Duyduğunuz, bildiğiniz ve denediğiniz tüm diyetleri şimdi bir kenara bırakın! Kan şekerinizi dengede tutmak ve metabolizma hızınızı yavaşlatmamak için az, dengeli ve gün içerisinde sağlıklı atıştırmalıklar yemek bildiğimiz beslenme tavsiyelerinde önerilirken, yemek aralarınızı ciddi anlamda uzatmanız ya da tek oturuşta almanız gereken kaloriyi almanız önerilirse ne düşünürdünüz? Uygulaması çok zor görünse de, aralıklı oruç diyeti (intermittent fasting, kısaca IF diyeti) sağlıklı sonuçları olduğunu iddia etmekte!

Aralıklı oruç diyeti nedir?

Özünde periyodik olarak aç kalmayı barındıran bu diyet, beslenme ve açlık aralıklarını düzenleyerek vücudun performansını artırmayı hedefliyor. İnsan bedeninin açlık sürecinde enerji sağlamak için yağ yakmasını sağlayan bu diyet “az ama sık sık beslenmek” kavramının tam tersini iddia ederek zayıflamanın mümkün olduğunu söylüyor.

İngiltere ve Amerika’da çok okunan kitaplar listesine giren, The Fast Diet kitabının ortak yazarlarından, doktor Michael Mosley, “Bedenlerimiz sürekli beslenme için tasarlanmamıştır!” diyor. “Atalarımızın, açlık ve hatta kıtlıkla mücadele ettiği dönemleri oldu. Beslenme alışkanlıkları ise “bayram et ya da açlıkla mücadele et” düzeninde, ya çok iyi bir öğün yiyerek ya da uzun saatler aç kalarak seyahat ederek. Vücutlarımız da 10 ila 12 saat sonra “onarım ve değiştirme” moduna girerler.”

Bu düşünceye göre vücut “onarım” modunda iken, mitokrondiyanın yerini alır; bu küçük hücre devam etmemizi sağlayan gücü üretmemizi sağlar. Mosley, kalorileri azaltmanın hayvanlarda sağlıklı yaşam süresini uzatabileceğini gösteren çalışmalara işaret ediyor ve aralıklı oruç tutmanın kişinin metabolizma hızını hızlandırmaya yardımcı olduğunu savunuyor.

Şu an dünyada oldukça popüler bir beslenme biçimi olan IF’i yakından tanımaya ne dersiniz?

Aralıklı oruç diyeti nasıl yapılır?

IF hangi gıdalarla beslenmeniz gerektiğini size dikte etmez. İstediğiniz gıdayı tüketebilirsiniz ancak açlıkla geçmesi gereken zaman aralıklarına uymak zorundasınız. Bu diyet günlük 16 saat açlık ya da haftada iki kere 24 saat açlık prensibine dayanıyor. IF diyetinde uygulanan popüler metotlar ise şunlar:

1. 16/8 metodu

IF diyetinin en çok tercih edilen, en popüler metodu budur. Bu metotta kahvaltı atlanır ve günde iki öğün, 8’er saat aralıkla tüketilir. Örneğin 12.00’de öğle yemeği günün ilk öğünü olursa akşam yemeği saat 20.00’de yenir.

2. Ye – Dur – Ye

Haftada bir veya iki kez 24 saat oruç tutmak gerekiyor. Örneğin bu akşam yemek yediyseniz ertesi akşama kadar hiçbir şey yemiyorsunuz.

3. 5:2 diyeti

Haftanın birbirini takip eden iki gününde sadece 500-600 kalori tüketiliyor, kalan beş günde ise normal şekilde beslenmeye devam ediliyor.

Eğer öğünlerinizde çılgınca yemek yiyerek, aç kaldığınız süreyi telafi etmeye kalkışmıyorsanız daha az kalori alma esasına dayanan bu yöntemler sayesinde muhtemelen kilo verirsiniz.

Aralıklı oruç faydaları

Yapılan çalışmalar, aralıklı oruç diyetini uygulayanların vücudunda olabilecek olumlu değişikleri ortaya çıkardı. 

Aralıklı oruç diyeti herkes için uygun mudur?

Bazı insanlar aralıklı oruç tutmaya dikkat etmeli ya da bu yöntemi hiç uygulamamalıdır. Bu beslenme planı herkes için uygun değildir. Hamile ya da geçmişinizde yeme bozukluğu problemi varsa öncelikle doktorunuza danışmalısınız! Böyle durumlarda açıkça zararlı olabilir!

Kaynak: Health Line, WebMD





BLOOM SHOP