Ellerimizi, kapı kollarını, marketten aldıklarımızı ve başka bir sürü şeyi sürekli temizliyoruz. Temizliği bu kadar benimsediğimiz bu dönemde, hayatlarımızı da her açıdan temizlemeye ne dersiniz? Bu temizliği her gün yapabileceğimiz bir challenge gibi düşünebilir ya da sadece boş vakitlerimizde belli bir düzene bağlı kalmaksızın yapabiliriz. Hadi 12 adımda hayatınızı temizleyin!

İlginizi çekebilir: Daha Basit, Anlamlı ve Mutlu Bir Hayat: Minimalizm

1. Telefonunuzu temizleyin

Her gün kullandığımız telefonlarımız, temizlemeyi en çok es geçtiğimiz şeylerin başında geliyor. Kullanmadığınız uygulamalar, aynısından 20 tane olan selfieler, WhatsApp gruplarından gelen araya karışmış videolar, yıllar önce çekilmiş fotoğraflar… Hepsini elden geçirin; silinecekleri silin, kıyamadıklarınızı yedekleyin böylece yedekledikten sonra silebilirsiniz. Sosyal medya temizliğini de bu aşamada yapabilirsiniz: Görmekten hoşlanmadığınız hesapları takipten çıkabilir ya da sessize alabilirsiniz.

2. Mail kutunuzu temizleyin

Neden geldiği bilinmeyen mailler, bir zamanlar üye olunmuş yerlerden gelen mesajlar, önemini yitirmiş kısa konuşmalar… Silin, mail listesinden çıkın, engelleyin. Okunmamış binlerce mailin arasında önemli olabilecek mailleri görmek çok zor, bir kere bu mail kutusuna alıştığınızda düzenli olarak temizleyeceğinize eminim.

3. Bilgisayarınızı temizleyin

Telefonlar her ne kadar pek çok konuda bilgisayarların yerini almış olsa da bilgisayarlar hala ayrı bir yere sahip. Bilgisayarlarımızın yüksek depolama alanlarından dolayı telefonlarımızdan ve mail kutularımızdan daha beter durumda olması muhtemel. Masaüstündeki karmaşayı hallettikten sonra tek tek klasörlere girip onları temizleyebilirsiniz, alt klasörlere ayrıştırabilirsiniz. Böylece istediğiniz şeylere ulaşmanız da daha kolay olacaktır.

4. Ajandanızı temizleyin

Normalde günü gününe ya da haftalık olarak güncellediğiniz ajandalarınızı bu ara boşlamış olabilirsiniz. İptal olan planlarınızı silip kendinize yeni planlar oluşturabilirsiniz. Bu hem evden çalışmanızı kolaylaştırır hem de işiniz dışında yapacaklarınızı kafanızda daha iyi oturtursunuz.

5. Çantanızı temizleyin

Çantalarımız günlük hayatın koşuşturmasında bizim küçük asistanlarımız gibidirler. “Çantamda ne var?” videoları sayesinde artık herkesin bildiği gibi içlerinden hiç beklenmedik şeyler çıkabiliyor; fişler, kayıp sandığımız göz kalemleri ya da rujlar, atıştırmalık kırıntıları, çöp bulunamadığı için çantaya atılan şeyler… Hem çantanın içindekileri temizleyerek hem de çantalarımızın kendilerini temizleyerek dışarı çıkacağımız günlerde onları yeniden dolmaya ve bizimle birlikte koşturmaya hazırlayabiliriz.

6. Kozmetik ve bakım ürünlerinizi temizleyin

Her ne kadar bilsek de bazen unuttuğumuz için bazen kıyamadığımız için kozmetik ve bakım ürünlerimizi önerilen süreden çok uzun süre kullanıyoruz. Hepsinin ambalajında ne kadar süre kullanılması gerektiği yazıyor aslında ve bu süreler 6 ay ile 2 yıl arasında oluyor genelde. Peki kaçımız rujlarımızı, farlarımızı, allıklarımızı, kremlerimizi önerilenin neredeyse iki katı süredir kullanıyoruz? Neredeyse hepimiz. Cildinize uymayan, kullanmadığınız, sevmediğiniz, bozulmuş ve önerilen kullanma süresi çok geçmiş olan ürünleri atın. Bu tür kişisel ürünleri başkalarına vermek hijyenik olmayacağından bu kategorideki ürünleri atmanız daha iyi olacaktır.

7. Gardırobunuzu temizleyin

Pek çoğumuz mevsim geçişlerinde yazlık kışlık ayrımını yapıyoruz ve bu esnada sevmediğimiz ya da artık bize olmayan eşyalarımızı bağışlıyor ya da atıyoruz. Bu sefer biraz daha geniş çaplı bir temizlik yapmanızı öneriyorum. Bu işlemi mümkünse tüm parçaları deneyerek yapmanız daha iyi olacaktır. Bazen bir şeyi giydiğimizde aklımızdakine uymayan bir görüntüyle karşılaşırız.

Hem olan ve olmayan parçaları daha iyi saptayabilirsiniz ya da beğenip beğenmediğinize karar verebilirsiniz. Giyilebilecek durumda olanları bağışlayın, modifiye edebileceğiniz parçalar varsa onları bir kenara ayırın, atılacak halde olanları ise keserek bez ya da bu tür amaçlar için kullanabilirsiniz. Böylece sürdürülebilir bir yaşama adım atabilirsiniz.

8. Kitaplığınızı temizleyin

Kitaplar birçok kişi için romantik anlam taşıyan objelerdir fakat çok toz tutmalarının yanı sıra fazla yer de kaplarlar. Henüz okumaya sıra gelmeyen, tekrar okuyacağınızı düşündüğünüz ya da işinize yarayabilecek olan kitaplar dışındaki tüm kitapları bağışlayın. Kitaplığınızda durarak bir işe yaramazlar fakat başkalarına hizmet edebilirler.

İlginizi çekebilir: Eşyalarla Duygusal Bağ Kurma Alışkanlığından Kurtulmanın 5 Yolu

9. İlaçlarınızı temizleyin

Tarihi geçmiş ilaçların hepsini atın ve kalanları eğer halihazırda ışık görmeyen ve soğuk bir yerde değillerse öyle bir yere koyun. Ne için olduklarına göre ve son kullanma tarihlerine göre dizerseniz acil bir durumda tüm ilaçlara tek tek bakmanıza gerek kalmadan direkt amaca yönelik olanları kullanabilirsiniz.

10. Banyonuzu temizleyin

Banyonuzda gerçekten kullandığınız ürünler dışında neler var? Bozulanlar, kullanma tarihi geçenler, hiç kullanmadığınız ve kullanmayacağınız ürünleri atın. Eğer henüz sıra gelmemiş şampuanlar, duş jelleri, sabunlar varsa onları alıp bir dolaba koyabilirsiniz.

11. Mutfağınızı temizleyin

Bazen dolapların arkalarında kalmış tarihi geçmiş baharatlar, atıştırmalıklar ya da bozulmuş, bayatlamış başka gıdalar olabilir. Bunları tüketmeniz zehirlenmenize sebep olabileceğinden hemen atın. Bazen güve oluşumuna da neden olur bu yüzden dolaplarınızı tamamen boşaltıp, silip, atılması gerekenleri atıp her şeyi göz önünde olacak şekilde yeniden yerleştirin. Aynı şekilde buzdolabı ve derin dondurucuda da uzun süredir orada olan bir şeyler olabilir ve düzenli bir şekilde temizlenmeleri gerekir.

12. Odalarınızı temizleyin

Pek çok evde en az bir tane “ne bulursan at” çekmecesi vardır. Bu çekmeceye herhangi bir şekilde kategorize edilemeyen ama çöpe de atılamayan şeyler konuyor ama hiçbir zaman da kullanılmıyorlar. Odalarınızı temizlerken bu gibi çekmecelerden başlayarak sonra diğer yerlere geçebilirsiniz. Eşyalarınızı Marie Kondo yöntemini uygulayarak size neşe verip vermediğine göre tutmaya ya da elden çıkarmaya karar verebilirsiniz. Elden çıkarmaya karar verdiklerinizi de modifiye edilebilecekler, bağışlanacaklar ve atılacaklar olarak ayrıştırın.

Aynı şekilde hayatınızdaki başka yerlere de bu temizliği taşıyabilirsiniz; balkonunuz, deponuz, arabanız, hatta çevreniz ve zihniniz. Bu temizliğe başlamadan önce minimalizm ve Marie Kondo ile ilgili belgesel ve dizileri izlemek, kitapları okumak hem sizi motive edebilir hem de bu konuda yol gösterici olabilir.

İlginizi çekebilir: Konmari Methodu: 5 Adımda Düzenleme Tekniği



Doğa Tuna

Doğa, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezun. Yeni şeyler öğrenip araştırmayı sevdiği gibi, bilimi daha anlaşılabilir bir dille başkalarına aktarmayı da çok seviyor. Yaşam tarzımızın bizi şekillendirdiğine inanan Doğa, çoğunlukla düşündüklerimizin, yediklerimizin, cildimize sürdüklerimizin ve hareketlerimizin bizim üzerimizdeki etkilerine odaklanıyor ve bunlarla ilgili araştırmalar yapıyor....



BLOOM SHOP