2020 yılı boyunca hem doğada hem de insan hayatında birçok değişim meydana geldi. Ülkeler, doğa ve doğal kaynaklar konusunda geri dönülemez bir noktaya gelmeden önlem alabilmek için kendilerine, ulaşılması güç ama geleceklerini garanti altına alan hedefler belirlediler ve sürdürülebilir adımlar attılar.

Su stresi ülkemizde de gözle görülür bir seviyeye geldi. Artan nüfus ve süregelen tüketim alışkanlıklarımız, doğal kaynak kullanımında, tek kullanımlık ürünlerin üretiminde ve atık miktarında artışa neden oldu. 2020 senesi doğa adına kötü geçti, peki ya 2021?

2021 yılında da kendi konforumuz için doğal kaynaklarımızı geri dönüşü olmayacak şekilde etkilemeye devam edecek miyiz? İşte 2021 yılında sürdürülebilir adımlar atmanıza yardımcı olacak tüyolar!

2021 yılında doğa için sürdürülebilir adımlar

2021 yılının farklı olması için seçimlerimizin ve onların etkilerinin farkına varmamız, ardından da gerekenleri değiştirmemiz gerekiyor. Bunu yapmanın ise oldukça basit bir yolu var. Çöpümüzü karıştırmak! Geri dönüşüm harici ne kadar çöp çıkarıyoruz? En çok çöp/atık hangi üründen geliyor? Tek kullanımlık ürünler mi çoğunlukta? Aslında kullanmak zorunda olmadığımız ama hayatımızı kolaylaştıran ürünler var mı?

Evde sıklıkla kullandığımız tek kullanımlık ürünlerin çoğu, maalesef geri dönüştürülemiyor. Bir an önce hayatımızdan çıkarmamız gereken ürünleri ve kolayca temin edebileceğimiz alternatiflerini aşağıda listeledim. Bu listenin ne kadarını çoktan değiştirdiniz ya da ne kadarını değiştirebileceğinizi düşünüyorsunuz? 2021 planlarınıza, bu ürünlerin en azından birkaçını alternatifleri ile değiştirme başlığını eklemeye ne dersiniz?

Mutfak

  • Kâğıt peçete – eski havlular, yıkanabilir kumaş peçeteler (Leke tutmaz malzemelerin çoğu su toprak ve sağlığımız için tehlikeli PFAS malzemeleri içerir. Pamuk veya bambudan üretilen, yıkanabilen ürünler tercih edebilirsiniz.)
  • Plastik poşet – bez çanta/file
  • Plastik pipet – metal pipet
  • Plastik çatal/bıçak- metal/bambu çatal/bıçak
  • Plastik/kâğıt bardak – termos/matara
  • Pişirme kâğıdı – silikon pişirme matı
  • Streç film – silikon streç kapaklar
  • Kâğıt kahve filtresi – kumaş (yıkanabilir) filtre
  • Plastik bulaşık fırçası/süngeri – bambu bulaşık fırçası/süngeri
  • Ambalajlı gıdalar (çikolata, baklagiller, meyve-sebze) – ambalajsız ürünler (cam kavanozlara veya bez torbalara toplu şekilde satış yapan lokal mağazalar keşfedin)

Banyo ve tuvalet

  • Makyaj temizleme mendili/pamuğu – yıkanabilir pamuk pedler
  • Plastik diş ipi – organik (ipek) diş ipi
  • Plastik diş fırçası/tarak – bambu diş fırçası/tarak
  • Ambalajlı sabun/şampuan – katı sabun/şampuan
  • Ped – regl çamaşırı/menstrual kap
  • Pamuk/plastik kulak çubuğu – silikon yıkanabilir kulak çubuğu

Alternatif ürünlere bakıldığında teknolojinin hayatımızı kolaylaştırmak adına doğayı nasıl önemsizleştirdiğini gözlemleyebilirsiniz. Bez torbalar, çuvallar ve su mataraları, plastikler hayatımıza girmeden önce kullanılan ürünlerdi.

Geçmişte kullanılan ve aslında şimdiki muadillerinden daha sürdürülebilir olan başka hangi malzemeleri hatırlıyorsunuz? Bu malzemelerden hangilerini tekrar hayatınıza katabilirsiniz? Mevcut doğal kaynaklarımızın bu tür tek kullanımlık ürünlerin üretimi nedeniyle kullanılmasının önüne geçmek uzun vadede sürdürülebilir bir çözüm. Siz de değişime evinizde kolaylıkla başlayabilirsiniz! Bireysel küçük adımlar toplum olarak doğayı geri kazanmamızı sağlayacak. 2021’in daha sağlıklı, huzurlu ve sürdürülebilir bir yıl olması dileğiyle!

İlginizi çekebilir: İnsanlığın Doğa Ana ile Olan Bağı




Ezgi Demircan Özelçağlayan

ODTÜ Kimya bölümünden 2011 yılında mezun oldu. Organik Kimya dalında yüksek lisans ve bu süre zarfında araştırma görevliliği yaptı. 2018 yılında Kanada’da University of Waterloo, Çevre Mühendisliği bölümünde doktoraya başladı. Aynı zamanda University of Waterloo, Water Institue, Collabrative Water Programı’nı tamamladı. Disiplinlerarası olan bu programda suyun ekonomiden psikolojiye, toplum sağlığından...



BLOOM SHOP