Doğal içeriklerin kullanılmaya başlandığı, müşterilerin hem kendileri hakkında hem de çevresel farkındalıklarının arttığı son birkaç yıldır güzellik endüstrisi giderek daha saydamlaşmaya ve niceliktense niteliğe önem vermeye başladı. İlerleyen teknolojinin ve bilimsel araştırmaların sayesinde bu trend, az ama güçlü içeriklerden oluşan, aynı anda birçok yarar sağlayan güzellik ürünlerinin çıkmasına sebep oldu. Akıllı ürünlerle, geliştirilmiş formüllerle hayatımıza giren yeni kozmetik terimlerin anlamını öğrenmek bilinçli alışveriş yapmanın ve zararlı kimyasalları ayırt edebilmenin anahtar noktasını oluşturabilir. Sizin için hazırladığımız cilt bakımı sözlüğü, güzellik ürünleri okyanusunda kendi cilt tipinize uygun yolu bulmanızı sağlayacak. 

İlginizi çekebilir: Cilt Bakım Ürünlerinde Etiket Okuma Rehberi

Alfa Hidroksi Asit (AHA)

Ciltteki ölü derileri birbirine bağlayan maddeyi yıkarak cilt parlaklığını arttıran, sentetik olarak üretilen veya süt ve meyve şekerlerinden doğal olarak elde edilen kimyasal peeling içeriklerine denir. En bilinen alfa hidroksi asitler laktik ve glikolik asitlerdir. 

Azelaik Asit

Buğday, arpa ve çavdarın doğal bir bileşeni, aynı zamanda cilt mikrobiyotasında kendiliğinden üreyen bir mayanın içeriğidir. Sentetik olarak üretilen azelaik asit ciltteki zararlı bakterilerle savaşarak inflamasyonu, akneyi ve egzamayı azaltır. Aynı zamanda cilt lekelerine sebep olan pigment birikmelerini de önler.  

Benzoil Peroksit 

Anti bakteriyel özellikleri sayesinde akne tedavilerinde kullanılır. Ciltte akneye sebep olabilecek bakterilerle savaşır. Satılan çoğu akne tedavisi ürününde en yüksek yüzde 10 oranına kadar bulunabilir. 

Beta Hidroksi Asit (BHA)

Gözeneklere derin bir şekilde nüfuz ederek akne ve siyah nokta problemleri ile savaşan, ince çizgileri pürüzsüzleştiren, yağdan çözünebilen kimyasal içeriklerdir. Cilt bakımında en çok kullanılan beta hidroksi asit, salisilik asittir. 

C Vitamini

En güçlü antioksidanların başında gelir. Ciltte kolajen üretimini destekler ve cilt lekelerine yol açan pigment birikmesini önler. Çoğu diğer antioksidan gibi saf hali dengeli değildir, hava ve su ile kontağında bozulma durumu yaşanabilir. Bu nedenle çoğu cilt bakımı üründe başka kimyasallar veya doğal içeriklerle eşleştirilerek kullanılır. 

Çinko Oksit

Güneşin yaydığı zararlı UVB ve UVA ışınlarının cilde zarar vermesini önleyen, koruyu, tahriş etmeyen, doğal bir mineraldir. Çoğu güneş kreminin içinde bulunur. 

İlginizi çekebilir: Cilt Sağlığınızı Koruyan En İyi 4 Güneş Kremi

E Vitamini

C vitamini ile sıklıkla beraber kullanılan bir başka güçlü antioksidandır. Cildi serbest radikal hasarından korur ve yüksek oranda nemlendirir. 

Glikolik Asit

Pancardan elde edilen bir alfa hidroksi asittir. Cildi ölü deriden arındırarak parlaklık ve aydınlık bir görüntü kazandırır. Çoğunlukla parlaklık veren toniklerin içinde kullanılır. 

Hyalüronik Asit

Cilt dokusunda kendiliğinden bulunan ve dış etkenler sonucu zarar gören bir bileşenin sentetik olarak üretilmesidir. Cildin nem tutma kapasitesini yüksek oranda arttırır ve su kaybını önler. Su da kendi ağrılığının 1000 katı fazlasını tutabilme gücü sayesinde nemlendiricilerle veya öncesinde uygulanır. Ayrıca cildi çevresel streslerden korur ve dengesini yerine getirir. Tüm cilt tipleri için uygundur. 

Kafein

Antioksidan içerikli olup cildin altındaki kan akışını hızlandırması sonucu göz altı torbaları ve selülit gibi su tutmalara karşı olarak kullanılır. 

Koenzim Q10

Vücudumuzun kendiliğinden ürettiği, yağda çözülebilen bir içeriktir. Cildin üzerine uygulandığı zaman antioksidan görevi görür. 

Kolajen 

Hayvansal kaynaklardan elde edilen bir tip lifli proteindir. Cilde uygulandığında suyu hapsetme gücüne sahip olduğu için yoğun olarak nemlendirir. Araştırmalar cilde sürülen kolajenin vücudun kendi doğal kolajen üretimini tetiklediğini göstermiyor. İçilebilir kolajenin ise cilt elastikiyetini arttırdığı gösterildi. 

İlginizi çekebilir: Doğru Kolajen Takviyesi Nasıl Seçilmeli?

Niasinamid

Cildin dış katmanlarını güçlendirerek, kızarıklığı, hassasiyeti ve infalamasyonu önleyen bir tür B3 vitaminidir. Akne ve egzama tedavilerinde kullanılır. 

Pre-pro-postbiyotik

Fermente besinler, ek takviyeler aracılığıyla yenebilen veya güzellik ürünleri ile cilde sürülen, cilt ve bağırsak mikrobiyotası için oldukça faydalı canlı bakteri türleridir. Araştırmalar çoğu cilt probleminin dengesi bozulmuş mikrobiyotadan kaynaklandığını gösterdiği için giderek daha fazla güzellik ürünü bu canlı bakterileri içeriyor.

İlginizi çekebilir: Akne, Egzama ve Yaşlanmanın Nedeni Cilt Mikrobiyotası Mı?

Retinoid

A vitamini türevleri olan retinol ve retin-A için kullanılan genel isimdir. Hücre yenilenmesini hızlandırdığı ve kolajen üretimini desteklediği için yaşlanma belirtileri, akne gibi problemlerle savaşır. 

Salisilik Asit

Cilt tabakasından ölü derileri arındırarak gözenek tıkanmasının önüne geçen bir beta hidroksi asittir. Ayrıca cildin sebum (yağ) seviyesini dengelediği için parlama karşıtı olarak ve akne tedavisinde sıkça kullanılır. 

Seramid

Cildin doğal yağ tabakasında, sebum, bulunan yağ hücreleridir. Cildin bir dokusu olan epidermis hücrelerini birbirine bağlamakla görevlidir. Bir başka değişle cildin koruma kalkanını oluştururlar. 

Squalene

Cildin kendini nemli tutabilmek için ürettiği, sağlıklı yağ ve antioksidan açısından oldukça zengin olan doğal bir içeriktir. Kişi yaş aldıkça cildinin bu içeriği üretme kapasitesi zayıflar ve cilt kuruluğu yaşanır. Bu duruma karşın sentetik olarak veya zeytin, pancar gibi doğal içeriklerden üretilerek cilde geri kazandırılabilir. 

İlginizi çekebilir: En İyi Temiz İçerikli Güzellik Ürünleri

Niasinamid, Kafein ve Squalane içeren ürünlere göz atın