Zaman zaman hayatın döngüsünün içinde kendimizi kaybedebiliyoruz. Günlük hayatımız konfor alanımız halini alıyor, dünyayı algıladığımız perspektif değişiyor ve aksiyon almak zor görünmeye başlıyor. Sahip olduğumuz imkanları ve seçenekleri göremez hale geliyoruz ve hedeflerimiz bizden uzaklaşıyor. Böyle anlarda da kendimize ilham vermek biraz zor olabiliyor. Yaratıcı ve üretken kalabilmek amacıyla içinde bulunduğumuz durumu farklı açılardan görmeye çalışmamız gerekiyor.

Nasıl mı?

Dünyanın en etkileyici ve güçlü kadınlarından Oprah Winfrey’nin böyle anlarda kendinize ilham verebilmenize yardımcı olacak beş önerisi var!

İlginizi çekebilir: Deepak Chopra: Başarının 7 Spiritüel Yasası

5 adımda kendinize ilham verin

Buradaki 5 egzersizi uygulayarak kendinize ilham vermeniz ve zihninizi üretken tutmanız mümkün.

Objelere yeni bir şekilde bakmak

Problemlere çok uzun süre baktığımız zaman artık onları göremez hale geliriz. Etrafımızdaki şeylere yeni bir gözle bakmaya çalışmak daha önce fark edemediğimiz noktaları görmemize yardımcı olur. Zihnimizde yeni bağlantılar kurarak düşünme sürecimizi besler.

Egzersiz:

Hiç düşünmeden etrafınızda olan 3 tane sıradan objeyi seçip her biri için 3 dakika beyin fırtınası yapın. Beyin fırtınası yaparken siz olsaydınız bu objeyi nasıl yapardınız, nasıl pazarlardınız, nelerini değiştirirdiniz, nelerini geliştirmek isterdiniz ve başka amaçlarla kullanılabilir miydi gibi soruları cevaplamaya çalışın.

Gezgin gazeteci

Bu egzersizin amacı farklı insanların bakış açılarını fark etmek ve onları kendi bakış açınızla birleştirmek. Herkesin hayatı algılayışı zihnindeki filtrelerle ilgilidir. Yani aynı objeye, olaya, duruma veya kişiye bakarak farklı şeyler düşünebiliriz.

Egzersiz:

Hiç bilmediğiniz, ilgilenmediğiniz konularda insanlarla konuşun. Tanımadığınız kişileri tanımak için sorular sorun, onların ilgi alanlarından bahsedin veya bir durum üzerinden konuşarak bakış açılarını anlamaya çalışın.

Hikaye anlatmak

Kendi hikayemizi sesli bir şekilde anlatmak zihin yapımızı, davranış kalıplarımızı, hatalı olduğumuz noktaları, yeni olasılıkları ve güçlü yönlerimizi fark etmemize yardımcı olur.

Egzersiz:

Kendi yaşadığınız anları bir hikaye gibi kendinize anlatın. Neler düşündünüz, neler yaptınız, nelere odaklandınız, neler hissettiniz? Kendinize sorular sorarak içinde kaldığınız durumu farklı bir şekilde ele almayı deneyin. Yeni fırsatlar ve detaylar fark etmeye çalışın.  

Ne derdi?

Kendinizi farklı bir insan olarak hayal etmek farklı durumlarda olan insanların aynı olaylar karşısında neler düşündüğünü anlamanıza yardımcı olabilir. Sizin için yeni olan düşünce kalıplarını anlamak ve onları kullanarak yeni fikirler yaratmak için farklı yaşlardaki ve zamandaki insanları düşünebilirsiniz.

Egzersiz:

İçinde bulunduğunuz olayları farklı bir kişi olsanız nasıl ele alırdınız? Hayali danışmanınız daha önce fark etmediğiniz çözümler görmenize yardımcı olabilir.

  • 7 yaşında olsaydınız ne yapardınız?
  • 2. Dünya Savaşında bir pilot olsaydınız ne yapardınız?
  • 1960’larda bir çiçek çocuk olsaydınız ne yapardınız?
  • Bir anneanne olsaydınız ne yapardınız?

-mış gibi yapmak

Değerleri ve inançları farklı olan insanların bakış açılarını anlamak ve kendinize yeni bir perspektif katmak için farklı bir insan olduğunuzu hayal edin. Bir süre o kişiyi gözlemleyin. Nasıl düşündüğünü anlamaya çalışın.

Egzersiz:

  • … hiç yapadım.
  • … hiç yapmam.
  • … hiç yapmayacağım.

Bu cümleleri kendinize göre tamamlayın ve daha sonra olumsuzluk eklerini çıkarın. “yaptım, yaparım, yapacağım” olarak cümleleri baştan okuyun. Sizin için doğrular farklı olsaydı nasıl bir bakış açınız olurdu? Düşünceleriniz ne olurdu? Fark etmeye çalışın.

İlginizi çekebilir: 10 Sayısı ile Daha Dengeli Bir Hayat





BLOOM SHOP