Astroyoga bundan yüzlerce sene öncesine dayanan, gezegenlerin ve yıldızların hareketlerini yoga pratiği ile birleştiren bir çeşit yoga stilini oluşturuyor. Astrolojik değişimlerin evrende yarattığı güçlü enerjileri, yoga akışlarına dönüştürerek kişinin gerçek benliğine ulaşmasına yardımcı oluyor. Siz de Astroyoga’yı pratiğinize katmak istiyorsanız, yazımızın devamını okuyun!


Yoga ve astrolojinin ortak özellikleri 

Birçok yoga pratiği, kişinin içinde barındırdığı enerji merkezlerini dengelemeyi amaçlar. Çakralar olarak da bilinen bu enerji merkezleri vücudun 7 farklı bölgesinde bulunur ve her biri farklı titreşime, renge, elemente, aynı zamanda astrolojik çağrışıma sahiptir. Vedik astrolojisine göre Zodyak kuşağı ve astroloji insan organları ve çakralarla sıkı sıkıya bağlıdır.

Her bir gezegenin farklı bir enerji merkezine bağlı olduğu bu sistemde, yönetici gezegenler kişinin fiziksel görünümünü, karakter özelliklerini, enerji seviyelerini etkiler. Eğer yönetici gezegen zayıflarsa yönettiği çakra da zayıflar. Zayıflayan ve bloke olan çakra da bedende ruhsal ve fiziksel problemlere yol açar. Çakra-gezegen eşleştirilmesinde eğer enerji merkezi yönetici gezegeninin kozmik enerjisini alamıyorsa aşağıdaki zihinsel ve fiziksel problemler kendini gösterebilir: 

  • Kök çakra & Satürn: Korku, disiplinsizlik, uykusuzluk, açgözlülük, cimrilik, eklem ve kas ağrıları
  • Sakral çakra & Jüpiter: Şanssızlık, güvensizlik, cinsellik problemleri, öz güven eksikliği 
  • Karın çakrası & Mars: Fiziksel güçte azalma, aksiyona geçememe, cesaretsizlik, sindirim problemleri 
  • Kalp çakrası & Venüs: Materyalistlik, sağlıksız ilişkiler, sevgisizlik, menstrüasyon döngüsünde dengesizlikler
  • Boğaz çakrası & Merkür: Pratik zekada zayıflama, iletişimsizlik, kötü kararlar alma, boğazda düğümlenme, yanma, kaşınma, şişme hissi 
  • Göz çakrası & Güneş, Ay: Bilinçsizlik, fazla ego, aceleci kararlar, baskınlık, baş ağrıları, görme bozuklukları
  • Taç çakra: Taç çakra bedenin dışında var olan soyut bir enerji olduğu için herhangi bir gezegenle bağlantısı yoktur. 

Astrolojide ise Zodyak kuşağını oluşturan 12 burç farklı gezegenlerle yönetilir. Bir başka deyişle her çakranın yönetici gezegeni Zodyak kuşağındaki bir burcun da yöneticisidir. Bu nedenle çakralar, burçlar ve gezegenler birbirlerini daimi olarak etkiledikleri kozmik bir ağ oluştururlar. 

Astroyoga nedir? 

Yoga öğretileri her açıdan iyi olma haline erişmeyi sunarken astroloji hayat amacını gerçekleştirmede rehberlik görevi yapar. Bir arada kişinin kendi içinde, çevresiyle, doğayla ve tüm evrenle aynı hizada olmasını, müthiş bir denge içinde en doğal halini yaşayabilmesini sağlarlar.

Astroyoga’da Zodyak kuşağında bulunan her bir burç farklı yönetici gezegene, çakraya ve vücudun farklı bir bölgesine ilişkilendirilir. Kozmik olaylara göre şekillendirilen Astroyoga akışlarında vücudun belirli bölgelerine odaklanılarak istenilen burç ve çakra gezegenlerin enerjisi kullanılarak güçlendirilebilir. Burçların etkiledikleri vücut bölgeleri aşağıdaki gibi özetlenebilir: 

  • Koç: Baş bölgesini yönetir. 
  • Boğa: Boyun ve omuzları yönetir. 
  • İkizler: Eller, kollar ve akciğerleri yönetir.
  • Yengeç: Göğüsleri, karnı yönetir. 
  • Aslan: Kalbi ve üst sırtı yönetir. 
  • Başak: Sindirim yolunu ve alt karnı yönetir. 
  • Terazi: Alt sırtı yönetir. 
  • Akrep: Üreme organlarını ve rahmi yönetir. 
  • Yay: Kalçayı ve üst bacakları yönetir. 
  • Oğlak: Dizleri ve istekelet sistemini yönetir. 
  • Kova: Bilekleri ve dolaşım sistemini yönetir. 
  • Balık: Ayakları ve lenf sistemini yönetir. 

Astroyoga nasıl pratik edilir? 

Astroyoga’nın 3 farklı pratik şekli vardır. Her birisinin ortak noktası akışı; gezegenlerin ve yıldızların hareketine, astrolojik mevsimlere veya kişinin kendi doğum haritasına göre şekillendirmektir. 

1. Transitlere göre

Astrolojide transitler gezegenlerin günlük, aylık ve yıllık hareketleri anlamına gelir. Gezegenlerin burçlar kuşağındaki bu hareketleri, burçları ve kişisel doğum haritalarımızı farklı şekillerde etkiler. Astroyoga, transitlerin günlük yaşama olan etkilerini en iyi şekilde değerlendirebilir ve negatif etkilerini azaltabilir.

İlk olarak güneşin hangi burçta olduğuna bakılır. Örneğin; güneş Akrep burcuna geçtiği zaman Akrep sezonu olarak bilinen döneme geçilir. Güneşin hangi burçta olduğunu öğrendikten sonra o burcun yönettiği vücut bölgelerini hedefleyen yoga akışları yapılabilir. Yay döneminde kalça ve bacak açıcılar, Aslan döneminde kalp açıcı arkaya eğilmeli pozlar, Balık döneminde de ayakların üzerinde durulan denge pozları kozmik enerjileri dengelemeye yardımcı olur. 

2. Mevsimlere göre

Mevsimlere göre akışları çeşitlendirmek Astroyoga’nın ikinci çeşididir. Her mevsim aynı burçlar gibi vücudun başka bir bölgesini yönetir. Örneğin; yaz mevsimi üst vücudu, sırtı yönettiği için kalp açıcılar ideal olur. Sonbahar ayları alt bedeni, kalçaları, cinsel organları yönetirken kış ayları alt bedeni, bacakları, dizleri ve ayakları yönetir. İlkbahar ise başı, boynu, kolları yönetir. Bu nedenle ilkbahar kol dengesi pozları yapmak için en iyi zamandır. 

3. Doğum haritasına göre

Astroyoga uzmanın yardımı ile kişinin özel doğum haritasına bakarak en uygun akışlar yaratılabilir. Bunun dışında, doğum haritasını oluşturan 12 evin bulunduğu gezegenlere başvurularak günlük hayatta problemlerin yaşandığı evi hedef alan akışlar yapılabilir.

Örneğin; yedinci ev ilişkileri ve işbirliklerini temsil eder. Eğer günlük hayatta bu konularda sıkıntı yaşandığı düşünülüyorsa doğum haritasında 7.evi yöneten burca bakarak, o burcun yönettiği vücut bölgelerini odaklayan akışlar yaratılabilir.

Bununla beraber yoga akışlarını tamamen kendi burcunuza hitap edecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Örneğin; başı yöneten Koç burçlarının akışlarına baş duruşları dahil etmesi, dengenin kendini en çok gösterdiği Terazi burçlarının ağaç pozu, bilekleri yöneten Oğlak burcunun ayakları esneten kartal pozu yapması enerji seviyelerini arttırabilir.  





BLOOM SHOP