Gıdalar konusunda yapılan bilimsel çalışmalar, her geçen gün “Ne yersen o’sundur” deyimini biraz daha doğruluyor. Fiziksel sağlığımız kadar zihinsel sağlığımızı da etkileyen beslenme alışkanlıklarımız, bizim kim olduğumuzu ve yarın kim olacağımızı belirliyor. Fiziksel özelliklerimiz, kendimizi nasıl hissettiğimiz, beyin fonksiyonlarımız ve hatta hayata bakış açımızı bile şekillendiren gıdaları, ilaç olarak kullanabilmek için bedenimiz üzerindeki etkilerinden haberdar olmamızda fayda var.

İşte zihin sağlığını destekleyen modunuzu yükselten günlük beslenmemize dahil etmemiz gereken besin grupları!

Tam tahıllar

Lif oranı yüksek olan tam tahıl gıdaları, rafine edilmiş olanlar yerine tercih etmemiz gerektiğini artık birçoğumuz biliyoruz. Kan şekerinde ani değişikliklere neden olan rafine gıdalar bizleri anlık olarak mutlu etseler de hemen ardından ruh halimizin ve enerjimizin düşmesine neden oluyor.

Uzun sürede sindirilen ve kan şekerimizi dengede tutan lifli gıdalar ise enerji seviyemizin dengede kalmasına yardımcı oluyor, ruh halimizi stabil tutuyor ve beynimizin içindeki sinir taşıyıcılarını düzenliyor. Yapılan araştırmalar, kahvaltıda tam tahıllı ve lifli gıdalar tüketmenin gün içinde daha iyi bir ruh hali ve daha yüksek enerji seviyesiyle ilişkili olduğunu kanıtlıyor.

Kuruyemişler ve tohumlar

Yüksek lif, bitkisel protein ve sağlıklı yağ oranına sahip olan kuruyemiş ve tohumlar, barındırdıkları triptofan isimli aminoasit sayesinde serotonin hormonunun salınımını destekliyor.

Yapılan bilimsel bir çalışma, kuruyemiş tüketiminin uzun vadede depresyon ihtimalini yüzde 23 oranında azalttığını ortaya koymakta.

Özellikle çiğ bademde yüksek oranda bulunan çinko ve selenyum, beyin fonksiyonları, depresyon ve iyi hissetmekle ilişkilendiriliyor. Zihin sağlığı ve ruh durumunun dengede kalması için gerekli olan bu besinleri, çiğ badem, ceviz içi, çiğ fındık içi ve çiğ kaju gibi çeşitlere sahip Tadım Çiğ Kuruyemiş ve Kuru Meyveleri’ni tüketerek karşılayabilir, günlük beslenmenizin bir parçası haline getirebilirsiniz.

Böylelikle zihin sağlığınızı ve ruh halinizi arttırabilir ve zinde kalabilirsiniz.

Fermente gıdalar (probiyotikler)

İkinci beynimiz olarak da bilinen bağırsaklarımızın, sağlıklı ve dengeli bir mikrobiyataya sahip olmasının bütünsel sağlığımız üzerindeki etkileri bilimsel olarak kanıtlanmakta.

Fermente gıdaların içinde bulunan probiyotiklerle beslenen dost bakteriler, vücudumuzdaki serotonin seviyesinin yükselmesini desteklemekte. Serotonin seviyesinin yükselmesinin ise stres karşısındaki tepkiler, ruh hali ve iştah gibi durumlar üzerindeki olumlu etkileri bilimsel çalışmalarla kanıtlanmakta.

Yoğurt, kefir, turşu ve kombucha gibi fermente gıdalara günlük beslenmemizde yer vererek bağırsak sağlığımızı ve mutluluğumuzu arttırmak mümkün.  

Meyveler

Hem tatlı ihtiyacımızı karşılayan hem de vitamin ve mineral dolu olan meyveler ruh sağlığımız üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahip. Yapılan bilimsel araştırmalarda, düzenli meyve tüketiminin depresyon oluşumu üzerinde olumlu etkilere sahip olduğunu ortaya koymakta.

Özellikle muz ve mor-kırmızı berry grubu meyveleri ruh halini olumlu yönde etkilerken ruh halini olumsuz yönde etkileyen enflamasyon ve oksidatif stresi de ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu bilinmekte.

Yağlı balıklar

Vücudumuz tarafından üretilemeyen Omega-3 yağ asitleri beyin gelişimi ve zihin sağlığımız için olmazsa olmaz. Yağlı balıklarda bol miktarda bulunan Omega-3 tipi yağlar, dopamin salınımını arttırarak depresyon oluşumunun önüne geçmekte. Ayrıca beyin zarının geçirgenliğini arttırdığı ve beyin hücreleri arasındaki iletişimi güçlendirdiği de bilinmektedir.

İlginizi çekebilir: 10 Sayısı ile Daha Dengeli Bir Hayat





BLOOM SHOP