YAZAN: DİLAN GÜNAÇTI

Bahar ve yaz ayları yeniliği de beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz seneden beri en popüler saç trendi olarak kabul edilen kısa saçlar da havalar ısındıkça hafifleyen enerjinin kişisel tarza yansıması olarak öne çıkıyor. Saçlarını kestirmek ya da kısa saç modelini değiştirerek yenilenmek isteyenler için 2024 yazının en trend kısa saç modellerini araştırdık.


Daha içe dönük yaşadığımız, adeta bir kış uykusu hatta bir koza döneminde olduğumuz kış mevsimi sona erdi. Baharın gelmesiyle birlikte tazelenme ve yenilenme enerjilerimiz uyandı. Önümüzdeki sıcak, hareketli, daha sosyal ve dışa dönük günlere yeni bir görünümle başlamak için harika bir dönemdeyiz. Bu değişime saçlardan başlayarak etkili bir değişim yaratabilirsiniz.

2023’ün bahar aylarından bu yana saç trendlerinde kısa saç modellerinin öne çıktığını görüyoruz. Birbirinden farklı tarzları yansıtan kısa saç modellerini inceleyerek size en uygun olanı seçebilir, görünümünüzde taze bir başlangıç yapabilirsiniz. Eğer siz de bu değişim için kendinizi hazır hissediyorsanız ancak nasıl bir model seçeceğinize karar veremiyorsanız sizin için hazırladığımız 2024 yazının kısa saç trendlerine göz atın.

Bob kısa saç kesimi

Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz bir terim olan bob cut, kısa bir saç modeli. Kısa ve orta arası bir saç kesimi olan bob, düz bir şekilde ve çene hizasında kesilen saç modellerine denir. Ayrıca biraz tık daha kısa olacak şekilde kulak memesi hizasında da kesilebilir. Bu modelin öne çıkan özelliği saçların omuzları ve enseyi açıkta bırakacak kadar kısa olmasıdır. Bob kesiminin perçemli, kaküllü, arkası daha kısa olacak şekilde hacimli ve makineyle dümdüz olacak şekilde düzeltilmiş farklı varyasyonları olabilir. Dönemin en trend saç kesimi olan bob, farklı stilleri ve kullanım biçimleri ile de öne çıkıyor.


Fransız bob

Fransız bob kesiminin en ayırt edici özelliği, ortalama bob kesiminden biraz daha kısa olmasıdır. Çene ile kulak memesi arasında kesilen bu saçlara genellikle kakül de eklenerek Fransız bir görünüm yaratılır.


Geriye taranmış bob

Kısa saç kesimi çoğu zaman toplanmaya elverişli olmadığından için şık davetler veya özel günlerde geriye taranmış, ıslak bir görünüm tercih edebilirsiniz. Köpük veya jöle ile ıslatarak ister yandan derin bir ayrım ile ister tamamen geriye doğru tarayabileceğiniz saçlarınız, az efor ile yüksek şıklığı garantiliyor.


Uçları kıvrık bob

Biraz daha retro bir görünüm elde etmek isteyenler, saçlarını kurutup şekillendirirken bir fırça yardımıyla uçlarını kıvırmayı deneyebilir. Tam ortadan ya da yandan ayırdığınız saçlarınıza hacimli bir fön çekerek uçlarını zevkinize göre içe ya da dışa doğru kıvırın. Bu mikro stili yapması oldukça basit fakat tarzınızı hızla yükseltebileceğiniz bir dokunuş.


Kıvırcık perçem

Yaz ayları demek, aynı zamanda eforsuz şıklık demek. Isı olmadan, kendi halinde kuruyup şekillenen saçlar kısa kesimlerde çok fazla tercih edilmiyor. Ancak kısa saç modellerinin ve perçemlerin fönlü ve sabit bir görünümde olması gerektiği kanısı artık geçerli değil. Kısa saçlarda kıvırcık kaküller, 80’lerin havalı görünümüne göz kırpıyor. Yüzü yumuşatmanın da bir yolu olan bu model, özellikle kemikli bir yüze sahipseniz tercih edilebilir.


Modern shag kesim

Saçları halihazırda uzun olan ve daha kısa fakat biraz daha asi bir görünüm arayanların çağrısına shag model kesim koşuyor. Kaküllü ve düzensiz katmanlı kesilen bu saç modeli herkese uygun değil fakat cesur bir model benimserken uzun saçlarını fazla kısaltmaktan çekinenler için iyi bir seçim olabilir. Dilediğinizde toplayabiliyor olmanız ise büyük bir artı.


Hareketli katlar

Kısa saç stillerinin en büyük handikaplarından biri, hızla uzayan saçların daima ara boy halini almasıdır. Saçlarını ilk kestirdiği boyda kullanmak isteyenler iki ayda bir kesimini yeniletirken artık saçlarını uzatmaya karar verenler ise bu geçiş döneminde şekilsiz saçlar ile baş başa kalır. Bu süreci iyi yönetmek için hareketli ve geçişli katları olan bir kesim kurtarıcınız olabilir. Daha az bakım ve şekillendirme gerektiren bu kesim, doğal saç dokusunu ve dalgalarınızı koruyarak kullanabileceğiniz bir model.


90’lar lob kesimi

Lob kesim denince akıllara ilk gelen kişi elbette Victoria Beckham. Omuz hizasında ve belki biraz da köprücük kemiklerine değecek uzunlukta olan bu saçlar, 90’lardan fırlamış gibi. Friends dizisindeki Rachel’in saçlarını da bu kategoriye dahil edebiliriz. Tamamen kısa saça kendini adamaktan çekinenler fakat daha hafif ve ferahlamış bir hissiyat arayanlar için ideal kesim olan lob, hacimli bir fön ve belki birkaç kat ile tüm yüz tiplerine uygun.


Grungecore

Modern shag kesiminin biraz daha kısa versiyonu olarak tanımlayabileceğimiz bu modelin tam bir adı olmasa da kendisi, grunge estetiğine oldukça uyuyor.  Daha eforsuz görünmek isteyenler için ideal olan bu saç modeli az bakım gerektirdiği gibi oldukça eğlenceli, genç ve çarpıcı.


Pixie kesim

İsmini mitolojik bir yaratık hatta bir peri olan Pixie’den alan bu kesim hem oldukça zarif hem de tarzınıza bağlı olarak son derece cesur olabilir. Herkesin kolayca tercih etmeyeceği bu kesimin müdavimi de bir o kadar fazla. Genellikle başın arkası ve yanları kısa, üst kısmı biraz daha uzun olan bu modelin kaküllü varyasyonları da bulunuyor. Oldukça kısa bir saç modeli olan Pixie, tam bir 90’lar süper model kesimi. Halle Berry, Charlize Theron ve Zoe Kravitz gibi isimlerin zamanında tercih etmiş olduğu bu kesim, büyük bir değişime hazır olanlar için ideal bir seçenek.



Dilan Günaçtı

1998 yılında İzmir’de doğan Dilan, lisede Türk Alman Kültür ve Eğitim Vakfı’nda eğitim gördü, lisansını ise Koç Üniversitesi'nde Arkeoloji ve Sanat Tarihi üzerine yaptı. Pandemi ile birlikte kişisel gelişim ve meditasyona yönelirken, David Cornwell’den Mindfulness eğitimi alarak bilinçli farkındalık pratiği ve nefes teknikleri üzerine araştırmalarına devam etti. Editör olarak çeşitli...



BLOOM SHOP