YAZAN: NİHAN BORA

Sürdürülebilirlik kavramı uzun zamandır hayatımızda ama gerçek anlamda ne kadar sürdürülebilir bir yaşam tasarladığınızı hiç düşündünüz mü? Gerçek sürdürülebilirlik bireysel tercihlerimizle hayat buluyor ve bu sebeple öncelikli olarak yaşam alanlarımızı düzenlememiz gerekiyor. Enerji tasarrufu sağlayan ev aletlerinden çevre dostu yaşam pratiklerine kadar basit ama etkili değişimlerle hem daha sürdürülebilir evler tasarlayabilir, hem de ilerleyen teknolojinin konforundan faydalanabiliriz! LG UV Artcool Akıllı Hijyen klima ile çevre dostu ve akıllı bir ev yaratmanın yollarını araştırdık!


Sürdürülebilir ev nedir?

Bir evin sürdürülebilir olması denince ilk akla gelen doğal kaynakları korumak, enerji ve su kullanımını optimize etmektir. Konforunuzdan ödün vermek istemiyor ama kullandığınız ürünlerin çevre dostu olmasını istiyorsanız, enerji tasarrufu sağlayan, dayanıklı ve akıllı ürünleri tercih etmelisiniz. Bu hem yeni alınacak ev aletleri hem de halihazırda yıllardır kullanılan ürünler için geçerlidir. Hiçbir problemi yokmuş gibi görünen ama yıllarca doğadan yok olmayacak parçalar içeren, gerektiğinden fazla enerji sarfiyatına sebep olan yüksek karbon ayak izine sahip teknolojik ürünlerinizi de gözden geçirmenin vakti gelmiş olabilir.

Eğer eviniz akıllı bir evse, yani mobil cihazınız üzerinden evinizdeki panjurları ya da televizyonu açıp kapayabiliyorsanız o zaman bu özellikleri en tasarruflu biçimde kullanmalısınız. Sürdürülebilir bir ev çevre dostu tasarımı, iyi bir yalıtımı veya enerji tasarrufu sağlayan ev aletlerini kapsadığı kadar yaşam alanlarımızı nasıl kullandığımızı ve ev içindeki davranışlarımızı da kapsar. 

Sürdürülebilir ev tasarlamanın adımları

Sürdürülebilir bir ev, çevreye minimal bir hasar bıraktığı gibi yaşamımızı kolaylaştırır, yaşam alanlarımızdan aldığımız konforu ve keyfi de yükseltir. Sizin için sürdürülebilirliğe dair pratik ve etkili önerileri derledik!

1. Tek kullanımlık ürünlere veda edin

Bir defa kullandığınız ürünleri dışarıda olduğu gibi evde de bırakmak doğru bir hareket olacak. Streç film, makyaj temizleme pamuğu, kağıt havlu gibi tek kullanımlık ürünler inanılmaz miktarda atık üretir ve bu ürünleri geri dönüştürmek için çok fazla kaynak gerekir. Örneğin tek kullanımlık makyaj temizleme pamuklarının yerine tekrar kullanılabilir makyaj temizleme pedlerini deneyebilirsiniz. Plastik pipet yerine çelik pipetler, kağıt peçete yerine kumaş peçete, streç film yerine balmumu yiyecek sargılarını tercih edebilirsiniz. Bu ufak değişimlerle çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltmış, uzun vadede ekonomik olarak da tasarruflu bir yaşama geçmiş olacaksınız. 

2. LG UV Artcool ile evinizde enerji tasarruflu temiz bir hava yaratın

Ne kadar çok enerji tasarrufu yaparsanız çevresel ayak iziniz de o kadar düşük olur. Evlerde en çok enerji tüketimine yol açan teknolojik aletleri doğru seçmek ve kullanmak da bu nedenle çevre dostu bir ev yaratmanın temelini oluşturuyor. Yaz ayları yaklaşırken kullanımı büyük ölçüde artan, sürekli olarak kapatılıp açıldığı için enerji tüketiminde büyük bir etki bırakan klimalar da eğer doğru seçilmemişse evlerin hem çevresel ayak izini hem de elektrik faturasını yükselten faktörlerin başında gelebiliyor. 

Şirketlerin karbon ayak izi verilerini doğrulayan ve standartların karşılandığını göstermek için şirketlere kalite işareti veren Carbon Trust tarafından ölçülüp onaylanan LG UV Artcool klima, enerji tasarruflu olması sayesinde de evlerde en çok tercih edilen klimalardan biri. LG UV Artcool, Sağlık Bakanlığı onaylı UVNano teknolojisi sayesinde fandaki bakteri, küf, zararlı partikül ve kokuları yok ederek %99,99 oranında sterilizasyon sağlıyor. Böylece evimizdeki temiz hava, çevrenin geleceğine katkı sağladığı kadar, evimizdeki toksik havayı temizleyerek bize de iyi geliyor. LG UV Artcool, sıcaklığı ayarlamak için açılıp kapanan klasik klimalardan farklı olarak DUAL Inverter Compressor özelliği sayesinde istenen sıcaklık seviyesini korumak için hızını sürekli kontrol altında tutuyor. Evinize aldığınız akıllı bir teknolojik üründen beklentiniz sizi uzun yıllar mutlu etmesidir. Dayanıklı bir klima olması sayesinde LG UV Artcool, uzun yıllar ilk günkü performansıyla sizi mutlu etmenin garantisini veriyor. 

Ayrıca ThinkQ özelliği ile evinizde değilken mobil cihazınızdan klimaya bağlanarak evinizin serinlemesini veya ısınmasını kontrol edebilirsiniz. “Kontrol hep bende olsun” diyenlerdenseniz, enerji tüketimini takip etme özelliğiyle durumu kolayca izleyebilir ve dilediğiniz anda enerji tüketimini azaltabilirsiniz. Adından da anlaşılacağı üzere estetik bir görünüme sahip olan LG UV Artcool, aynalı tasarımı sayesinde evinizin dekorasyonuna uyum sağlıyor. 

3. Alışverişe çıkmadan buzdolabınıza bir göz atın

Gıda israfını azaltmanın en önemli yolu, ihtiyacınız olmayanı almamak ve aldığınız yiyecekleri bitene kadar tüketmek. Bir marulun çöpe atıldıktan sonra 25 yılda ayrıştığını duymuş muydunuz? Gıda atığınızı azaltmanın küçük ama etkili ipuçlarından biri, market alışverişine çıkmadan önce buzdolabınızı kontrol etmek. Bittiğini sandığınız şey belki de hala buzdolabınızda duruyor ya da size yetecek bir miktarda var. Bu durumda en iyisi alışverişe çıkmadan bir liste yapmak ve alışverişte bu listeye sadık kalmak.

Bir diğer önemli husus ise, sebze ve meyvelerinizi mevsiminde almaktır çünkü mevsiminde olan yiyecekler hem daha lezzetlidir hem de çabuk bozulmaz. Ayrıca yiyeceklerinizi yerel üreticilerden almayı tercih ederseniz küçük işletmeleri destekleyerek onların daha uzun süre ayakta kalmasını da sağlarsınız. Yerel üreticiyi desteklemenin bir diğer güzel yanı ise, yiyeceklerin sofranıza ulaşana kadar çevreye verdiği zararı minimuma indirmiş olmanızdır. Zira yol ne kadar uzunsa fosil yakıt kullanımı bir o kadar artıyor ve gezegene daha fazla karbondioksit salımına neden oluyor. Bir ufak ayrıntı da, yemeğiniz arttıysa mutlaka bir kapta saklayın ve onu tekrar tüketmeye özen gösterin. 

4. Suyun kıymetini bilin

Henüz kuraklık bizi tam manasıyla etkilememiş olabilir ama etkilemeyeceği anlamına gelmiyor. Dünya hızla su sıkıntısı yaşarken bizim bunu görmezden gelmemiz imkansız. Birkaç su tasarrufundan bahsetmek gerekirse, borularınızda sızıntı olup olmadığını kontrol edin ve varsa kısa sürede tamir ettirin. Düşük akışlı duş başlığı ve çift sifonlu tuvalet kullanabilirsiniz. Hep duyduğunuz bir şeyi tekrarlamakta fayda var, duşlarınızı kısa tutun. Her bir kişi duşu 1 dakika kısa tutarsa, yılda kişi başı 18 ton su tasarrufu sağlanması mümkün. Kullanılmış ama ziyan edilmeyecek kadar kirlenmemiş suları, çiçek sulamada kullanabilirsiniz. Ayrıca içme suyunuzu pet veya damacana sulardan temin etmek yerine arıtma sistemine geçiş yapabilirsiniz. Böylece bir litre suyun elde edilmesi için 17 litre su israfını önlemiş olur, aynı zamanda ekonomik olarak da kâr etmiş olursunuz. 

5. Sebzelerinizi evde yetiştirin

Sevdiğiniz sebzeleri evinizde yetiştirmek, sadece sizi mutlu etmekle kalmaz sürdürülebilir bir geleceğe de hizmet eder. Bir bahçeniz olmasına bile gerek olmadan sadece balkon veya pencere önündeki saksılarda yetiştirebileceğiniz birçok yiyecek var. Marul, maydanoz, nane, taze soğan, biberiye, domates, salatalık, fesleğeni yetiştirmek oldukça kolay. Su ve sıcaklık şartlarına dikkat ettiğiniz taktirde yiyeceklerinizi yetiştirmek size iyi gelecek. “Evimden minimum çöp çıkarmak istiyorum.” diyorsanız kalan tüm yiyecek artıklarından kompost yaparak bitkileriniz için doğal gübre hazırlayabilirsiniz. Kurduğunuz minik bahçeniz için böylece kendi gübrenizi de kendiniz hazırlamış olursunuz.

6. Işıklandırma kullanımını minimuma indirin

Evinizdeki aydınlatmanın enerji verimliliği üzerindeki etkisi az gibi görünse de LED ampulleri tercih ederek yıllık olarak önemli ölçüde tasarruf sağlamanız mümkün. Evinizin her yerine LED ampul taktığınızda yıllık 40 kg kadar karbon emisyonunu azaltmış olursunuz. Her ne kadar bu ampuller diğerlerine göre pahalı olsa da uzun vadede elektrik faturanızdaki fark sizi mutlu edecek. Bir adım öteye giderek evinize akıllı ışıklandırma sistemi kurarsanız, bu sayede tüm ışıklandırmanızı uzaktan kontrol edebilir, ışıkları günlük programınıza göre açılıp kapanacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrıca bir ışığın açık unutulması durumunda gelecek uyarıları ayarlayarak anında müdahale edip gereğinden fazla elektrik kullanımının da önüne geçmiş olursunuz.




Nihan Bora

İstanbul'da iletişim ve gazetecilik eğitimi aldı. 20 yılı aşkın süredir geleneksel ve dijital medyada yazmayı sürdürüyor. Okumayı, araştırmayı, yazmayı seviyor. Dijital okuryazarlık eğitimleriyle yetişkin ve çocuklara dijitali anlatıyor. Sahip olduğu merak duygusu, oğlu Deniz Bora sayesinde hiç tükenmiyor....



BLOOM SHOP