Yeni haftaya girerken wellness sektöründe yaşanan gelişmeleri, öne çıkan trendleri ve ilgi çeken haberleri sizler için derledik. Siz de dünyadaki gelişmelerden ilham alarak, hayatınıza wellness kavramını katmak istiyorsanız bu haberlere mutlaka göz atın! İşte 1 Şubat haftası için seçtiğimiz sağlıktan ekolojiye, kişisel gelişimden beslenmeye hayatın içinden wellness haber ve trendleri!
Ford Otosan, herkese eşit fırsatlar sunma ve kadın istihdamını artırma çalışmaları ile “Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi”ne girmeye hak kazandı.
11 farklı sektörde, 380 global şirketle faaliyet gösteren Ford Otosan’ın, fırsat eşitliğine dayalı, farklılıklara ve etik değerlere saygılı bir iş ortamı yaratmak için yaptığı yenilikler, Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi‘nde yer aldı. “İş’te Eşitlik” anlayışıyla, otomotiv sektöründe çalışan kadın sayısının arttırılmasını hedefleyen Ford Otosan yetkilileri, bu endekste yer alan tek Türk otomotiv ve sanayi şirketi olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Türkiye, Dünya Ekonomik Forumu 2020 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi’nde 153 ülke arasında 130. sırada yer alıyor.
Kaynak: Bloomberg
Araştırmalara göre, küresel buzul erime hızı en yüksek noktasına ulaştı.
Antartika ve Grönland’ı kaplayan devasa buzul kütleleri, şu an Dünya tarihinin en yüksek hızında eriyor. Bu durumun sonucunda yükselen deniz seviyesinin, kıyı şeridi ülkelerinde iklim felaketlerine ve ciddi tahribatlara yol açabileceği açıklandı. Buzulların erimesinin en büyük nedeni küresel atmosferik ısınma iken, doğru orantılı bir şekilde ısınan denizlerin de söz konusu erimeyi hızlandırdığının altı çizildi. Olağan dışı bir hızda eriyen buzulların, güneş ışınlarının, Dünya üzerinden geri yansıtılma miktarını azalttığı ve küresel ısınma hızını arttırdığı da belirtildi.
Kaynak: The Guardian
Yeni seçilen Amerikan başkanı Joe Biden, başkanlığının ilk 4 saati içinde Amerika Birleşik Devletleri’ni Paris İklim Anlaşması’na geri kazandırdı.
Amerika’nın yeni seçilmiş başkanı Joe Biden, devir töreninden saatler sonra Amerika Birleşik Devleti’ni, Paris İklim Anlaşması’na yeniden dahil etti. Obama hükümetinde ilk defa imzalanan bu anlaşmanın, Trump döneminde feshedilmesi büyük tepki toplamıştı. Gönüllülük esası üzerine imzalanan Birleşmiş Milletler anlaşmasının en büyük amacı, küresel ısınma derecesini 2 °C’nin altında tutmak ve küresel sera gazı salınımlarını düşüşe geçirmek. Bu amaç için anlaşmayı imzalayan ülkelerin kendi üstlerine düşen görevleri yapmaları bekleniyor.
Kaynak: The Guardian
Hava kirliliğinin önüne geçilmesi Avrupa’da 50,000 ölümü önleyebilir.
Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre, hava kirliliği her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep oluyor. Sadece Avrupa’daki hava kirliliğinin önüne geçilerek, her sene 50,000 kişinin ölümünün engellenebileceği açıklandı. Hava kirliliğinin önüne geçilerek aynı zamanda her sene 53,000 bin prematüre ölümün yaşanması da önlenebilecek. Büyük şehirler, kalabalık bölgeler ve yüksek enerjinin harcandığı kentler, hava kirliliğinin en yüksek olduğu yerler olarak kategorize ediliyor.
Kaynak: The Guardian
2021 Avusturalya Yılın İnsanı ödülünü, cinsel saldırı mağduru Grace Tame kazandı.
Tazmanya’da bulunan bir yasaya göre cinsel saldırı mağdurları yaşadıkları deneyimi yüksek sesle dile getiremiyordu. Buna karşın, cinsel atağı gerçekleştiren suçluların yaptıkları korkunç saldırıyı dillendirme ve medyanın bu saldırı hakkında haber yapma hakkı vardı. 15 yaşındayken, 58 yaşındaki matematik hocası tarafından defalarca cinsel saldırıya uğrayan Tame, yaşadıklarını anlatabilme hakkını elinden alan bu yasaya karşı açtığı davayı 2019 yılında kazandı. “LetHerSpeak” yani “Bırakın Konuşsun” toplumsal hareketi için rol model haline gelen Tame’in kazandığı dava, yasanın 2020 yılında kaldırılmasına öncülük etti. Ödülü kazanırken “Paylaştığımız zaman iyileşiriz.” diyen Tame, yaşadığı saldırıyı konuşurken rahatsızlık duyması gerekenlerin mağdurların değil saldırganların olması gerektiğini vurguladı.
Kaynak: ABC News
İlginizi çekebilir: 25 Ocak Haftası Bloom News & Trends