Aldatılma, kişiyi psikolojik anlamda derinden etkileyen bir durumdur. Aldatma sonrasında romantik ilişkilerde olması gereken güven duygusunun yerini incinmişlik, öfke, nefret ve kuşku gibi duygular alır. Bundan önceki yazımda aldatmanın altında yatan psikolojik sebeplerden bahsetmiştim.

İlginizi çekebilir: Neden Aldatıyoruz? 5 Faktör ile Aldatma Psikolojisi

Bu yazımda ise psikolojik anlamda iyileştirici role sahip olan affetme, affetmenin türleri ve affetme ritüellerinden bahsedeceğim. Aldatılma sonrası affetme ile kastedilen şey, sadece affedip aldatan eşe ya da sevgiliye geri dönme değil, affedip yoluna tek başına devam etme de olabilir. Ruh sağlığı açısından işlevsel olan affetmenin kendisidir.

Neden affetmek istemiyoruz?

Bizi aldatan kişiyi affedersek zarar göreceğimize, yeniden aldatılacağımıza ve acı çekeceğimize inanıyor olabiliriz. Affeden kişi olarak, sosyal anlamda güç ve prestij kaybına uğrayacağımızı düşünebiliriz. Kin, nefret ve öfke gibi duygular içinde olmak haz verici ve “olması gereken” duygular olarak algılanabilir.

Ancak affettiğimizde stresimiz azalır ve yaşadığımız ana daha iyi odaklanır hale geliriz. Sevgi, umut, şefkat, güven, neşe ve takdir gibi olumlu duyguların yaşanmasının önündeki engel kalkar. Kendimiz ve çevremizdeki insanlarla olan ilişkilerimiz daha sağlıklı ve güçlü hale gelir.

İlginizi çekebilir: Affet, Özgürleş!

Aldatılma sonrası affetme türleri ve ritüeller

Bilinçli farkındalığın (mindfulness) önemli çalışma alanlarından biri de, affetmedir. Rezvan Ameli’nin 25 Farkındalık Dersi adlı kitabında, üç affetme türünden bahsetmektedir. Bu üç türe nasıl bir hazırlık yapılıp uygulanabileceğini anlatmak istiyorum.

Örnek egzersizler aldatılan kişi temel alınarak yazılmıştır ancak aldatan eş ya da terk edilmiş sevgililer/eşler de bu egzersizleri kendileri için uygulayabilirler.

1. Kendini başkasına yaptığın kötülük için affetmek

Aldatma ya da aldatılma sonrasında çevrenizdeki insanlara zarar verici şekilde davrandıysanız, bunları gözden geçirmeniz ve “kendizi affedebilmeniz” çok önemlidir.

Bunun için; sakin bir yere geçin, gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın. Başkalarına yaptığınız pişmanlık verici şeyleri gözünüzün önüne getirin. Sonra şöyle söyleyin:

“Aldatma sonrasında eşime/sevgilime kötü davrandım (bu kısımda pişmanlık duyduğunuz şeyleri sıralayın). Onunla ilgili olumsuz düşünceler düşündüm ve bunları ona söyleyerek onun çok kalbini kırdım. Bunu yaptığım zamanlarda çok acı çekiyordum. Acım, korkularım, kızgınlığım, kırgınlığım ve yanılmam sebebi ile böyle davrandım. Af diliyorum. Neden olduğum üzüntü, acı ve psikolojik hasar için bağışlanmayı tüm kalbimle diliyorum.”

2. Kendini kendine yaptığın kötülük için affetmek

Aldatılma sonrasında kendinize zarar verecek şekilde davranmış, aşırı alkol-sigara tüketmiş, ruh sağlığınızı tehdit edici durumların oluşmasını sebebiyet vermiş olabilirsiniz.

Bunun için; sakin bir yere geçin, gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın. Kendinize yaptığınız pişmanlık verici şeyleri gözünüzün önüne getirin. Sonra şöyle söyleyin:

“Aldatılma sonrasında kendime kötü davrandım (bu kısımda pişmanlık duyduğunuz şeyleri sıralayın). Öfkemi iyi kontrol edemedim. Öfke, hınç ve nefret gibi duygularımı kendime yönelterek ruh ve beden sağlığıma zarar verdim. Çektiğim acım, korkularım,  kızgınlığım, kırgınlığım ve yanılmam sebebi ile böyle davrandım. Kendime yaşattığım mutsuzluk, acı, kızgınlık, üzüntü ve psikolojik hasar için kendimden özür diliyor ve affedilmeyi bekliyorum.”

3. Başkasını size yaptığı kötülük için affetmek

Aldatılma sonrasında genellikle eşe/sevgiliye karşı yoğun bir öfke görülür. İncinme, güç yitimi, utanma ve korku gibi duygular buna sebep olur. Ancak onu bağışlayarak gerçek bir rahatlama ve özgürleşme hissedebilirsiniz.
Bunun için; sakin bir yere geçin, gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın. Başkasının size yaptığı üzücü şeyleri gözünüzün önüne getirin. Sonra şöyle söyleyin:

“Yaptıkların, söylediğin yalanlar ile incinmeme, acı çekmeme ve mutsuz olmama sebep oldun. Heyecanın, karşılanmamış beklentilerin, merakın, korkuların ve yanılmandan dolayı beni ihmal ettin, üzdün, aldattın ve yüzüstü bıraktın. Tüm bunlara rağmen seni bağışlıyor ve iyiliğini istiyorum (eğer hazır değilseniz bu aşamada “seni bağışlama niyetimi sunuyorum” da diyebilirsiniz).  

Affediciliği tüm ilişkilerinizde deneyimlediğiniz güzel ve huzurlu günler dileğiyle.



Psk. Gözde Özdikmenli

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü mezunu olan Gözde, yüksek lisans ve doktorasını da aynı üniversitenin Gelişim Psikolojisi alanında tamamlamıştır. Uzun yıllar akademik alanda görevler almasının ardından, son bir yıldır Muğla’daki bir özel merkezde çalışmakta, çocuk, ergen, yetişkin ve çiftlere yönelik psikolojik danışma hizmeti sunmaktadır....



BLOOM SHOP