Pantone Renk Enstitüsü, 20 yılı aşkın süredir, modadan dekorasyona, endüstriyel tasarımdan paketlemeye kadar pek çok farklı sektördeki üretim ve tüketim davranışlarını belirleyen “yılın rengi”ni seçiyor. Her sene olduğu gibi 2021 senesi için de renk belirleyen Pantone, yeni gelen yılda sıkça karşımıza çıkacak olan o iki rengi açıkladı! Her sene, dünyayı etkileyen toplumsal olaylar ve gündemdeki başlıklara göre seçilen bu renk tercihi, tarihte ikinci defa, iki renk olarak belirledi. 2021 Pantone renkleri; PANTONE® 17-5104 Ultimate Gray ve PANTONE 13-0647 Illuminating oldu.

2021 senesini; zihni sakinleştirici bir etki yaratan, stabil ve kararlı bir altyapı sağlayan ve dingin taş sahilleri anımsatan bir gri tonu olan Ultimate Gray yani Nihai Gri ve sıcak güneş ışıklarını anımsatan, mutluluk ve umut vadeden neşeli bir sarı tonu olan Illuminating yani Aydınlatıcı temsil edecek.

Neden iki renk?

2016 senesinde, cinsiyetler arasındaki keskin sınırların silikleşmesini ve cinsiyet normlarının değişmesini öne çıkarmak için verilen bu karar, 2021 senesi için yeniden verildi. Enstitü, birbirinden oldukça bağımsız olan bu iki renk tonunu tercih etme nedenini, “bizi bu ana getiren, öngörülemez ve beklenmedik yıla tepki” olarak açıkladı.

Pantone, 2020 senesine damga vuran pandemi ve Blak Lives Matter gibi global boyutlarda etkili olan toplumsal olaylara, “ilişkilerin temel bir ihtiyaç olduğu” gerçeğini sembolize eden bir renk kombinasyonuyla cevap vermeyi tercih ettigini açıkladı.

Renk kombinasyonun verdiği mesaj

Rahatlamayı ve dirayeti sembolize eden gri, optimizm ve mutluluğu çağrıştıran sarı ile birleşerek daha güçlü bir kimliğe sahip oluyor. Yaratılmak istenen algı ise “daha iyi bir yarın”. Kendilerine has duygusal birer karakteri ve yönü olan bu iki renk, “güç ve umut” mesajı vererek, dayanıklılık ve neşe hislerini de canlandırıyor.

Her sene, içinde yaşanan kültürün ve zamanın insanlar üzerinde uyandırdığı hislere cevap vermeye çalışan Pantone, geçtiğimiz sene, 2020’lerin insanlarda yarattığı anksiyeteyi yatıştırmak için Klasik Mavi rengini seçmişti. Bu renk tercihinin ardından, 2021 yaşanan olaylarsa “ironik seviyede tutarlı” olarak yorumlandı.

İlginizi çekebilir: Renklerin Gücü: Çakra Renkleri ile Enerjinizi Ortaya Çıkarın






BLOOM SHOP