YAZAN: BURCU ERBAŞ

Akne dosyasının ilk etabında sivilce nedir ve neden oluşur sorularını tüm boyutlarıyla inceleyerek en yaygın görülen cilt problemlerinden birisine ışık tutmayı amaçladık. Dosyamızın ikinci etabında ise nedenini bildiğimiz aknenin nasıl iyileştirilebileceğini ve önlenebileceğini araştıracağız. Akne tedavisi süresince başvurulabilecek tüm etken maddeler ve akneye yatkın ciltlerin izlemesi gereken bakım rutini yazımızda!


Akne tedavisi 101: Etken maddeler

Akne tedavisinin temelini cildin sebum dengesini sağlamak ve gözenek tıkanmasını engellemek oluşturur. Cildin kendi yağ dengesini kuramadığı, ölü derileri atamadığı zamanlarda gözenek temizleyen etken maddeler bu işi üstlenebilir. 

  • AHA+BHA asitleri

Gözeneklere derinlemesine nüfus ederek biriken yağı, kiri ve ölü deriyi temizleyen bu asitler cildin sebum dengesini sağlar. Laktik ve glikolik asitler AHA asitlerini oluştururken akne tedavisinde en sık başvurulan BHA asidi ise salisidik asittir. 

  • Benzoil Peroksit 

Anti bakteriyel özellikleri sayesinde tıkalı gözeneklerin içinde oluşabilecek bakteri formasyonu ile savaşır. 

  • Retinol

A vitamini türevi olan retinoid grubu hücre yenilenmesini hızlandırdığı için gözeneklerde ölü deri birikmesinin önüne geçer, kolajen üretimini destekler, akne problemi kadar yaşlanma belirtileri ile de savaşır. Yetişkinlikte görülen aknelerin tedavisinde rahatlıkla başvurulabilir.

Akne tedavisi için en iyi bakım rutini 

1.Cilt temizliği

Cildi düzenli olarak kirden, makyajdan ve fazla sebumdan arındırmak akne tedavisinin ilk adımını oluşturur. Cildin ihtiyacına ve aknenin şiddetine göre günde 1-2 kere, içerisinde salisidik asit gibi kimyasal peeling etkisine sahip etken maddeler bulunduran yüz temizleyici jel/kremlerle cildi temizlemek gerekir. Buna ek olarak geceleri ilk önce micellar su ile makyajı çıkarıp daha sonra bir yüz temizleyici kullanmak bir başka deyişle çift temizleme yapmak etkiyi katlayacaktır. 

Yüz temizliğinde cilt bariyerini oluşturan yağ asitlerini ayırmamaya ve aşırı kuruluğa bağlı fazla sebum üretimine yol açmamaya dikkat etmek gerekir. Kuru cilt tiplerinde de görülebilen aknenin tedavisinde yağlı ciltlere uygun temizleyiciler kullanmak ters etki yaratır. Bu nedenle kuru/normal cilt tiplerinin çok sert temizleyiciler yerine doğal, nemlendirici jel/kremler kullanması daha doğru olur. Ek olarak cilt bakım rutinini mevsimlere göre değiştirmek; kışları daha hafif, yazları ise daha güçlü ürünler kullanmak cildin aşırı kurumasını engeller. 

2. Ölü deriden arındırma

Cildi temizlemek mikroskobik boyutlarda gözenekleri tıkayan ölü derileri ve fazla sebumu çıkarmaya yetmeyebilir. Bu nedenle kimyasal veya fiziksel bir peeling kullanmak önemlidir. AHA+BHA asitleri ile kimyasal bir temizlik yapan ürünler veya içerisinde kil gibi cildi tahriş etmeyecek kadar küçül partiküller içeren fiziksel peelingler kullanmak gerekir. Bu adım aknenin şiddetine göre haftada 3 kereden her güne kadar uygulanabilir. Düzenli olarak her gün uygulanan peelingin çok güçlü olmamasına dikkat etmek gerekir. 

3. Akne karşıtı aktif içeriklerin uygulanması

Akne tedavisinin başrol oyuncuları aktif içerikler ve lokal işlemler yüz temizliğini takiben uygulanır. Cilt tipine, problemin şiddetine ve türüne göre uygulaması farklılaşan AHA+BHA asitleri, retinol gibi etken içerikleri deneme yanılma yoluyla keşfetmek cildin en iyi cevabı verdiği bir kişisel bakım rutininin oluşmasını sağlar. 

4. Nemlendirme

Akneye yatkın ciltlerin de nemlendirilmeye ihtiyacı var. Çift temizleme, kimyasal peelingler güçlü etken maddeler cildi yağdan arındırmaya dolayısıyla kurutmaya meyillidirler. Bu nedenle her sabah ve akşam cilde nemini geri kazandırmak için gözenekleri tıkamayan bir nemlendirici uygulamak çok önemlidir. Aksi durumda nem bariyeri bozulan ve aşırı kuruyan cilt kendini korumak adına yağ gözeneklerine daha çok sebum üretmesini söyler. Bu da daha yağlı bir cilde, tıkalı gözeneklere yani sivilcelere neden olur. 

5. Güneşten koruma

Çoğu akne karşıtı ürün cildin hassasiyetini arttırarak güneşe karşı daha korumasız hale getirir. Bu nedenle her sabah nemlendiriciyi takiben çinko bazlı gözenek tıkamayan bir güneş kremi uygulamak cildi zararlı UV ışınlarından, erken yaşlanma belirtilerinden korurken uzun süreli sivilce lekelerinin oluşmasını engeller.

Yüzünüzü ellemeyin. 

Sivilceleri sıkma isteği oldukça baştan çıkarıcı olabilir. Fakat evde, uzman kontrolü olmadan sıkılan sivilceler bakterinin dağılmasına, yara oluşumuna, lekelenmeye hatta kalıcı hasara yol açabilir.

Gün içerisinde de elleri sıklıkla yüze götürmek cilde bakteri taşır. Bu nedenle yüzü mümkün olduğunca ellememek sağlıklı cildin anahtarıdır. 

Az ürün, çok verim!

Akne tedavisinde dengesi bozulmuş ve hassasiyete açık cildi bir sürü ürüne, güçlü etken maddelere, takip edilmesi giderek zorlaşan 12 adımlık rutinlere maruz bırakmak ters etki yaratır. Az ürün, çok verim felsefesi ile en iyi sonuçlar alınan akne tedavisinde kullanılan sayılı ürünü de az miktarda cilde uygulamak, mümkün olduğunca doğal içeriklere yönelmek cilt mikrobiyotasının korunmasını sağlayacaktır. 

Tutarlı ve sabırlı olun. 

Cilt bakımı rutinlerinin istenilen sonuçları vermesi zaman ve emek alır. Sadece sivilce çıktığında değil her daim belirli bir rutini takip etmek sadece var olan sivilceleri iyileştirmekle kalmaz gelecek akne problemlerinin de önüne geçer.

Akne karşıtı etken maddeler etkilerini düzenli kullanımı takip eden 1. veya 2. ayda gösterirler. 4-8 hafta süren ilk alışma periyodunda ise cilt tabakasının altında seyreden akneler iyileşme süreçlerini tamamlamak için cildin üstüne çıkabilir. Bu da kullanılan akne karşıtı ürünün sivilceye neden olduğu algısını yaratabilir. “Kusma” olarak da bilinen bu süreçte sabırlı olmak, cildi rahat bırakmak ve ürüne şans tanımak gerekir. Eğer 1-2 ay sonrasında da herhangi bir gelişme söz konusu değilse o içerik cilt tipine uygun olmayabilir. 

Uzman yardımı alın. 

Evde uygulanan akne tedavilerinin işe yaramadığı noktada bir dermatoloğa veya cilt bakım uzmanına danışmak en doğru tercih olacaktır. Uzman kontrolünde uygulanabilecek medikal kremler, ilaç tedavileri, ışık terapileri, lazer veya microneedling inatçı akne problemine kesin çözüm sunabilir. Akne probleminin altında yatan başka sağlık problemlerini ise gerekli testler, kontroller ve tedaviler ile çözümlenebilir. 



Burcu Erbaş

1997 yılında Antalya’da doğan Burcu, İstanbul Saint Joseph lisesinde eğitim gördü. 2020 yılında Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Erasmus programı ile bir sene boyunca eğitim aldığı Sciences Po Paris’te çevre politikaları, sürdürülebilirlik ve ekoloji üzerine dersler aldı. Öğrendiklerinden çok etkilenen Burcu yaşam tarzını çevreye duyarlı olacak şekilde...



BLOOM SHOP