Bedenim gergin veya yorgunsa aslında zihnimde gergin veya yorgundur. Canımı sıkan, kafamı kurcalayan durumlar beden aracılığıyla bana sinyal verebilir.

Kendime yeni yılla ilgili koyduğum hedeflerde de farkında olmadan zihnimi ve bedenimi sıkıştırıyor olabilirim. Zihnim aslında koyduğum hedeflere ulaşmak konusunda zorlanabileceğimi veya ulaşamayacağım hedefler koyduğumu beden aracılığıyla bana söyler. Örneğin, bir hedefimin gerçekleşmemesi midemin bulanmasına, başım ağrımasına veya hiç geçmeyen bir bitkinlik hali hissetmeme sebep olabilir.

Engelleri nasıl aşabiliriz?

Bedensel ipuçlarını bilinçli farkındalık; Mindfulness yöntemlerini çalışarak daha açık bir şekilde fark edebilirim. Bu yöntem benim bu an içerisinde, tam da bu yazıyı okurken zihnimde ve bedenimde neler olduğunu fark etmemden, onlarla kalmaktan korkmamamdan ve onları olduğu gibi kabul etmemden geçer. Bunu yaptığımda zihnimi ve bedenimi bir uyum içerisine getirebilir ve beni rahatsız eden duyumlarımı yönetmeyi öğrenebilirim.

Bunu gerçekleştirmenin bir yolu ise alışkanlıklarının dışında bir şeyler denemekle olabilir. Örneğin bu yıl bir kararlar listesi oluşturmadan önce kendinle baş başa kalıp 2021’deki senin bir değerlendirmesini yapabilir misin? Eline bir kağıt kalem alabilirsin ya da gökyüzüne bakarken kendinle konuşabilirsin. Seni kendinle olmaya davet ediyorum.

Yeni yıl kararlarını sürdürmenin anahtarı: Öz şefkat

Kaynağı dışarıda aramaktansa onu kendinde aradığında asıl bir şeyler fark ediyorsun. Bu süreçte olayın ne kararlar listesi ne de “yeni yıl, yeni ben” sloganı olduğunu görebilirsin. Aslında yeni yıl bahanesiyle kendine daha çok yaklaşmaya fırsat yaratabilirsin. İçsel gücünü, kendine olan sevgini ve şefkatini daha çok fark ettiğinde onların her şeyin üstesinden gelmene yardımcı olan kaynakların olabileceğini görebilirsin. 

Araştırmalar kişisel sorunlarına nazik ve şefkatli bir dille yaklaşan bireylerin sert bir eleştirel dille yaklaşan bireylere göre çözüm yolları bulmada, depresyon ve stresle başa çıkmada, gerçekçi hedefler koyma ve onlara ulaşmada daha başarılı olduğunu göstermektedir.       

İşte tam da bu farkındalıkla hedefler koyduğunda, dilekler dileğinde, onlara içsel esnekliğin ve öz sevginle yaklaştığın zaman bir bakarsın ki değişim başlamış. Hedeflerin değişmeye başlamış, sen değişmeye başlamışsın. 

Her şey seninle başlıyor ve seninle bitiyor. 2022 gerçekten de çok güzel bir yıl olabilir belki hüzünlü ya da şaşırtıcı. Hayat belirsizliklerle dolu. Bu yazıyı okumayı bitirdikten sonra belki çok şaşıracağın bir şey olacak belki de her şey tahmin ettiğin gibi sürecek. Bunlar biz yeni yıla girsekte girmesekte olmaya devam edecek. O yüzden bir süreliğine günleri, yılları bir kenara bırakıp kendini, bedenini ve onlarla nasıl bir bağlantıda olduğunu görebilir misin? Her gün kendine biraz daha yakın belki biraz daha dürüst olarak.



Uzman Klinik Psk. İrem Ezici

1994 yılında İstanbul’da doğdu. İlk-orta-lise eğitimini Koç Okulunda aldı. 2016’da Bilgi Üniversitesi’nde Psikoloji dalı üzerine lisans eğitimini tamamladı. Daha sonra İngiltere’de Goldsmiths Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı. İngiltere’de bulunduğu süre boyunca Türk ve yabancı uyruklu bireylere psikoterapi hizmeti ve seminerler verdi. 2017’den beri İngiltere’de vermeye başladığı psikoterapi...



BLOOM SHOP