Baharatlar, sindirimi kuvvetlendirmek ve vücuttan toksinleri elimine etmek için kullanılır. Ayurveda mutfağında sindirimi kuvvetlendirmek, vücudu toksinlerden arındırmak, gaz ve şişkinlik gibi sindirim bozukluklarını önlemek için en çok kullanılan baharatlar zerdeçal, kimyon, kişniş, rezene, nane, karabiber, zencefil, kakule, tarçın, muskat ve kırmızı biberdir. Ayurveda mutfağı özelliklerini, kullanılan baharatları ve faydalarını derledik!
Zerdeçal
Ayurveda mutfağında kullanılan baharatlardan zerdeçal; karaciğeri temizler, kolesterol seviyelerini dengeler, sindirimi kuvvetlendirir, bağışıklığı arttırır. Antioksidandır.
Kimyon
Sindirimi kuvvetlendirir. Toksin atımına yardımcı olur. Tüm doshalar için dengeleyicidir.
Kişniş
Tüm doshalar için dengeleyicidir. Serinletici özelliğe sahiptir. Sindirime yardımcı olur, iştah açıcıdır. Kanı temizler.
Rezene
Sindirime çok iyi gelir. Sindirim sistemi üzerine tonik gibi işlev görür. Pitta’yı yükseltmeden agni’yi, yani sindirim ateşini kuvvetlendirir. Hindistan’da yemeklerden sonra sindirimin hızlanması ve nefesi tazelemesi için yenir.
Nane
Nane serinletici bir ottur. 3 doshayı da dengeye kavuşturur. Özellikle Pitta’yı dengeler. Sindirim ve solunumu destekler.
Karabiber
Arındırıcı ve antioksidandır. Solunum, sindirim ve dolaşım sistemleri için faydalıdır. Aynı zamanda eklemlere de iyi gelir.
Zencefil
Isıtıcı bir baharattır. Vata ve Kapha’yı dengeler, Pitta’yı yükseltir. Sindirime yardımcı olur, iştahı kuvvetlendirir, mide rahatsızlıklarına iyi gelir, eklem sağlığı ve solunum sisteminin sağlığına iyi gelir.
Kakule
Tüm doshalar için dengeleyicidir. Şişkinliği ve gazı önleyerek sindirime yardımcı olur. Mide ve akciğerler için iyidir. Çiğneyerek nefesinizi tazeleyebilirsiniz.
Tarçın
Sindirimi dengelemek ve mide rahatsızlıklarını önlemek için kullanılır. Soğuk algınlığında zencefil, karabiber gibi diğer ısıtıcı baharatlarla kaynatılarak çay yapılabilir. Tarçın yağı baş ağrılarına ve eklemlere iyi gelir.
Muskat
Vata ve Kapha’yı dengeler, Pitta’yı yükseltir. Isıtıcıdır. Güzel bir uyku için yatmadan önce ılık süte zerdeçal ile birlikte katılır. İştahı ve sindirimi kuvvetlendirir. Tatlılarda kullanılır.
Defne yaprağı
Isıtıcı bir baharattır. Vata ve Kapha’yı dengeler, Pitta’yı yükseltir. Ayurveda’da solunum ve sindirim problemlerini çözmek için çaylarda kullanılır.
Karanfil
Dolaşım, sindirim ve metabolizmaya yardımcı olur. Mide bulantısı, gaz ve şişkinliğe iyi gelir. Karanfil yağı, ağız ve diş sağlığı için diş macunlarında kullanılır. Nefesi ferahlatır. Vata ve Kapha’yı dengeler, Pitta’yı yükseltir.
İlginizi çekebilir!
- Ashwagandha Nedir?
- Tarçının 12 Mucizevi Faydası
- Vata, Pitta ya da Kapha: Ayurveda Dosha’na Göre Nasıl Yaşamalısın?
Kaynak: www.mapi.com