YAZAN: ALEYNA TEPE

Geçirdiğiniz spontane, keyifli bir cinsel birlikteliğin ardından “Ben neden tek gecelik ilişki yaşayamıyorum?”, “Acaba çok mu duygusalım?”, “Hemen bağlanıyorum.” gibi cümleler söylendiğiniz oldu mu? Bunun sorumlusu oksitosin hormonu olabilir. Yapılan çalışmalar cinsel birliktelik sonrası insan vücudunun oksitosin adı verilen bir hormon salgılayarak bağlanma arzusunu tetiklediğini gösteriyor. Oksitosin hormonu kadınlarda ve erkeklerde farklı şekilde çalışıyor. Bu yüzden kadınlar seks sonrası tüm bu sorularla başa çıkmaya çalışırken erkekler bir sonraki seks planını yapmaya kendilerini hazır hissedebiliyor.


Oksitosin nedir?

Oksitosin beynin beslenme, cinsel davranışlar, vücut ısısı gibi fonksiyonlarından sorumlu, hipotalamus isimli bölgesinden salgılanan bir hormon olmasına karşın toplumda diğer ismi; “Sevgi Hormonu” olarak biliniyor. Bunun sebebi de bu hormonun aşık olmak, doğum yapmak, seks yapmak, bebek emzirmek gibi pozitif sosyal etkileşim anlarında salgılanıyor olmasına dayanıyor.

Tüm insanlarda salgılanıyor olsa da oksitosin hormonu kadın ve erkekleri farklı şekillerde etkiliyor. Dolayısıyla cinsel birliktelik sonrası salgılanan oksitosin hormonu, kadının ve erkeğin verdiği tepkilerde farklılığa sebep oluyor. İlk olarak, cinsel birliktelik sonrası salgılanan oksitosin hormonu miktarının kadınlarda erkeklere oranla daha fazla olduğu biliniyor. Bunun yanında, oksitosin salgılanması kadınlarda yakınlık kurma, bağlanma, sevgi gibi arzuları açığa çıkarırken erkeklerde hırs ve rekabet gibi arzuları da açığa çıkarıyor.

Aşk mı, oksitosin mi?

İnsanın duygularını anlaması kolay bir şey değil, bir de işin içine hormonlar dahil olunca bu durum iyice karışık bir hal alıyor. Oksitosin hormonu salgılandığında beynin duygu merkezi amigdala aktive oluyor ve duyguların açığa çıkmasını sağlıyor. Seks gibi oksitosin hormonunun arttığı, yoğun bir ilişkisel aktivite sırasında bir de duygular ortaya çıktığında ne hissettiğinizi anlamlandırmak iyice zorlaşıyor. Özellikle kadınlarda cinsel bir birliktelik sonrası hissedilen yoğun duygular kişiye “Aşık oluyorum!” dedirtebiliyor. Tam bu noktada oksitosin hormonunu hatırlamanın; hissettiklerinizin aşk mı yoksa oksitosin salgılanması sonucu ortaya çıkan tepkiler mi olduğunu anlamak için kendinize zaman tanımanın büyük faydası oluyor! 

Oksitosin hormonunun pozitif etkileri nelerdir?

Karşınızdaki kişinin ilişki yaşayabileceğiniz biri olduğuna, aranızdaki bağa yatırım yapmak istediğinize karar verdiğinizde oksitosin hormonu karışıklıktan çok fayda sağlıyor.

  • Partnerinizle zaman geçirirken, temas kurarken salgılanan oksitosin hormonu bağlılığı arttırıyor. Bu sayede karşılıklı güven ve sadakat oluşumu destekleniyor.
  • Empatiyi arttırarak sosyal ilişkileri geliştiriyor. Oksitosin hormonu sosyal ilişkilerde daha anlayışlı ve pozitif bir tutum sergilemenizi sağlıyor.
  • Sakinleştirici bir etkisi de olan oksitosin uykuya geçişi kolaylaştırıyor ve uyku kalitesini arttırıyor.
  • Korkunun üstesinden gelmenize yardımcı oluyor. Yapılan bir araştırmaya göre oksitosin hormonu beynin korku ile ilişkili bölümünü engelleyerek korku oluşmasının önüne geçiyor.

Özetle; sağlıklı bir ilişki içerisindeyken ya da cinsel bir birliktelik sırasında kendinizi huzurlu, mutlu ve güvende hissetmenizin sebebi oksitosin hormonu olabiliyor. Kısa süreli ilişkilerin sonunda oksitosin hormonu yüzünden kafa karışıklığı yaşanıyor olsa da uzun süreli ve sağlıklı birliktelikler oksitosin hormonu sayesinde güçleniyor.

Oksitosini arttırmak için neler yapılabilir?  

Partnerinizle ilişki içerisinde olmak oksitosin hormonunun salgılanmasını arttırıyor. Bu sayede ilişkinizi daha pozitif ve sağlıklı olarak deneyimleyebiliyorsunuz. Özellikle çeşitli aktivitelerin oksitosin salgılanması üzerinde etkisi olduğu biliniyor.

  • Tensel teması arttıran aktiviteler yapın. Masaj yapmak gibi tensel temas gerektiren aktiviteler oksitosin hormonunun salgılanmasını sağlıyor.
  • Duygularınızı birbirinizle paylaşın. Partnerinize onu ne kadar sevdiğinizi söylemek, sarılmak, pozitif duygularınızı göstermek oksitosini arttırıyor.
  • Birlikte yemek yapın. Araştırmalar yemek yemenin oksitosini arttırdığını söylüyor. Partnerinizle birlikte yemek yapmak, ardından keyifli bir yemek yemek oksitosini ve aranızdaki bağlılığı arttırmaya yardımcı oluyor.

Kısacası, kısa süreli ilişkilerde kafa karıştırıcı ve olumsuz deneyimlere sebep olabilen oksitosin hormonu bir yandan da ilişkilerinizin sağlamlaşmasına ve derinleşmesine yardımcı oluyor.




Aleyna Tepe

1997 yılında İstanbul’da doğan Aleyna, lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde tamamladı. Yüksek lisans eğitimine Bahçeşehir Üniversitesi’nde Klinik Psikoloji alanında devam ediyor. Çocukluğundan beri duygu ve düşüncelerini yazarak ifade eden Aleyna, iyi yaşam konseptine duyduğu ilgiyi yazma tutkusuyla birleştirerek Live to Bloom’da editör olarak çalışıyor. Akademik ve deneyimsel olarak kendini...



BLOOM SHOP