Sosyal medyada neredeyse her gün yepyeni bir wellness trendi bizi karşılıyor. Akneye karşı klorofil içmek, adaptojen takviyeler almak, uyumadan önce ağzımızı bantlamak ve daha nicesi şu anda yaygın iyi yaşam pratikleri haline dönüştü. Peki karşımıza çıkan, influencerlardan veya arkadaşlarımızdan duyduğumuz tüm bu wellness trendleri gerçekten işe yarıyor mu? İşin aslı şu ki bir iyi yaşam pratiğinin bütünsel sağlık üzerindeki faydalarının bilimsel olarak kanıtlanabilmesi için çok sayıda araştırma ve zaman gerekiyor. İki gün önce ortaya çıkmış trendler -gerçekten birçok kişiye çok büyük faydalar getirse bile- böylesi bir akademik araştırma açısından eksik oluyor. Öte yandan uzun yıllardır pratik edilen, bilimsel araştırmalara sayısız kere konu olmuş bazı köklü wellness trendleri ne kadar popüler veya “dile düşmüş” olsa bile gerçekten de işe yarıyor! Sizin için en faydalı 4 wellness trendini yazdık.
1. Vagus sinirini uyarma
Vagus siniri beyni beden ile bağlayan, boyundan göbeğimize kadar uzanan bir sinir olup parasempatik sinir sistemini aktive etmekle görevlidir. Bedenin dinlen-sindir modu olan parasempatik sinir sisteminde tüm organlar normal akışında çalışır, nefes alış verişi ve kalp ritmi düzenlidir. Beden kendini herhangi bir tehdit altında hissetmez ve homeostasizini yani iç dengesini korur. Nitekim modern yaşam birçok mikro stres kaynağı ile dolu olduğundan sürekli olarak parasempatik moddan sempatik moda geçmek sinir sisteminde disregülasyonlara yol açabiliyor. Parasempatik moda geri dönemeyen beden kronik olarak kaç-savaş modunda kalabiliyor. Bu durumda bizim bilinçli olarak vagus sinirini uyarmamız ve parasempatik modu aktive etmemiz gerekebiliyor. Vagus sinirini uyarmak sindirimin ve emilimin iyileşmesine, ruh halinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda düzenli ve bilinçli pratik, kişinin sempatikten parasempatiğe kendiliğinden geçme yetisi ve hızını da kuvvetlendiriyor.
Nasıl yapılır?
Vagus sinirini uyarmanın pek çok yolu bulunuyor ama hepsinin ortak özelliği kişiye kendini bir şekilde daha iyi hissettirmesinde gizleniyor!
- Gargara yapmak.
- Şarkı söylemek.
- Yoga pratiğindeki gibi “oummm” sesini söylemek.
- Kahkaha atmak.
- Şükran günlüğü doldurmak.
- Kutu nefesi (4-4-4-4) yapmak.
- Meditasyon yapmak.
- Hayvanları sevmek.
- Güzel bir manzaraya, güneşin doğuşuna/batışına bakmak.
2. Meditasyon
Meditasyon yapmanın duygusal ve zihinsel iyi olma halini arttırdığını hepimiz biliyoruz. Nitekim meditasyon bedensel olarak da sağlığın desteklenmesine yardımcı oluyor. Kronik stres ile seviyeleri artan, hücrelerden ve organlardan sağlığı her seviyede kötüye çeken bedensel enflamasyon meditasyon ile düşürülebiliyor. Stresin bedendeki yansımasını hafifleten meditasyon kortizol hormonunu, tansiyonu düşürebiliyor ve uyku problemlerinde yardımcı olabiliyor. Stresin bir uzantısı olarak yaşanan sindirim problemleri; irritabl bağırsak sendromu, gaz, şişkinlik ve reflü de doğru beslenmenin yanında uygulanan düzenli meditasyon pratiği ile iyileştirilebiliyor.
Nasıl yapılır?
Her gün sadece 10 dakika meditasyon yapmak bile tüm bu pozitif etkilerden faydalanmaya yeterli geliyor. İster bir uygulama veya video ile rehberli şekilde ister tek başına yapılabilen meditasyon için illa oturmaya da gerek yok! Tek bir noktaya; nefes alış verişe, mantraya, nefes pratiğine veya atılan adımlara konsantre olmak zihni -ne geçmiş ne de gelecekte- tam şu anda tutmak bir meditasyon pratiği yaratıyor.
3. Infrared sauna
Geleneksel saunalar çok sıcak, karanlık, küçük ve buhar doluyken infrared saunalar çok daha düşük sıcaklıklarda benzer faydalar getirebiliyor çünkü geleneksel saunalarda bedene yapılmak istenen sıcaklık terapisi elektrikli ısıtıcılar veya sıcak odunlardan elde edilirken infrared saunalar bunu elektromanyetik ışıklarla yapıyor. Infrared ışıklar ısının sadece deriye değil daha da alt katmanlara; dokulara kadar etki etmesini sağladığı için daha hızlı ve etkili bir faydası oluyor. Derinden çalışan ısı bedenin doğal detoksifikasyon kanallarını aktive etmeye başlıyor; karaciğer, böbrekler, lenf dolaşımı toksinleri daha hızlı elimine etmek için çalışıyor. Sıcaklık aynı zamanda kan dolaşımının iyileşmesini, kasların rahatlamasını da sağlıyor.
Nasıl yapılır?
Infrared saunanın içerisinde geleneksel saunalarda durulabildiğinden daha uzun süre kalınabiliyor ve daha keyifli bir deneyim geçirilebiliyor. Henüz Türkiye’de infrared saunalar yaygın değil fakat yakın bir zamanda ülkemizde de deneyimleme şansı bulabileceğimiz pek çok yer açılacaktır!
4. Akupunktur
Geleneksel Çin Tıbbı içerisinde çok eskiden beridir bir şifa pratiği olarak kullanılan akupunktur günümüzde de bilimsel araştırmalar ile destekleniyor. Bedenin çeşitli bölgelerine stratejik olarak yerleştirilen ince steril iğneler bir yaklaşıma göre kan akışını hızlandırarak bağışıklık sisteminin kendi kendini iyileştirme mekanizmasını tetikliyor. Diğer yaklaşımda ise akupunktur direkt olarak sinirleri uyararak çeşitli hormonların salgısını tetikliyor ve iyi olma halini arttırıyor. Sonucunda kişinin stres seviyelerinde azalma, ruh halinde ve sindirim sisteminde iyileşme görülüyor. Hormonal denge akupunktur ile tekrardan sağlanabiliyor. Akupunktur aynı zamanda kronik veya lokalize ağrıların tedavisinde bir tür doğal ağrı kesici olarak kullanılabiliyor.
Nasıl yapılır?
Akupunktur her daim bir profesyonel tarafından sağlık uzmanının da onayı ile beraber uygulanıyor. 20-30 dakika boyunca süren seanslar ihtiyaca veya isteğe bağlı sıklıkta yapılabiliyor. Deneyim sırasında hiçbir acı hissedilmiyor hatta birçok kişi seansları dinlendirici buluyor.
Yenilenen Wings ile hayatınıza değer katmaya, alışveriş keyfini ayrıcalıklara dönüştürmeye hazır mısınız? Siz de Wings’in ayrıcalıklı dünyasına katılmak ve size özel programlarını incelemek için link üzerinden başvurunuzu yapabilirsiniz!